На Черкащині Червоний Хрест роздав переселенцям 125 тонн гуманітарної допомоги

Місія Червоного Хреста в області передала переселенцям 125 тонн “гуманітарки”. Їм від Червоного Хреста видавали бокси з продуктовими наборами і побутовою хімією, а також 6 тисяч 500 ваучерів з прод- і пром- товарами на суму 2 тисячі 200 гривнень кожний.

Відкрита війна, яку після восьми років гібридної війни рф розпочала 24 лютого, принесла в Україну не тільки збільшення кількості полеглих солдат ЗСУ, але й масові руйнування інфраструктури країни та загибель мирного населення міст і сіл.
Багато з них московські нелюди у військовій формі повністю стерли з лиця землі. Регіони, де немає бойових дій, заповнили сотні тисяч переселенців, яких російська агресія позбавила житла і майна.
У таких умовах робота гуманітарних місій, які допомагають потерпілим від війни, стала надзвичайно важливою.
Про те, як працює на Черкащині найпотужніша благодійна організація в Україні – Червоний Хрест, журналістам “City News” розповів голова Черкаської обласної організації Товариства Червого Хреста України Валерій Безбородов.

Довідка:
Черкаська обласна організація Товариства Червого Хреста України на сьогодні включає чотири районних і міських організацій – Уманську, Звенингородську, Черкаську та Золотоніську. У січні цього року обласну організацію очолив Валерій Безбородов.
Зустріч з ним відбулась у обласному офісі. Розмову кілька разів переривали відвідувачі. Всіх цікавило одне – чи буде відбуватись видача?
Як розповів Валерій Безбородов у зв’язку з активізацією бойових дій, пов’язаних із агресією росії проти України, на Черкаську обласну організацію Товариства Червого Хреста покладено низку функцій.

– Нині виконуємо всю гуманітарну роботу, яка необхідна для громадян, які змушені переселитись із районів охоплених війною. На сьогодні в області перебуває близько 140 тисяч внутрвішньо переселених осіб. Найбільш активну діяльність на даний час веде Уманська організація. Бо Умань на сьогодні – це місто через яке переселенці їдуть транзитом. Саме тут більшість із них зупиняється для відпочинку, а потім рухаюєься далі на захід. Щодоби через Умань проходить по 5 – 8 тисяч переселенців. Хтось з них залишається, але більшість їде далі. Тож перед уманською організацією стоїть постійне завдання: забезпечити цих людей продуктами харчування і ліжкомісцями для ночівлі, – окреслив основні завдання, які нині стоять перед організацією голова Черкаської обласної організації Товариства Червого Хреста України Валерій Безбородов.
Не мало роботи випало і на обласну організацію.
За словами Голови, обласна організація підготувала і укомплектувала 550 ліжкомісць для переселенців.
Під патронатом оргіназіції перебувають шпиталь в Умані, два шпиталі у Черкасах та Комунальний заклад “Черкаський геріатричний пансіонат” Черкаської обласної ради на 100 ліжко місць. Усі, хто перебуває у закладі, забезпечені продуками харчування, ковдрами, подушками, натільною та постільною білизною.

– Активну роботу проводимо у сенсі захисту населення від небезпеки з повітря. На сьогодні наші районні організації у Золотоноші, Тальному, Звенигородці та Черкасах укомплектували більше 15 бомбосховищ рюкзаками швидкого реагування, – звернув увагу Валерій Безбородов.

Він зазначив, що у рюкзак швидкого реагування входить по два набори. Перший – медична аптечка з медикаментами першої необхідності і матеріали для перев’язки. Другий – рятувальний. У комплекті ліхатрик, свисток, олівець і парпір та ковдра. З початку нового витка агресії, Черкаська обласна організація Товариства Червого Хреста України отримала на область понад 125 тон гуманітарної допомоги і продовжує її отримувати. Вона надходить у вигляді продуктів харчування, боксів з побутовою хімією та засобами гігієни. Туди входять зубна паста, зубні щітки, рушники, мило, шампуні, туалетний папір, все необхідне для миття посуду, – додав Голова.

Також, як поінформував він, при обласній організації працює три кабінети психологічної допомоги, одна соціальна перукарня, і один кабінет патронажної служби.
Кабінет патронажної служби – це структура персонал якої опікується людьми з особливими потребами, або особами поважного віку, які у силу різних причин не можуть обійтись без сторонньої допомоги.

Розповів Голова і про співпрацю з різними благодійними та волонтерськими організаціями. Бажаючих співпрацювати з Червоним Хрестом нині настільки багато, що важко перелічити.

– Червоний Хрест – не державна гуманітарна, волонтерська, громадська організація. Вона надає допомогу тоді, коли та допомога є в наявності. На сьогодні до нас звертається багато різних організацій, які хочуть працювати з Червоним Хрестом. І ми співпрацюємо з ними. Скільки таких на сьогодні, точно порахувати буде важко, бо їх дуже багато, – підкреслив Валерій Безбородов

Можете назвати найбільші, найактивніші чи найвпливовіші з них?

– Наша обласна організація співпрацює з різними службами соціального забезпечення, які на волонтерських засадах працюють у сенсі надання соціальної допомоги та послуг при ОТГ (ОТГ – Об’єднана територіальна громада, -ред.) Оскільки у Черкаській області створено 66 ОТГ, то і цих організацій стільки ж. З ними ми теж проводимо заходи по видачі гуманітарної допомоги переселенцям, які проживають на території ОТГ. Буквально пара днів тому до нас звернулась волонтерська організація “Черкащанка”, яку створила група депутатів міста Черкаси. Окремо хотів би згадати молоду, але дуже активну волотерську організацію, що працює у Черкасах – це “Пункт благодійної допомоги “Хрещатик Сіті”.

Яким чином відбувається співпраця з цією волонтерською організацією?

– Між нами зав’язалась тісна співпраця буквально з початку нового вторгнення військ рф в Україну. На четвертий день вторгнення волонтери цієї організації звернулись до нас з пропозицією про співпрацю. І потім їздили у західні регіони України, щоб перевозити партії гуманітарної допомоги під брендом “Червоного Хреста”. Вони також періодично роздають переселенцям нами скомплектовані бокси з наборами побутової хімії.

– Виходить, що Черкаська обласна організація товариства Червого Хреста України співпрацює з усіма волонтерськими організаціями, які до неї звертаються? Чи не так?

– Інакше не можемо, бо відповідно до мандатної вимоги організації, Червоний Хрест має надавати допомогу тим, хто її потребує. Тобто, ми взагалі не маємо права відмовляти у допомозі. Це записано у положенні нашої організації.

– Зрозуміло, що до вас звертаються ті структури, які просять гуманітарну домомогу для того, щоб її роздавати. Але, чи є такі, хто натомість самі пропонують допомогу?

– Таких поки не було.

– Червоний Хрест надає гуманітарну допомогу партнерам для максимального охоплення всіх громадян, які потребують допомоги. А як щодо контролю того, наскільки належно виконують цю місію партнерські організації?

– Звичайно контролюємо. У нас працює велика волонетрська група, яка закріплена за усіма ОТГ у районі і області. Я вже назвав міські і районні організації Червого Хреста, які контролюють хід виконання заходів по роздачі гуманітарної допомоги населеня. При кожній районній та міській організації працює така волонтерська група.

Також Голова поінформував про тренінги по наданню першої медичної допомоги, які проводила Черкаська обласна організація товариства Червого Хреста. Особи, які пройшли відповідне навчання, отримали сертифікати, які надають їм право надавати першу медичну допомогу.
А також він згадав про програму видачі ваучерів.

За ініціативою Національного Комітета Товариства Червоного Хреста України була потужна програма по видачі ваучерів на отримання продуктів харчування з магазинів торгівельної мережі “Сільпо”. Це дало можливість переселенцям отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування та побутової хімії на суму 2 тисячі 200 гривень. Всього видано 6 тисяч 500 таких ваучерів. Тож, завдяки цій програмі допомогу отримало понад 10 тисяч сімей, що тимчасово проживають у Черкаській області.

– Черкаська обласна організація товариства Червого Хреста допомагає всім, хто цього потребує. А хто допомагає вам?

– Не нам допомагають, а ми допомагаємо (успіхається). А якщо серйозно, то такого бенефеціарія, який би інвестував кошти у розвиток організації Червоний Хрест, на сьогодні на Черкащині немає.

А звідки ж тоді надходить гуманітарна допомога, яку надає організація?

Звісно є окремі люди, які допомагають, є співпраця з канадським Червоним Хрестом. Але, майже все, що ми отримуємо і роздаємо, нам дає Національний Комітет Товариства Червоного Хреста України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *