У Чигирині знову думають спорудити атомну електростанцію

Нині  «Енергоатом» розглядає можливість відновлення проєкту Чигиринської АЕС. Але поки що мову про будівництво не ведуть. Йдеться лише про надання дозволу на виконання геодезичних робіт.

Про ідею реанімувати давно похований проєкт спорудження на березі Дніпра неподалік першої столиці гетьманської України – Чигирина заговорили у «Енергоатом». І, мало того, що заговорили, але вже й почали вносити думку про доцільність будівництва такого достить небезпечного об’єкта у вуха місцевої громади.

У кінці 80-х роках XX ст. після катастрофи на Чорнобильській АЕС піднялась потужна хвиля громадського спротиву проти втілення спорудження Чигиринської АЕС. Боротьба була дуже потужною з залученням широких верств населення, преси, різних науковців. Використовували і наглядну агітацію. На власні очі бачив один із повноколірних плакатів, антиАЕСівської пропаганди. На ньому під словами “Будуй, мудруй, а землю не плюндруй” було зображено обличчя Шевченка, яке спотворює технологічна споруда. що лізе з його лоба. З рештою проєкт закрили.

Як повідомила на власній сторінці у «Фейсбук» Чигиринська міська територіальна громада, з цього приводу у Чигиринській міській раді відбулася зустріч із представником «Енергоатома» Сергієм Косенком.

Нині говорять про те, що місце, де колись мали будувати Чигиринську ЕАС має вигідне розташування, бо знаходиться поряд з Дніпром і неподалік Чигирина. Тож. Відповідно у будівельного майданчика буде доступ до водних ресурсів і електромереж.

Проєкт, як повідомляє тергромада, має довготривалу перспективу. Автори посту запевняють, що концепцію будівництва АЕС, розроблену у 70-х роках минулого століття експлуатувати не будуть як застарілу.

Натомість, є ідея впроваджувати новий проєкт, розроблений за новими технологіями, за останнім словом науки і техніки, який створить добрі перспективи розвитку не лише окремої громади, але й регіону і країни.

Спорудження такого потужного енергоб’єкту як АЕС звичайно несе великі песрпективи для економычного розвитку краю, де його збудують. Таке підприємство здатне потягнути за собою потужну інфраструктуру і соціальну сферу. АЕС – це нові робочі місця і можливості для бізнесу. Відтак, поблизу нової АЕС неодмінно виросте місто, як наприклад Енергодар біля Запоріжської АЕС.

У випадку Чигирина, відновлення проєкту означає водночас і вирішення ряду соціальних і економічних проблем місцевості. Адже це дасть можливість відродити нині закинуте поселення «Орбіта», яке мало бути місцем проживання енергетиків. Нині воно – місто-привид де у дворах закинутих дев’ятиповерхівок можна знімати постапокалістичні блокбастери.

Ось що про Чигиринську АЕС написано у Вікіпедії:

Історія

Рішення про будівництво Чигиринської ДРЕС потужністю 4800 тис. кВт було ухвалено ЦК Компартії України в 1970 р. Також планувалося звести сучасне містечко енергетиків на 20 тис. жителів. До 1981 р., після неодноразових змін проєкту, будівництво було заморожене.

Поки у 1982—1984 рр. проходила консервація об’єктів ДРЕС, Київське відділення інституту «Атомтеплоелектропроєкт» у 1982 р. розробило техніко-економічний висновок будівництва АЕС поблизу Чигирина, а в 1983 р. Міненерго СРСР затвердило цей висновок і на березі Дніпра було вирішено побудувати АЕС.

Згідно з постановою ЦК КПРС і ради Міністрів СРСР від 21 вересня 1984 р. «Про додаткові заходи по забезпеченню прискореного розвитку атомної енергетики» передбачалось будівництво АЕС на Чигиринському майданчику потужністю 4000 МВт. Наказом Міненерго СРСР № 539 від 23.08.1985 року організовано дирекцію Чигиринської АЕС.

Будівельні роботи велися до 1989 р., поки під тиском громадськості не було вирішено зупинити будівництво. Крапку поставила Постанова Ради Міністрів СРСР від 19 травня 1989 р. «Про припинення будівництва Чигиринської АЕС».

Події, що відбувалися після зупинки будівельних робіт

Зараз комплекс недобудованої АЕС разом з містечком енергетиків «Орбіта» являють собою занедбані руїни. Збереглися порожні 9-поверхові житлові будинки, адміністративні будівлі, магазини та інші об’єкти інфраструктури.

Перспективи відновлення будівництва

5 серпня 2005 міністр палива та енергетики України І. Плачков офіційно заявив про можливість відновлення будівництва Чигиринської АЕС.[Але жодного відновлення будівництва не відбулося. До 2011 року території котельні та прилеглої до неї були під охороною Черкасиобленерго, а у 2011 році охорону зняли, і всі приміщення котельні перетворились в гори бетону, недоторканою залишилася лише труба котельні. У 2022 році уряд знову заговорив про побудову АЕС.

Закинута дев’ятиповерхівка у “Орбіті”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *