У Черкасах пропонують створити бомбосховища при школах та дитсадках

Створити при школах та дитсадках надійні укриття, які здатні у повній мірі захистити людей від бомбардування, а не лише від вторинних наслідків, пропонує депутат Черкаської міської ради Інна Бандура. На її думку ці споруди необхідно розглядати у довгостроковій перспективі з тим, щоб після перемоги використовувати їх як спортивні зали чи майстерні.

Як повідомили журналісти «City News» з сесійної зали, депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура з трибуни ради озвучила звернення про необхідність розробки та затвердження міської програми щодо облаштування бомбосховищ на території міських навчальних закладів для забезпечення безпеки вихованців та персоналу.

– Міська рада має підтримувати безпекові ініціативи особливо щодо дітей. На даний момент у зв’язку з агресією і дією воєнного стану, заклади освіти у місті Черкаси організували укриття учасників освітнього процесу у підвальних приміщеннях, що кваліфікується як найпростіші укриття. Але варто мати на увазі, що такі укриття не призначені для захисту від прямого влучення, а лише від вторинних наслідків – вибухової хвилі, уламків, стрілецької зброї, – підкреслила депутатка, і пояснила, що облаштування найпростіших укриттів не означає повного виконання вимог чинного законодавства щодо забезпечення захисту дітей та працівників навчальних закладів і не звільняє від необхідності створення захисних споруд з відповідними захисними властивостями.  

Оскільки, відповідно до Закону України про освіту за облаштування  безпечного місця під час навчання, відповідають засновники навчальних закладів, а у Черкасах засновником навчальних закладів є міська рада, тож вирішувати проблему повинна міська влада.

– Прошу Департамент освіти розробити та подати на затвердження депутатського корпусу програму на 2023-25 роки щодо облаштування захисних споруд цивільного захисту – бомбосховищ на території черкаських закладів освіти. Ці захисні споруди прошу розглядати у прогрвмі у довгострокові перспективі, щоб після перемогм використовувати їх як спортивні зали чи майстерні, – зазначила Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *