Студентка-художниця із Черкаского національного оздоблює гільзи від ракет

Студентка 3 курсу кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Катерина Заріцька перетворює залишки війни на витвори мистецтва.

Про це дівчина розповіла кореспондентам «Суспільне:Черкаси».

Починала з однієї квітки, а створила цілу композицію. Так 19-річна майстриня Катерина Зарицька перетворила гільзу від ракети на витвір мистецтва. Раніше розписувала гільзи для себе, цю ж оздоблює із доброчинною метою.

Розмальовувала мініверсії Катерина у 2014 році, коли навчалася у багатопрофільному молодіжному центрі, де нині очолює студію «Розквіт», тож такий досвід для неї не новий.

— Спочатку починала маркером, робила ескіз. Потім — кілька шарів ґрунтовки. Вона краще лягає, ніж акрил. А потім обводжу контури акриловою фарбою, — розповіла мисткиня.

Все почалося з однієї квітки, зазначила Катерина Зарицька:

— Я не малювала саму композицію, просто все відразу від квітки заплелося. Це творчий процес, який складно пояснити.

За основу, додала художниця, взяла розпис, яким раніше на Черкащині оздоблювали скрині.

— Ми з моєю наставницею Галиною Володимирівною ходили черкаськими музеями, фондами різними і знаходили якісь шматочки, — розповіла вона.

Сама ідея, пояснила Катерина, виникла, коли очільник благодійної організації «Зірка надії» запропонував надати роботи для аукціону:

— Він запропонував зробити аукціон у Польщі, для якого ми вже намалювали 10 робіт. Допомагали мої одногрупниці та подруга.

До участі в аукціоні мисткиня вирішила додати ще й розписану гільзу. Її на прохання дівчини надали військові волонтери.

— Спочатку була ідея розписати «Джавелін», але його дуже складно дістати, тому взяла гільзу від ракети, — зазначила вона.

Зібрані на аукціоні кошти підуть на допомогу військовим. Також, додала Катерина, доброчинна організація збирає кошти на те, щоб організувати дитячий будинок для дітей, які постраждали від війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *