Черкаська майстриня Олександра Теліженко презентувала нову книгу поезій «Другий вимір»

У Черкаському художньому музеї відбулася презентація поетично-мистецької книги Заслуженої художниці України Олександри Теліженко «Другий вимір». Її присвячено воїнам-захисникам України у повномасштабній російсько-українській війні. Презентацію приурочили до Дня Героя, який в України відзначають 23 травня.

У великій мистецькій залі музею зібралися представники міської та обласної влади, творчих спілок Черкащини, інтелігенція, шанувальники творчості майстрині вишивки та рушника Олександри Теліженко.

Олександра Василівна розповіла, що вірші для цієї книги почала писати ще 2012 року. Тоді планувалося більше ліричних творів. Та коли 2014 року почалися воєнні дії на сході України і її син Тарас пішов на фронт в зону АТО, вірші стали іншими. І запланована раніше назва збірки – «Другий вимір» – набула зовсім іншого сенсу. Її присвячено всім, хто наближає нашу Перемогу.

Під час презентації присутні хвилиною мовчання вшанували всіх Героїв-Захисників та Захисниць.

«Україна й українці вже пройшли рубікон «до» і перейшли на «після» у творенні своєї новітньої історії, – вважає Олександра Теліженко. – Говорять що Україна переживає зараз український квантовий перехід – з минулого в майбутнє, з окупаційної темноти у світле майбутнє, в інший вимір. І ми впевнено захищаємо наш український простір. Україна зараз перебуває між двома фронтами: зовнішній – воєнний, і внутрішній – духовний, причому останній не менш важливий. Я переконана: хай важко, з кров’ю, але ми увійдемо в новий етап. Адже донедавна світ України не знав, а тепер ми стоїмо на вістрі зацікавлення всього світу. І це завдяки нашому героїчному українському духу. А далі нас чекає багато роботи з утвердження та відбудови України. І це буде зовсім інший період нашої історії, наш Другий вимір».

Олександра Теліженко подякувала всім, хто сприяв появі книги на світ. Насамперед це Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко який зреагував на листа від воїнів 118-ї бригади та 53 Окремої Механізованої бригади імені Володимира Мономаха.

«Переконані, що вірші сильніші за кулі, – написали наші захисники в листі до міського голови Черкас. – Нам ця книга потрібна до Перемоги і для Перемоги. Окремі вірші зі збірки ми вже цитуємо на передовій».
«Черкащина – це місце сили, наш генофонд, з якого мають починатися всі перетворення. Представляючи наше місто в Німеччині, я був у сорочці, вишитій Олександрою Теліженко. І бургомістр поцікавився, що означає знак на вишивці? Я відповів, що це символічне зображення українського сокола, прадавній код українців, з яким ми переможемо росію, – сказав Анатолій Бондаренко. – Дай Боже, аби Олександра Теліженко ще не один десяток років творила свої надихаючі шедеври, а символи вишивок та поезії вже цього року допомогли нам здобути перемогу».

Літературно-художнє видання «Другий вимір» побачило світ у видавництві Юлії Чабаненко. Книга невелика за розміром і оформлена так, аби бійці могли покласти її в кишеню, надіти на руку, палець чи повісити на гачок. Окрім патріотичних та духовних поезій, у ній вміщені картини та фрагменти рушників майстрині, в яких, за її словами, закодовано символи перемоги і щасливого майбутнього.

Наклад – 1 000 примірників. Як розповіла авторка, левову частку тиражу передадуть воїнам на передову і в територіальну оборону, решту – в бібліотеки міста й області.

За інформацією пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *