У Черкасах погасили поштову марку до 85-річчя Чорновола

Ювілейний вечір пам’яті лідера Народного руху України, українського дисидента, політв’язня і журналіста В’ячеслава Чорновола відбувся у Черкасах. З нагоди ювілею «Укрпошта» випустила поштову марку, яку погасили на завершення вечора.

24 грудня виповнилося б 85 років з дня народження вихідця з Черкащини українського дисидента, політв’язня і журналіста, засновника і очільника  Народного руху України, В’ячеслава Чорновола. З нагоди ювілею у Черкасах провели вечір пам’яті.

Участь у ньому взяли сивочолі соратники Чорновола по НРУ, які у свій час боролись за демократію у лавах Черкаської крайової організації Народного Руху, представники місцевої громадськості та міської влади Черкас.

Свято не розігнала навіть повітряна тривога. В залі міського будинку культури імені Івана Кулика залишилась не чисельна група патріотів. Не зрушила з місця і стара рухівська гвардія. По їх спокійних обличчях ніби читалось: «Як ми у молодості не боялись кадебістських посіпак, і московських тюрем, так і зараз, у старості не злякаємось кацапських бомб».  Для них вечір продовжеили.

Значно дошкульніше вдарила інша обставина. Йдеться про той ігнор, який до заходу продемонструвала низка видань і значна частина журналістської спільноти.

Ювілейний вечір пам’яті великого борця за незалежність та демократичний вибір України, чиє життя обірвала трагічна, але вочевидь не випадкова автокатастрофа, проігнорували всі місцеві телекомпанії та більшість журналістів.

Урочисте засідання пройшло без жодної телекамери та за участі кількох журналістів. Прикметно, що серед них не було жодного з тих журналістів, які будь-якої нагоди луплять себе у груди, позиціонуючи себе патріотами України та борцями за свободу слова і демократію. Невже 15 років проведених нашим колегою Чорноволом у таборах Мордовії і політичне вбивство внаслідок якого при владі в Україні продовжилось панування прокремлівської кліки, для черкаських журналістів нічого не важить? Їх відволікла від вечора пам’яті Чорновола якась важливіша подія, що збіглася у часі? Цікаво яка?

Вечір відкрив виступ депутатки Черкаської міської ради, екс-рухівки Любові Майбороди:

– Черкащина дала Україні багатьох державних діячів: Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка і В‘ячеслава Чорновола. Наш Комітет по вшануванню В‘ячеслава Максимовича створено більше 10 років тому, за участі Валентини Коваленко, Михайла Вакуленка, Леоніда Даценка, Анатолія Бондаренка та інших. І нам довелося кілька років боротись, щоб назвати вулицю його ім’ям. Ніяк не вдавалось добитись рішення міськради, аж поки до Черкаської міської ради не звернулась міська рада Івано-Франківська з проханням назвати ім’ям Чорновола одну з вулиць обласного центру. Процес триває і зараз.  Нещодавно ми за підтримки міського голови перейменували більше 100 вулиць. І тепер ми маємо у Черкасах вулицю Степана Бандери. За словами депутатки велич постаті В‘ячеслава Чорновола, ще й у тому, він боровся не просто за вільну Україну, а й за свободу українського духу. А ще вона вчергове озвучила ідею про увіковічення образу лідера НРУ у муралі.

– В’ячеслав Чорновіл виступав проти зросійщення України, і весь час наголошував, що «тінь російського імперіалізму» досі над нами нависає, адже ця імперія нас не відпустить, бо без нас вона не імперія, а лише дика недодержава. Сьогодні всі ці питання стоять так само гостро, адже нині ми змушені відстоювати свої цінності вже зі зброєю в руках, – говорила про внесок українського дисидента директорка Шевченківського заповідника у Каневі Валентина Коваленко.

– В‘ячеслав Чорновіл вірив в Україну, робив усе можливе, щоб відродити країну, мову, традиції. Черкащанин, який очолив Львівську обласну раду – а це неабияке досягнення. Він об‘єднував навколо себе і України. А ми маємо продовжувати його шлях, з гідним поглядом дивитись у майбутнє, вшановувати наших видатних земляків в назвах вулиць, підтримувати ЗСУ та впроваджувати його ідеї, – виступив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Про свій рух по стезі українського націоналіста розповів доктор філологічних наук, доцент кафедри журналістики реклами і PR-технологій Інституту навчально-наукових технологій та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Колісник.

– Будучи студентом мені в руки потрапила стара купюра номіналом 1 тисяча карбованців часів Симона Петлюри. Про те, що це гроші незалежної української держави, яка існувала у на початку минулого століття, мені тоді розповів старий політв’язень, який волею долі осів у Шполі. Пам’ятаю, що у мені у той момент все перевернулось. І я збагнув, що викладачі історії приховували від нас правду про реальні події. А ще у дитинстві волею випадку потрапив у «заборонену підпільну квартиру». Було це у Львові. Йшов 1986 рік. Батько запропонував поїхати і побачити Львів. Ми зі своєї Шполи повезли поїздом кільканадцять банок меду, щоб там продати. Ось там на львівському базарі ми випадково познайомились із українськими націоналістами. Так сталось, що до моєї мами підійшла відома українська патріотка Марія Бочарська і спитала, як вона ставиться до незалежності України. Мама відповіла: «Нормально». Наш мед ніхто не купував. За півдня ми не продали жодної банки. А пані Марія зробила так, що мед у нас розкупили за пару годин. Нас вона привела до себе на квартиру і пригостила обідом. Аж через кілька років ми дізнались, що та квартира була «забороненою», бо там знаходився центр українського національного руху і штаб-квартира забороненої тоді Української Греко-католицької Церкви. Завядки пані Марії ми тоді побачили Львів, – пригадав Юрій Колісник.

На завершення вечора пам’яті урочисто на сцені погасили поштову марку присвячену 85-й річниці від дня народждення В’ячеслава Чорновола. Її погасили керівник обласної дирекції «Укрпошти» Олександр Марченко та міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

***

У Черкасах ім’я В’ячеслава Чорновола носить ЗОШ № 18 та одна з вулиць обласного центру.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *