Увага, черкащани! Спалювання сухої трави можуть розглядати як диверсію

Щороку навесні, як тільки встановлюється тепла, суха погода, починається справжній «пекельний» бум: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж доріг та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць. Від цих пожеж виникає загроза знищення матеріальних цінностей, травмування та загибелі людей, свійських чи диких тварин. 

Паління трави є не лише протизаконним та шкідливим для довкілля, а ще й сіє паніку серед населення та додає роботи відповідним службам, зокрема рятувальникам ДСНС, які в умовах воєнного стану перейшли на посилений режим несення служби.

Упродовж березня 2022 року на території Черкаського району, вогнеборці ліквідували вже 28 пожеж сміття, трави та очерету на відкритих територіях, у результаті яких було завдано значних матеріальних збитків. Вогнем заподіяно шкоди на загальній площі 36,3 гектарів. Основними причинами  загорань є людська недбалість під час прибирання прибудинкових територій та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки.

Відповідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів і вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспугіддях порушника можуть притягнути до відповідальності. Згідно статті, громадянину може загрожувати від 3060 гривень до 6120 гривень штрафу. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий – від 15300 гривень до 21420 гривень.

Крім того, 3 березня 2022 року, внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, караються позбавленням волі строком від 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Мешканцям Черкас слід назавжди відмовитися від практики спалювання сухої трави та інших рослинних залишків, адже такі порушення вимог пожежної безпеки можуть стати причиною масштабних пожеж та призвести до трагічних наслідків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *