Фестивалем вуличної їжі відзначили День молоді на Черкащині (фото)

Фестиваль їжі «Золотоніські гостини» відбувся до Дня молоді у Золотоноші (райцентр Черкаської області).

Дійство розгорнулось у минулу п’ятницю ввечері на літньому дворику біля районного Будинку культури. Захід відбувся за підтримки благодійного проекту «Соціальна адаптація під час кризи».

Про це пише «Прочерк».

Цей соціальний проект проваджений спілкою Громадські ініціативи України в 9-ти областях нашої країни за участі Черкаської агенції регіонального розвитку, Youth Development Center – Центру розвитку молоді від Черкащини та Молодіжного клубу журналістики.

Головна мета цієї ініціативи – залучити внутрішньо переміщених осіб до відпочинку у колі місцевих жителів, надати можливість відзначити День молоді у спокійних, теплій та позитивній атмосфері.

«У рамках цього проекту у нас вже був соціальний театр і ми виїжджали в Кропивну, робили там майстерню вуличних меблів, а тепер фестиваль їжі. Це ніби третій етап соціальної програми. Захід створений для того, щоб залучати дітей, молодь, місцевих жителів і особливо внутрішньо переміщених осіб, аби показувати їм, чим живе наша громада», – розповіла організаторка фестивалю Оксана Черв’якова.

Також на літньому дворику створили різні зони для відпочинку, де можна було пограти в різні настільні ігри, покататися на гойдалкі та гамаках, пограти у настільний хокей, помалювати, роздивитися виставку картин, пофотографуватися біля фотозон та поспілкуватися між собою. Подвір’я прикрасили вогниками.

«Це була ініціатива учасників молодіжного хабу при Будинку культури. Ми подумали, що потрібно організувати щось до Дня молоді. Черкаська агенція регіонального розвитку запропонувала приєднати цей захід до свого проекту та виділити на нього кошти. Ми розробили такий формат, щоб задіяти місцевих та внутрішньо переміщених осіб, так би мовити, інтегрувати їх до нашого суспільства та простору», – розповіла координатор заходу Лілія Титаренко.

До фестивалю залучили і внутрішньо переміщений бізнес.

Для заходу на літньому дворику розташували піч на колесах, у якій випікали піци. За шефа там Сергій Граур – власник нової пекарні «Птах» у Золотоноші, йому довелося евакуювати з Київщини сім’ю та налагоджувати тут бізнес з нуля.

Він розповідає: «Ми приїхали з Горянки, це по іншу сторону річки від Ірпеня, Бучі та Гостомеля, неподалік від Пущі Водиці. Ми займалися там випічкою хліба та піц. Через півтора тижні від початку повномасштабного вторгнення ми виїхали звідти.  Спочатку поїхали в село до родичів, але там особливо не було ніякої роботи і руху, тому згодом ми переїхали до Золотоноші. Заробив тут перші гроші і побудував за них піч на колесах, на ній почав випікати піцу на недільному базарі. Тепер вже орендували приміщення, облаштувати його, найняли кілька працівників і відкрили власну пекарню. Житло також орендували, дітей віддали у садочок. До наступного літа плануємо бути тут».

Наразі пекарня «Птах» обслуговує за день у середньому 100-150 відвідувачів. Власник особисто займається закупівлею необхідних продуктів. Сергій Граур поділився, що пекарню у Золотоноші, можливо, залишить, а сам із сім’єю планує повернутися під Київ.

У Бучі він має ділянку і до повномасштабного вторгнення планував там відкрити пекарню та почати будувати житло.

Під час фестивалю у печі на колесах було спечено близько 30 піц: селянських та сирних. Усе роздали роздали учасникам заходу. Крім цього, у дворику були й інші локації із приготування вуличної їжі та напоїв: смажили манники та бельгійські вафлі, готували власні лимонади. До роботи на цих локаціях долучилися місцеві учасники молодіжного хабу.

Після смачної частини відбувся музичний концерт, на якому виступив Олексій Неділько зі студії «Play today» та молодь, яка підготувала власні виступи. Завершальною частиною заходу став спільний перегляд фільму українського режисера Антоніо Лукіча «Думи мої тихі» під відкритим небом.

«Мені подобаються такі заходи, тому що до них залучають молодь та допомагають адаптуватися внутрішньо переміщеним особам. Тут весела атмосфера, музичний супровід, настільні ігри та різноманітні активності. Все це, на мою думку, допомагає трошки, хоча б на кілька годин, відволіктися від стресу, поганих думок та проблем, з якими нам довелося зіткнутися», – поділилася враженнями учасниця фестивалю Анастасія Семенчук.

Фото “Прочерку”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *