У Черкасах повітря стало набагато чистішим

Про стан атмосферного повітря у Черкасах та прогноз погоди на найближчі дні повідомив директор обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

З початку року на Черкащині випало всього 45-65 мм опадів при нормі 90-100 мм, тобто їх дефіцит становить 50%. Завдяки домінуванню антициклону у нашому регіоні спостерігається сонячна, суха з низькою вологістю повітря (25–40%) погода. Таке поєднання метеорологічних чинників сприяє швидкому висушуванню верхніх шарів ґрунту, сухої рослинності та ЗРОСТАННЮ ПОКАЗНИКА ГОРИМОСТІ В ЕКОСИСТЕМАХ РЕГІОНУ. Жителям Черкащини не слід спалювати сухе гілля та сміття на присадибних ділянках і не провокувати пожежі сухого очерету.

Сьогодні на ранок РАДІАЦІЙНИЙ ФОН в населених пунктах Черкащини В НОРМІ. На 8 пунктах контролю Черкаського обласного гідрометцентру зареєстровано 11-14 мкР/год., при допустимих значеннях 25 мкР/год.

ЯКІСТЬ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ У ЧЕРКАСАХ ІСТОТНО ПОКРАЩИЛАСЯ. Аналіз проб повітря, які відбираються лабораторією нашого центру у різних частинах міста Черкаси 4 рази на добу, показав відсутність перевищень значень середньодобових ГДК по контрольованих речовинах. За останній тиждень відзначаємо істотне покращення якості повітря у місті. Концентрації ФОРМАЛЬДЕГІДУ у повітрі ЗНИЗИЛИСЯ У 3 РАЗИ у порівнянні з минулим періодом і результати визначень нижчі за максимально разове значення ГДК. По ДІОКСИДУ АЗОТУ – відбулося ЗНИЖЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЙ У 2-3 РАЗИ у порівнянні з лютим цього року.
Причиною покращення якості повітря може бути зменшення кількості та інтенсивності руху автотранспорту та зменшення викидів в атмосферу шкідливих домішок підприємствами міста.

ЗА ПРОГНОЗОМ, впродовж третьої декади березня переважатиме антициклональний характер погоди, тому сухо та сонячно. Температура вночі близько 0º, вдень 9-14º тепла.
Лише 25 березня атмосферні фронти проявлять себе дощем, вночі зі снігом та зниженням денної температури до 5-10º тепла. Середньодобова температура повітря прогнозується на рівні 6-10º тепла, що вище норми на 4-6º.

За попередніми оцінками, в останні дні березня прогнозуємо невеликі опади та похолодання, денні температури знаходитимуться в діапазоні 1-6º тепла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *