Сьогодні у Черкасах згадують загиблого оборонця України В’ячеслава Галву

26 серпня 8 років тому, боронячи східні кордони України, загинув полковник Головного управління розвідки Міноборони України В’ячеслав Галва з позивним «Кузьмич», почесний громадянин міста Черкаси, якого побратими назвали “Лицарем цієї епохи”. Про це інформує пресслужба Черкаської міської ради.

Бойовий інструктор батальйону спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України, миротворець із відзнаками UN, учасник кількох миротворчих операцій ООН, спеціаліст більш як 10-и військових дисциплін, розробник покращених сучасних зразків військового однострою і спорядження, автор унікального 4-денного курсу підготовки молодих бійців у зоні АТО, снайпер, сапер, парамедик. Вивчав військову справу в Києві, США, Франції. У зону АТО 41-річний В’ячеслав Галва поїхав добровольцем, аби передати свій величезний досвід з підготовки бійців-добровольців різних підрозділів, у тому числі батальйону «Азов», разом з яким брав участь у бойових операціях.

Зокрема, наприкінці серпня 2014 року разом з іншими бойовими підрозділами їм вдалося зупинили наступ російських військ на Маріуполь Донецької області.

На жаль, 26 серпня В’ячеслав Галва загинув поблизу Маріуполя, закривши собою гранату, яка раптово вибухнула…

«Ми втратили одного з найкращих бойових інструкторів України, – говорять його побратими. – Це була скарбниця бойових знань, талантів, і при цьому – з кращими людськими якостями».«В’ячеслав – військовий у четвертому поколінні, його настільною книгою був кодекс самураїв «Бусидо». Він мав низку відзнак Міністерства оборони України, медаль ООН «UNOMSIL», на жаль, посмертну медаль «За відданість воєнній розвідці» І ступеня , – згадують його колеги-військові. – А позивний «Кузьмич» йому дали ще в курсантські часи за веселу вдачу, почуття гумору і пристрасть до полювання та рибальства».«2009 року сомалійські пірати захопили українське судно “Фаїна”, – згадує батько Галви Анатолій Леонідович. – На борту корабля було 33 танки, 6 установок залпового вогню, гранатомети, боєприпаси. Пірати понад 4 місяці тримали в полоні весь екіпаж, вимагали за їхнє звільнення величезну суму грошей. Ми тільки згодом дізналися, що надзвичайно складну і ризиковану справу доставки піратам 3,2 млн доларів викупу довірили саме нашому синові!». Прощалися з легендарним військовим В’ячеславом Галвою в столичному Будинку офіцерів, поховали на Берковецькому кладовищі м. Києва.Нині на честь полковника В’ячеслава Галви відкрито меморіальну дошку пам’яті в Черкаському колегіумі «Берегиня», де він навчався.Вулицю Руднєва у Черкасах перейменовано на вулицю В’ячеслава Галви. У «Клубі юних моряків з флотилією» діє куточок слави легендарного «Кузьмича». На його честь названо навчальне судно клубу, катер «Кузьмич». Проводяться Спеціальні тактичні тренінги пам’яті В’ячеслава Галви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *