Черкащани охоче здають продукти для жителів звільненого Херсона

Збір продуктів для гуманітарної допомоги жителям звільних населених пунктів Херсонщини та Херсона стартував у Черкасах. За день зібрали продуктів на півтора “буса”. Місію вирішила підтримати і БО “БФ “Хрещатик Сіті”. Збір проводять у Черкасах біля “Будинку торгівлі”. Усіх небайжужих запрошують долучитись до місії.

Про це з місця події повідомили журналісти “City News”.

На площі біля “Будинку торгівлі”, що у центральній частині Черкас стоїть білий мікроавтобус.

До борту машини скотчем прикріплена широка смужка білого паперу з лаконічним, але промовистим написом: “НА ХЕРСОН”. Поряд з написом на стандартних аркушах пареру для принтра, меншим шрифтом написано перелік промислових та продуктових товарів, яких у першу чергу потребують херсонці. Серед них крупи, консерви, олія, свічки тощо. Тут же скринька з емблемою ГО “Січ” для збору готівки на пальне.

Як розповіли журналісту «City News» керівник штабу ГО “Січ” Ілля Ястреб та начальник матеріально-технічної частини названої волонтерської організації Стас Заболотний, ця благодійна місія стартувала на початку тижня.

Жителі обласного центру одразу збагнули, що у цьому місці розгорнувся пункт збору продуктів для жителів днями звільненого від орків українського, голодного і холодного, але нескореного Херсону.

Через відчинені бокові двері мікроавтобуса видно, що салон автівки повністю заповнений різними продуктами. І ще майже стільки ж акуратно складено поряд з машиною. Та попри це збір не зупиняється.

Прийом веде молода волонтерка.

Усміхнена і привітна, типова така україночка, як намальована, ото ніби щойно зійшла з картинки. “Карі очі, чорні брови, не забуду вас ніколи…”, – мимоволі пригадались слова з відомої української пісні.

Підходжу ближче, і знайомлюсь з дівчиною, називаючи себе і видання яке представляю.
Дівчину звати Карина Бутильська. Вона уроженка курортного міста Скадовськ, але за кілька років до відкритого вторгнення жила і працювала у Херсоні.

– Близько місяця жила в окупації, але коли у Херсоні почали зникати люди, вирішила, що треба виїзжати. Це було дуже не просто, бо трасу на виїзді з Херсона періодично обстрілювали. У Черкаси приїхала тому, що тут живе мій батько. Тож я і дві мої кицьки тепер живемо у нього, – розповіла про себе Карина.

Рідко хто з перехожих байдуже проходить повз волонтерку, яка веде прийом допомоги. Чоловіки і жінки, дівчата і юнаки підходять до неї майже щохвилини. Кожний щось дає.

Ось підійшла літня жінка. Чемно привіталась. “Продукти приймаєте?”, – запитала, і почувши ствердну відповідь віддала пакет волонтерці і пішла у власних справах.

Через хвильку біля дівчини наче з-під землі виріс високий парубок з короткостриженим, розфарбованим у різні кольори волоссям та сережкою у вусі.
“Візьміть будь-ласка”, – тихенько, ніяковіючи сказав юнак, звертаючись до волонтерки, протягуючи їй тюбик зубної пасти.

“Добрий день! А гроші приймаєте?”, – з люб’язною посмішкою на вустах промовила висока і струнка панянка.

“Так. Приймаємо на пальне для поїздки”, – так само усміхаючись відповіда “січовичка”, вказуючи на скриньку з емблемою.
Поклавши у скриньку кілька купюр панянка швидко покидає місце збору.

“Ось вам на пальне”, – звертаючись до Карини сказав чоловік років 35-ти і поклав до скриньки ще кілька купюр.

Минуло не більше хвилини, як з боку парковки до мікроавтобуса підійшла черкаська волонтерка і тележурналістка Юлія Баранько з якимось молодим чоловіком. Обоє тримали в руках коробки з продуками.

“Привіт, колеги! Це вам від нас. І це ще не все”, – весело сказала Юля. Вони удвох принесли й віддали ще кілька коробок, наповнених продуктами.

– Побачила, що йде збір продуктів для херсонців, і зразу вирішила долучитись, хоча у мене у Херсоні немає ні родичів, ні друзів, ні знайомих. Чому? Та тому, що напевне нині українці стають однією сім’єю. Не можу пройти повз такий захід. Дякую тим, хто збирає допомогу жителям звільненого Херсону. Їм це зараз дуже потрібно. За період окупації вони там натерпілись, – розповіла журналісту черкащанка Олена, яка принесла для херсонців пакунок з харчами.

– Ми всі мусимо допомагати людям, які вісім місяців прожили у тому жаху, що його для них влаштував “руський мір”. Вони там зараз бідні, голодні. 30 років тому я сама рік проожила у Херсоні. Я знаю їх .Це ж наші херсонці, наші українці. І хто ж їм допоможе, як не ми, – в унісон тезці сказала черкаська пенсіонерка Олена, яка теж долучилась до акції.

– Те, що біля “Будинку торгівлі” розташувався пункт збору допомоги для жителів звільненого Херсону побачив наш завуч. Він цю інформацію поширив через соцмережі. Колектив нашої школи завжди охоче підтримує різні благодійні акції. Раніше ми шкарпетки збирали. А тепер взяли участь і у цій акції. З огляду на те, що ми побачили і що вони там пережили, то херсонці – це генроїчні люди. Їхній опір окупантам – голіруч проти танків, вражає. Всі бачили ті відео. Їхня стійкість мене надихала. Вони мені давали силу. Зміцнювали віру у перемогу, – поділилась думками викладачка дитячої школи мистецтв Алла Курінна.

До місії, яку розпочала ГО “Січ”, вже почали доєднуватись інші волонтерські організації.

Однією з перших у цю роботу включилась БО “БФ “Хрещатик Сіті”.

Про це журналістам “City News” повідомила очільниця БО “БФ “Хрещатик Сіті”, керівниця ТРЦ “Хрещатик Сіті”, депутат Черкаської міської ради фракції “Європейська солідарність” Інна Бандура.

– Основним напрямком діяльності Фоду є підтримка вагітних жінок та мам з маленькими дітками. Тож БО “БФ “Хрещатик Сіті” зараз формує спеціальний гуманітарний вантаж. Це буде дитяче харчування,засоби дитячої гігієни ита інші речі необхідні мамам та їхнім маленьким дітям, – сказала Інна Бандура.

БО “БФ “Хрещатик Сіті” працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ “Хрещатик Сіті” Інна Бандура.

Нині вказана волонтерська структура продовжує допомагати українській армії, працюючи у форматі запитів та опікується діяльністю Дитячого благодійного центру допомоги вагітним жінкам та мамам дітей віком до двох років. На обслуговуванні БО “БФ “Хрещатик Сіті” зараз перебуває понад 150 переселенок та черкащанок, що потребують допомоги.

На світлині з права на ліво: пенсіонерка Олена, “січовичка” Карина Бутильська, волонтерка Юлія Баранько та її помічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *