Школа юного волонтера відкрилась у Черкасах

Школа юного волонтера для дітей середнього та старшого віку почала працювати у Черкасах. Школярів навчають основам волонтерської діяльності, роботи з соцмережами, як просувати ідеї і проєкти і взаємодіяти зі ЗМІ.

Ініціатором її створення виступила керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті», очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Заняття у школі триватимуть по одній астрономічній годині протягом трьох днів. За цей час лектори мають навчити дітей основ волонтерської діяльності, як визначити те наскільки корисною може бути та чи інша справа та як знаходити однодумців і не потрапити у тенета недобросовісних людей.

Навчання відбувається на території ТРЦ «Хрещатик Сіті». По його завершенню слухачі Школи отримають сертифікати.

З лекторами та організаторами Школи поспілкувались журналісти «City News».

– Ідея створення Школи молодого волонтера лежала на поверхні. Зараз, коли наша Вітчизна обороняється від ворога, ситуація у суспільстві така: є воїни, які захищають Україну від агресора, і є решта людей, які прагнуть допомогти солдатам. Цю ситуацію бачать і розуміють діти. І вони теж хочуть долучитись до процесу допомоги країні. Скажу більше. Серед учнів Школи молодого волонтера є дівчинка, яка вже волонтер. Вона з мамою зі жовтих і синіх стрічок плела браслети, продавала їх, збираючи гроші на тепловізор для військових. Наша мета – це систематизувати їхні знання, показати, які є доступні для них канали поширення інформації. І наприкінці навчання хочемо спонукати їх організуватись, здружитись, об’єднатись і взятись за втілення певної волонтерської ідеї. Наприклад, вести проєкт по збору іграшок для дітей із родин вимушених переселенців, які покинули власні домівки і залишились без іграшок, – розкрила основну мету проєкту його ініціаторка, очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті»депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

– Черкаси – місто де добре розвивається волонтерський рух, бо черкасці – не байдужі люди, які прагнуть допомагати тим, хто цього потребує. І дуже важливою є справа залучення до волонтерського руху молоді. Те, що школярі відгукнулись на пропозицію пройти курс молодого волонтера говорить про те, що запит на волонтерство є не лише серед дорослих. Бути корисними суспільству прагнуть і діти. Але бути волонтером не просто. Треба вміти знаходити однодумців, об’єднувати їх навколо тієї чи іншої ідеї, знаходити тих, хто може забезпечити ту чи іншу допомогу. Тому важливо показати молоді як працює цей механізм, який називають волонтерський рух, – розповіла заступник міського голови Черкас, координатор Гуманітарного центру Черкас Марина Гаркава, яка погодилась побути одним із лекторів Школи волонтера.

Лектор, фахівець з PR-технологій Юлія Баранько інструктує слухачів  про те, як правильно працювати з соцмережами, поширювати там свої ідеї, здобувати підтримку і не потрапляти у пастки недобросовісних осіб.

– Серед молоді побутує хибна думка про те, що волонтер – це людина, яка возить гуманітарну допомогу фурами. Насправді це не так. Важливо донести юним слухачам, що цікавою для волонтерства може бути навіть якась маленька й проста, але добра справа, головне щоб вона була спрямована на те, щоб полегшити життя людям, яким не зайва допомога сторонніх, – пояснила Юлія Баранько.   

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *