У Черкасах триває процес перейменування вулиць міста

У Черкасах триває процес перейменування вулиць міста. Пропоновані топонімічною комісією нові назви вулиць ще повинні пройти громадське обговорення та мають бути затверджені рішеннями виконавчого комітету та сесії міської ради.

Управління інформаційної політики Черкаської міської ради нагадує про те, які назви взамін старих запропоновано топонімічною комісією та розповідатиме про історичні постаті, на честь яких пропонуються перейменування. Перша розповідь – про вулицю Пушкіна, яку пропонується перейменувати на вулицю Праведниці Шулежко.

Алєксандр Пушкін – росіянин, уродженець Москви, частина ідеології «русского міра» з пропагованою зверхністю росіян над іншими народами.

Олександра Шулежко – черкащанка, яка своїм подвигом в часи нацистської окупації довела усьому світу, що українці рятують інших, незалежно від національності.

У Черкасах, на вулиці Хрещатик, 200 нині можна бачити меморіальну дошку в честь Олександри Шулежко – на цьому місці був притулок, де українка врятувала життя 102 дітям різних національностей.

Про те, щоб у Черкасах на честь Олександри Шулежко було названо вулицю, давно і неодноразово просили історики, краєзнавці і громадські діячі. 20 квітня 2022 року ці звернення нарешті трансформовано у офіційне рішення міської топонімічної комісії. Дотримуючись європейських цінностей, маємо нагоду належним чином вшанувати пам’ять не лише тих, хто загинув у часі Другої світової війни, а й тих, хто вчинив подвиг, ризикуючи загинути заради порятунку інших.

За інформацією пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *