Кабмін заборонив продаж товарів з етикетками без української мови: що зникне з полиць

Від імпортерів продуктів харчування в Україні знову вимагатимуть обов’язкового маркування державною мовою. Така постанова Кабінету міністрів скасує попередню норму, яка дозволяла на час дії воєнного стану продавати продукти харчування з маркуванням іншою мовою — не українською.

Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики. У відомстві зазначають, що рішення було ухвалено на підставі двох причин:

звернення галузевих об’єднань виробників харчової продукції;
з метою забезпечення “високого рівня захисту здоров’я громадян та задоволення їх соціальних та економічних інтересів”.
Також у міністерстві додали, що зараз українські підприємства спроможні повністю забезпечити українських споживачів якісними та безпечними продуктами харчування. До того ж із дотриманням вимог харчового законодавства.

Водночас наголошується, що харчові продукти, ввезені в Україну від 9 березня до 1 грудня 2022 року, які мають маркування лише іноземною мовою, зможуть бути у продажу. Але, звісно, ​​лише до закінчення терміну придатності.

У перші дні повномасштабної війни, розв’язаної росією, влада України прийняла рішення не вказувати інформацію українською мовою. Нове правило поширювалося на операторів ринкових продуктів, які в результаті бойових дій не могли забезпечити переклад. При цьому такі продукти повинні супроводжуватися документацією українською мовою, а ці дані повинні були надаватися споживачам на їхню вимогу.

Такий дозвіл поширювався і на імпортерів кормів. Але про його скасування поки що немає жодної інформації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *