Міська влада Черкас впроваджує енергоефективні технології

У рамках впровадження енергосервісних контрактів у Черкасах перший заступник міського голови Сергій Тищенко провів робочу зустріч. Це – черговий крок реалізації меморандуму про співпрацю з ГО «Українська Асоціація енергосервісних компаній України», яку було підписано у травні. Асоціація запевняє, що в разі успішного втілення проекту очікується до 30 % скорочення споживання тепла та модернізація системи освітлення міста.

Цього разу на засіданні робочої групи представники Асоціації поінформували про результати попередньої роботи з модернізації системи енергозбереження в Черкасах. Вже визначено перелік майже 20 об’єктів галузі освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, де ближчим часом має початися модернізація.

Учасники зустрічі обговорили подальші кроки впровадження енергоефективних технологій у місті. Зокрема, фахові енергоаудитори разом із КП «Міськсвітло» мають обстежити мережу освітлення і заплановані об’єкти.

«Приємно, що за три місяці співпраці з Черкасами ми знайшли вдвічі більше об’єктів, ніж очікували, – говорить голова правління ГО «Українська Асоціація енергосервісних компаній України» Олексій Корчміт. – По-друге, величезний потенціал місто матиме не тільки в модернізації 20 закладів зі скороченням споживання тепла на 20-30 %, але й модернізацію системи освітлення, зокрема, 8 тисяч світильників. За нашими оцінками, ми могли би наполовину скоротити споживання електроенергії на освітлення міста, і на 15-20 % покращити якість освітлення в Черкасах».

Олексій Корчміт запевнив, що енергосервіс є дуже перспективним. За його словами, капіталовкладення тут виключно приватні, а їх повернення – тільки за рахунок економії енергоносіїв. Крім того, все обладнання залишається в територіальній громаді. Тож для міста ні технічних, ні комерційних ризиків у таких проектах немає.

«У контексті росту тарифів і вартості комунальних послуг та експлуатаційних платежів питання впровадження енергосервісних договорів дуже важливе, – переконана директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод. – Бюджетні кошти мають використовуватися раціонально. Ми вдячні «Асоціації енергосервісних компаній України» за співпрацю і конструктивний супровід процесу. Вже відпрацьовано найближчий план дій, визначено чіткий перелік об’єктів і установ, з якими будемо працювати і які будемо пропонувати інвестору».

«Можлива енергетична криза і початок опалювального сезону змушують міську владу Черкас шукати енергоефективні заходи, які дозволять нам скоротити споживання теплової та електроенергії. Сподіваємося, що співпраця з ГО «Українська Асоціація енергосервісних компаній України» буде одним із таких дієвих кроків для економії енергоносіїв та бюджетних коштів у кризовий період», – відзначив перший заступник міського голови Сергій Тищенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *