Сезонна «війна» з амброзією стартувала у Черкасах

Черкаські комунальники почали роботу зі знищення амброзії. Ця рослина – сильний алерген, особливо небезпечний у період цвітіння, який вже не за горами.

«Насамперед, щомісяця на територіях міста, за які відповідає департамент житлово-комунального комплексу, ми надаємо послуги з комплексного косіння – це 130 гектарів зелених зон. Деякі ділянки косимо навіть двічі за місяць, – запевняє начальник відділу екології Володимир Гусаченко. – Якщо містяни скаржаться, що на ділянках, які перебувають у комунальній власності міста виявлено карантинні бур’яни, спеціалісти департаменту спрямовують туди підрядну організацію».
 
За словами Володимира Гусаченка, щороку на території міста Черкаси виявляють від 30 до 45 гектарів амброзії. 

«Взагалі є 4 види заходів боротьби з цією рослиною-алергеном, – пояснює посадовець. – Перший (поки що основний) – косіння 2-3 рази за сезон. Другий (агрохімічний) – це використання хімічних препаратів та гербіцидів, але його не можна застосовувати поблизу шкіл, садочків, місць проживання людей. Для цих територій бажано використовувати третій, біологічний метод – замість хімічних препаратів обробляти ці ділянки біологічними препаратами. І четвертий, найефективніший вид боротьби – прибрати аброзію з корінням, провести поверхневу обробку грунту і засіяти територію злаковими травами, які не дають прорости бур’яну».

Правила благоустрою міста передбачають, що громадяни, підприємства, установи та організації мають утримувати прилеглу територію в належному стані. Тим, хто не дотримується цих правил, зокрема, несвоєчасно викошує зелені зони, передбачені штрафи за статтею 152 КУпАП. Для фізичних осіб – від 340 до 1360 гривень, для юридичних – від 850 до 1700 гривень.
 

Притягувати до відповідальності недобросовісних  господарів і складати протоколи про адміністративні правопорушення мають фахівці управління інспектування.

«Ми складаємо більше 30 протоколів щороку за несвоєчасне видалення карантинних рослин, – розповідає начальник відділу інспектування управління інспектування ЧМР Сергій Молодик. – Зараз найбільше амброзії бачимо біля приватних домоволодінь, гаражних автокооперативів по вулицях Одеській та Сумгаїтській і на полігоні. Власники гаражів уже реагують на наші приписи й  намагаються викошувати карантинні рослини».

Як пояснюють біологи, засилля амброзії з’являється через проблему порушення структури грунту. Тому в деяких країнах Європи при боротьбі з амброзією взагалі знімають кілька шарів грунту і засипають їх назад у зворотному порядку. Якщо боротьбу проведено невчасно або не за правилами – рослина  росте знову, а її насіння за сприятливої погоди може розноситися на відстань до 50 км.

Крім того, амброзію потрібно зрізати не вище 2-3 сантиметрів від землі. Інакше стебло починає надзвичайно галузитися, і дає суцвіття, як у дорослої рослини, з таким же агресивним насінням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *