Унікальний евакуаційний автобус отримали медики Черкащини

Медики екстренки Черкащини відтепер зможуть транспортувати важкохворих пацієнтів спеціалізованим медичним автобусом. Це вже другий аналогічний автобус. Перший вже працює в області.

Про це на власній сторінці у «Фейсбук» повідомив КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради».

За сприяння ВООЗ World Health Organization (WHO) та Міністерство охорони здоров’я України стала можливою реалізація проекту урядів Норвегії та України у створенні п’ятьох спеціалізованих медичних автобусів для транспортування пацієнтів. Ідея таких евакуаційних медичних автобусів виникла у зв’язку з тим, що зі збільшенням кількості перевезень пацієнтів, які постраждали внаслідок військових дій, зараз є потреба у транспортуванні одночасно кількох осіб.

Один автобус вже курсує теренами України. Черкаси отримали другий такий автобус. Зазначимо, що виробництво цих автобусів є новітнім та інноваційним проектом для Європи. Схожих автобусів немає в жодній із європейських країн. Тож другий з таких медичних автобусів відтепер є у Черкасах і на ньому працюватимуть наші бригади Медицини катастроф. Черкаському Центру екстренки цей спеціалізований транспорт переданий в оперативне управління від ДЗ “УНПЦ ЕМД та МК МОЗ України”.

Автобус має усе необхідне медичне устаткування, обладнаний сучасними багатофункціональними ношами, апаратами ШВЛ, кисневим забезпеченням, моніторами, інфузоматами, дефібриляторами та іншим медичним обладнанням і виробами медичного призначення. У ньому є сидячі місця для пацієнтів з легкими травмами та п’ять місць для лежачих пацієнтів у важкому стані. Загалом же автобус призначений для здійснення тривалих транспортувань на далекі відстані (й у інші країни) пацієнтів в будь-яких станах, зокрема й критичних, навіть на штучній вентиляції легень. Впевнено можемо сказати, що це міні-реанімація на колесах ?

На минулому тижні за сприяння Міністерства охорони здоров’я України у м. Ряшів (Польща) пройшли Team Leader Training та Bus Handover Training, які проводились для співробітників ДЗ «УНПЦ ЕМД та МК МОЗ України», працівників ЕМД Харкова, Черкас та Львова. Це були різні навчання, які проходили паралельно. Саме на другому тренінгу наші медики й опановували навички для якісної роботи під час транспортування пацієнтів автобусом, адже це передбачає багато технічних знань в сукупності з нетехнічними.

Спеціальне навчання було ініційовано та проводилось персоналом догоспітальної клініки при лікарні Університету Осло, за підтримки уряду Норвегії та Міністерства охорони здоров’я Норвегії, EUCPT (EU Civil Protection Mechanism), ВООЗ та бригад екстреної медичної допомоги, які наразі підтримують медичну евакуацію (Humanosh, PCPM, ARTESANS ResQ). ВООЗ Польща підтримувала координацію, переклад матеріалів та переклад під час навчання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *