Мотанки солдатам робитимуть у Черкасах юні волонтери  об’єднання «Фенікс» (фото)

Виготовляти власноруч древній український оберіг – ляльки-мотанки і дарувати їх українським солдатам, вирішили юні волонтери об’єднання «Фенікс» – молодіжного крила БО «БФ «Хрещатик Сіті».

Майстер-клас по створенню ляльок-мотанок для активістів «Феніксу» провела народна майстриня з Черкас Наталія Кремінна-Таран. Заняття відбулось у Галереї народного мистецтва (м. Черкаси), яка працює близько 10 років.

Про це з місця події повідомили журналісти «City News».

Під час заняття юних волонтерів ознайомили з історією ляльки-мотанки.

Народна майстриня і керівниця Галереї народного мистецтва Ольга Мартинова розповіла дітям, що лялька-мотанка – це і древній оберіг і старовинний вид іграшки, яку робили з різних клаптиків тканин, які залишались після виготовлення кустарного одягу, предметів побуту.

У давні, дохристиянські часи наші далекі пращури – слов’яни вірили у багатьох божеств. Їх ідолам поклонялись, приносили жертви. Таку віру називають язичницькою.

У ті далекі часи язичницькі віруваня поширювалася на всі сфери життя слов’ян, що знайшло відображення у народних обрядах, традиціях і залишило глибокий слід у побутовій культурі українського народу. З сивої давнини до нас дійшли вишивані сорочки, рушники і, звісно, ляльки-мотанки.

За допомогою мистецтва вишивки та виготовлення оберегів, люди просили у вищих сил захисту, щастя, любові, здоров’я. Одним з найбільш відомих оберегів того часу була мотанка. Вона служила уособленням Богині, хранительки і Матері, що захищає будинок і його господарів.

 – Зовні ця лялька нагадувала жінку, у якої на місці обличчя був зображений хрест. Цей найдавніший символ відлякував нечисту силу, біду, хвороби і все погане. Виготовлення подібних оберегів традиційно займалися вмілі жінки-майстрині. Саме вони наділяли цей предмет силою і надавали йому особливе священне  значення, – підкреслила Ольга Мартинова.

Як розповіла народна майстриня Наталія Кремінна-Таран, вона навчала юних активістів об’єднання «Фенікс» створювати найпростіший вид мотанки.

– Робити таку мотанку можуть навіть малі діти, бо технологія її виготовлення досить проста, хоч і потребує зосередження, витримки і терплячості. А, головне, матеріали для її створення – це залишки тканин, з яких виготовляли одяг та ті чи інші предмети нехитрого народного побуту. Народні мистецтва, і в основному техніку виконання традиційної української вишивки почала опановувати ще з малечку, – розповіла Наталія Кремінна-Таран.

Весь процес по створенню ляльки-мотанки зайняв трішки більше години, але за цей час восьмеро учнів повністю опанували мистецтво виготовлення найпростішої ляльки-мотанки. Тож на кінець заняття кожний юний волонтер створив сам для себе свою першу, зроблену власноруч мотанку.

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Відео див. ТУТ

І ще одне ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *