На Черкащину ідуть значні дощі

Початок вересня 2022 року продублював синоптичну ситуацію вересня 2021. Завдяки вторгненню арктичного повітря, спостерігалася нетипово холодна осіння погода, інформує директор обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У період 2-8 вересня, середньодобова температура повітря була 10-14º, що на 3-7° холодніше норми. Майже на два тижні раніше на Черкащині встановився осінній режим погоди.
Відмічалися надзвичайно низькі температури вночі: всього 1-5º тепла. 7 вересня спостерігалися перші осінні заморозки, навіть оновлені холодні температурні рекорди.
10-11 вересня масштабний, багатоцентровий циклон «PEGGY» суттєво ускладнить погодні умови на Черкащині. Атмосферні фронти того циклону зумовлять дощову погоду, місцями з грозами та посиленням вітру. За попередніми розрахунками, на Черкащині може випасти близько 30 мм дощу, тобто половина місячної норми. Для кращого уявлення – це 3 відра води на 1 квадратний метр.
Така кількість дощів, відповідає критерію небезпечного метеорологічного явища І ступеня небезпечності і може створювати певні незручності для населення та функціонування господарського комплексу області.
Тому комунальним службам треба бути готовими до великої кількості дощової води, особливо в місцях «традиційних» підтоплень.
10 вересня значні дощі, місцями грози та пориви вітру 15-20 м/с. Температура вночі 7-12º, вдень 13-18º.
11 вересня часом дощ, вночі значний, місцями гроза та пориви вітру 15-20 м/с. Температура вночі 7-12º, вдень 14-19º.
Новий робочий тиждень розпочнеться некомфортною погодою. Атмосферні фронти продовжать дестабілізувати атмосферу та принесуть другу порцію суттєвих дощів.
12 вересня Часом дощ, місцями гроза. Температура вночі 7-12º, вдень 14-19º.
13 вересня Помірний дощ. Температура вночі 5-10º; вдень 11-16º.
Тобто, за 4 доби на Черкащині може випасти місячна норма опадів 60-70 мм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *