Черкаські лікарі переймали досвід по трансплантації у колеги зі Львова

Керівники обласних, міських та районних медзакладів, завідувачі відділень, анестезіологи мали змогу перейняти досвід від львівських колег у сфері трансплантації.

Про це повідомляє сайт Черкаської обласної ради.

Так, перед медиками Черкащини виступила Наталія Матолінець, завідувачка відділення інтенсивної терапії та анестезіології КНП „Перше територіальне медичне об’єднання м. Львова”, професорка, докторка медичних наук.

Вона розповідала про важливість розвитку трансплантації в Україні та один із ключових етапів у цьому процесі – констатація смерті мозку в закладах охорони здоров’я. Експертка поділилася власним практичним досвідом та відповіла на питання колег із Черкащини.

– Я приїхала і за покликом серця, і з професійною метою. Упродовж трьох років ми займаємося розвитком трансплантації в Україні. Ми були серед тих, хто проводив перші такі операції й намагаємося розвинути цей напрямок, щоб наші пацієнти могли отримати весь можливий спектр послуг тут безкоштовно, щоб кожен шанс порятунку був використаний. Для цього потрібно максимально залучати людей з різних областей. Наша команда дуже багато працює і намагаємося роз’яснити й донести думку про те, що трансплантацію потрібно розвивати саме заради порятунку тих пацієнтів, які цього потребують. Тому ми сьогодні в Черкасах, спілкуємося з лікарями та налагоджуємо співпрацю, – розповіла Наталія Матолінець.

Директорка обласного кардіоцентру й депутатка обласної лікарні Світлана Журба зауважила, що на Черкащині є низка провідних закладів, які проводять трансплантації та прагнуть вдосконалитися в цьому напрямку, аби врятувати ще більше життів.

– Приміром, наш кардіоцентр в місяць може проводити дві-три трансплантації. Для нас важливо, щоб інші медзаклади вчасно і правильно могли діагностувати смерть мозку пацієнта. Тоді, звісно за згоди рідних, є можливість провести трансплантацію органів і врятувати ще чиєсь життя. А таких пацієнтів у нас немало. Зокрема, в листі очікування нашого закладу постійно перебуває 18-20 хворих. На жаль, час від часу він зменшується від того, що людина так і не змогла дочекатися свого донора. Серед них є і молодь. От у нас був пацієнт, кий мав лише 18 років. Він лікувався, але, на жаль, так і не дочекався органів. Проте його й багатьох інших можна було врятувати. За кордоном ця практика більш поширена і тамтешні медики проводять навіть повторні трансплантації серця. В усьому світі трансплантологія розвивається і ми не хочемо відставати й готові боротися за життя наших пацієнтів ще завзятіше, – прокоментувала Світлана Журба.

Головний лікар обласної лікарні Віталій Шило додав, що на сьогодні умови отримання ліцензій стають все жорсткішими, і якщо медики та лікувальні заклади не будуть вдосконалюватися й рухатися у потрібному напрямку, то не зможуть якісно розвивати трансплантацію на Черкащині. Тому такі консультації з колегами для них дуже важливі.

Наталія матолинець: “Я приїхала і за покликом серця, і з професійною метою”.
Головний лікар обласної лікарні Віталій Шило: “Умови отримання ліцензій стають все жорсткішими, і якщо медики та лікувальні заклади не будуть вдосконалюватися й рухатися у потрібному напрямку, то не зможуть якісно розвивати трансплантацію на Черкащині”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *