На острів’ян загрожує перетворити жителів Межиріча повінь, що насувається

На Черкащину насувається весняна повінь. Підтоплення загрожує низці населених пунктів області, які розташовані у районі заплави ріки Дніпро. Вода підходить до житлових будинків у Каневі. А у навколишніх селах – Кононча, Михайлівка, Межиріч, Лука, під водою опинились луки і фермерські угіддя. Існує реальна загроза підтоплення домоволодінь.

– Вода прибуває швидко. Спочатку залила луг за греблею по то бік від нас де проходить траса, а потім вийшла з берегів каналу із нашого боку і заливає низинки. Через ринву вода заповнює балку на нашому кутку, і, як було вже не раз, може перетворити його на острів. Староста села приїжджав і сказав, що вода з таким темпом як зараз прибуватиме до 18 квітня, а 20 – 24 буде прибувати ще сильніше. Тобто, води буде багато. Можливо дістане до ганку будинку. У разі виникнення небезпеки порадив негайно телефонувати йому, – скрушно зазначила жителька вулиці Заросся с. Межиріч, пенсіонерка Оксана Дмитрівна.

Та жінку значно більше турбує не повінь, і не страх опинитись відрізаною від світу, а те, що їй буде значно важче тепер діставатись до автобусної зупинки, бо частину шляху доведеться долати водою, а не суходолом.

– Опинитись на острові для мене не дивина. Останній раз таке було десять років тому. А  ще раніше таке тут траплялось майже кожної весни. У мене є човен, так що зв’язок з «материком» не втрачу. Погано те. що мій чоловік нині у важкому стані у канівській лікарні і до нього мушу їздити щодня. Тож видно доведеться долати шлях до центру села, як і колись на човні, що буде дуже не зручно і важко, – додала жінка.

Про загрозу підтоплення йшла мова і під час вчорашнього екстреного засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Канівської ОТГ під головуванням керуючого справами виконавчого комітету Володимира Святелика.

Через дощі росте рівень води у Дніпрі і річках, які у нього впадають. Відтак зростає загроза підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь Канівської міської територіальної громади.

– Востаннє така надзвичайна ситуація виникала ще у 2013 році. Нині існує загроза підтоплення, тому маємо оперативно реагувати на відповідне явище, –  наголосив головуючий на засіданні Володимир Святелик.  

Присутній на засіданні заступник директора Канівської ГЕС Олександр Жорновий поінформував нині на гідроелектростанції вже вживають заходів задля стабілізації ситуації. Графік скиду води затверджено до 16 квітня.

Також під час засідання комісії були озвучені та уточнені межі вже наявних і потенційних зон затоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь Канівської міської територіальної громади.

У Каневі вже є небезпека підтоплення житлових будинків.

– У районі 45-го та 47-го будинків по вулиці Героїв Дніпра вода доходить вже майже до дороги з набережної, –  повідомив присутнім Володимир Святелик.

За інформацією старост сіл громади, наразі у населених пунктах Кононча, Михайлівка, Межиріч, Лука підтоплено луги та фермерські угіддя.

– Люди про можливе підтоплення знають і як реагувати на нього також, –  поінформувала староста сіл Кононча і Гамарня  Ніна Матвієнко.

Разом з тим, староста села Пекарі Тетяна Корнієко повідомила, що у цьому селі підтоплено приватні садиби та погреби.

Про готовність до ліквідації наслідків весняних паводків повідомив начальник 10 державної пожежно-рятувальної частини Дмитро Токар. Зокрема на озброєнні у надзвичайників наявне таке обладнання, як  автоцистерни, мотопомпи та човни.  

Насамкінець присутні затвердили склад оперативного штабу з ліквідації явищ надзвичайного характеру (начальник штабу – заступник міського голови Галина Москаленко) та план заходів, щодо їх усунення.

– У цій ситуації найголовніше – узгодженість дій між усіма структурами і чіткі дії на упередження можливих негативних наслідків весняного водопілля, –  підсумував Володимир Святелик.

Також про весняне водопілля на Черкащині говорить і начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

З його слів через повінь на Черкащині вже фіксують підтоплення територій у низці прирічкових сіл. Зокрема Черкаського та Золотоніського районів. Роботу з убезпечення тутешніх жителів координують разом із ДСНС області, відзначив начальник ОВА Ігор Табурець.

Уздовж русла Дніпра працюють оперативно-мобільні групи для моніторингу ситуації та швидкого реагування. Також залучають правоохоронців.

– За минулу добу рятувальники евакуювали трьох дорослих і дитину. За потреби доправляють до підтоплених обійсть продукти та ліки. Ситуація на постійному контролі, – сказав він. За прогнозами, пік проходження весняного водопілля очікується з 18 по 28 квітня.


Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *