Альтернатива ялинці. Як черкащанам екологічно прикрасити дім до свят

Попри всю невизначеність нинішнього року, беззаперечно ясним лишається одне: вже за кілька днів ми святкуватимемо прихід нового, 2022-го, який – хочеться вірити – принесе нам більше спокою та впевненості у майбутньому. Втім, навіть приготування до свят можуть поставити купу складних питань: як вибрати подарунки, і, головне, як прикрасити дім, якщо маєш бажання не нашкодити природі? 

Тож, журналісти “Сіті ньюс” вирішили дізнатися, яка ялинка екологічніша, жива чи штучна? Чи є альтернатива? Який святковий декор обрати, щоб не залишити після свят купу сміття?

Екоблогерка Олеся Вершигора зазначає, що не варто купувати живу ялинку на стихійних ринках. Таким чином ми підтримуємо незаконну вирубку дерев, яка й так є великою проблемою в Україні. 

Варіант, який видається кращим, – придбати ялинку в законних точках продажу. Але до того, як ялинка потрапить до вашого дому, вона вже матиме екологічний слід. Щоб виростити ялинки на спеціальній фермі, спочатку потрібно доставити саджанці, під час вирощування витратити велику кількість води, але найбільший вуглецевий слід залишає по собі транспортування до місця продажу.

Штучні ялинки, які зазвичай обирають через довговічність, виготовляють з нафтопродуктів, тобто для цього використовують природні ресурси. Заготівля сировини, доставка на фабрики, виробництво, транспортування до магазинів – усе це залишає по собі значно більший вуглецевий слід, ніж вирощування живих ялинок на фермах. Особливо, якщо ви купуєте штучну ялинку, виготовлену в Китаї: що більша відстань транспортування, то більший вуглецевий слід.

За даними British Carbon Trust, вуглецевий слід живої ялинки, яку віддали на переробку або використали як дрова, – 3,5 кілограма СО2. Але, якщо ялинку викинули на смітник, він зростає до 16 кілограмів СО2. Натомість вуглецевий слід штучної ялинки може сягати 40 кілограмів СО2.

Якщо користуватися штучною ялинкою від 10–12 років, за такий період її вуглецевий слід може виявитися меншим, як порівняти з живими ялинками, які потрібно вирощувати й вирубувати щороку.

Але, якщо живу ялинку можна здати на переробку, то з утилізацією штучної виникають проблеми.

Президентка Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» Юлія Мархель додає: 

«Найкраще рішення – ялинка в горщику чи екологічні альтернативи: шишки, віночки, вироби зі скла та дерева. Якщо ви все ж плануєте купити живу ялинку, переконайтеся у законності пункту продажу. На стихійних ринках хвойні дерева можуть продаватися без офіційних документів, що свідчить про те, що їх вирубка проводилася в заборонених місцях. Щоб не сплутати таких продавців з представниками лісових господарств, перевірте наявність бирки з кодом, знайдіть ідентифікаційний код на сайті Державного агентства лісових ресурсів України або запитайте в продавця про товарно-транспортну накладну.

5 альтернатив новорічній ялинці

Ялинка у горщику

Якщо ялиновий запах для тебе – обов’язковий елемент новорічних свят (наряду із мандаринками), придивись до цілком живих ялинок у горщиках. У такому випадку вдома – жодних впалих голок, варто тільки дотримуватись режиму поливу, про який залюбки розкажуть у розпліднику. Така ялинка – чудовий варіант як для дому, так і для офісу: її можна як висадити на території і щороку прикрашати, так і вивезти на дачу.

Ялинка «hand made»

Такі ялинки стануть прекрасним доповненням інтер’єру будь-якого будинку або офісу напередодні зимових свят. Варіантів виконання ялинок «hand made» і матеріалів для них величезна кількість. У моді як і раніше мінімалізм – чим простіше, тим краще. Можливо, вам і в голову не прийшло б ручне виконання ялинок в деяких техніках, а побачивши ідеї – ви надихнути на творчість.

Ялинка із книжок

Варіант для справжніх книголюбів: напрочуд стильно, та ще й з можливістю похизуватись своєю домашньою бібліотекою перед друзями. Втім, радимо робити ялинку із іще непрочитаних книжок – буде чудовий чек-ліст на прийдешній рік.

Ялинка-гірлянда

Викласти самостійно на всю стіну над ліжком – і буде магія! Таку ялинку із гірлянд можна викласти гарною формою на стіні, а можна заморочитись дещо більше та натягнути гірлянду у кутку кімнати. Для кріплень використовуй мінімалістичні силіконові наліпки (якщо у тебе пофарбовані стіни), або ж зробити запас старих-добрих кнопок для рідних шпалер.

Дерев’яна ялинка

Мінімалістичний і дуже «скандинавський» варіант святкового дерева гарно ілюструє ідею про те, що ялинка – радше соціальний конструкт та метафора свята. Варіацій на тему дерев’яних ялинок – безліч: можна замовити ялинку із поличок та прикрасити їх свічками, можна – придбати лаконічний хендмейд українського бренду зі світлого дерева, а можна зібрати самотужки із зібраних у найближчому парку паличок та прикрасити її улюбленими іграшками.

Прикраси без шкоди для довкілля: де взяти матеріали та як зробити? 

Неякісні ялинкові іграшки та прикраси для дому з пластику не тільки шкодять екології, а й можуть зашкодити вашому здоров’ю. Фарба, якою покрита неякісна прикраса, може бути токсичною: містити у своєму складі свинець та канцерогени. 

Натомість, є декілька варіантів, як прикрасити оселю без шкоди собі та іншим:

  • Дати другий шанс старим ялинковим іграшкам: модернізуйте ті іграшки, які збереглися з минулих років, або просто використовуйте їх повторно.
  • Використовуйте природні ресурси навколо: шишки, листя, гілочки, жолуді, горіхи, фрукти, ягоди, тощо.
  • Не бійтеся вживаних прикрас. Прогуляйтеся по магазинам, де продають або віддають уживані іграшки, або знайдіть людей, які цим займаються.
  • Купуйте прикраси тільки з екологічно чистих матеріалів: дерева, глини, тканини, скла або металу.

Підготувала Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *