Обережно, сказ! На Черкащині почастішали випадки захворюваності на сказ серед тварин

На Черкащині почастішали випадки захворюваності серед тварин на смертельно небезпечну хворобу – сказ. З початку року зареєстрували 35 випадків сказу на території 20 громад. З них 50 % серед собак, 40 % серед котів, 8,6% лисиці і один випадок у свійської кози.

Про це повідомила заступниця генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Видра на брифінгу в медіацентрі ОВА.

– У цьому році епізотична ситуація значно погіршилась і станом на сьогодні на території 20 громад зареєстрували 35 випадків сказу серед тварин: у 50 % серед собак, 40 % серед котів, 8,6% лисиці і один випадок у свійської кози. Зокрема, в 10 громадах Черкаського району, 7-ми громадах Звенигородщини і трьох громадах Умансього району. До медзакладів області по антирабічну допомогу звернулися 434 людини внаслідок нападу тварин або їхнього неадекватного поводження. Антирабічні щеплення було призначено 168 людям. На сьогодні заклади охорони здоров’я області забезпечені  антирабічною вакциною та антирабічним імуноглобуліном. Крім цього, влітку очікується додаткове поповнення необхідних  препаратів, – – розповіла Наталія Видра.

З її слів у регіоні і в країні загострюється ситуація щодо захворюваності на сказ.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить до п’ятірки хвороб спрільних для людини і тварини, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

– За останні 20 років починаючи з 2003 року в Україрні зареєстровано 53 випадки захворювання людей на сказ. Усі закінчились летально. Найбільшу кількість – сім випадків зафіксували у 2007 році. У 2011 і 2015 – по шість випадків, 2006, 2014 і 2016 по чотири  випадки. Зазвичай трапляється по одному- два випадки на щороку, – зазначила вона.

Захворювання реєструють майже на усіх адміністративних територіях України, окрім Закарпатської, Хмельницької, Івано-Франківської та Чернівецької області.

У 2022 року зареєстрували два випадки в Україні – у Харкові та Житомирстькій області. Минулого року мав місце випадок у Вінницькій області: чолвіка покусала домашня кішка, він вчасно не звернувся по допоимогу і помер.

Останній випадок на Черкащині зафіксували у 2003 у Звенигородському районі.

Дитину покусав домашній кіт. Батьки не звернули на це увагу і дитина померла. І це при тому, що мама дитини – ветеринарний лікар.

Сказ – це смертельна хвороба, від якої немає ліків, вона передається людині від тварини. Порятунок один – після контакту із зараженою твариною негайно без жодних зволікань звернутись по допомогу лікарів. Це – гостре, особливо небезпечне вірусне захворювання, на яке хворіють і люди і тварини, спричиняється нейротропним вірусом сказу (рабіас). Характеризується стрімким пошкодженням центральної нервової системи по типу енцефаліту. У разі настання симтомів захворювання закінчується летально. Ліків від нього у світі не існує. Переносником вірусу є всі теплокровні тварини, серед яких найбільш небезпечними для інфікування людини є м’ясоїдні (дикі і домашні). Головним переносником сказу у природі є червона (руда) лисиця. Основну загрозу для людини становлять домашні або безпритульні тварини: коти, собаки тощо, які вражаються вірусом при контактах із дикими тваринами.

До організму людини вірус потрапляє через пошкодження шкіри: подряпини травми внаслідок укусу тварини, потрапляння слини зараженої тварини  на слизову оболонку, або шкіру із мікротравмами. Існує небезпека зараження для працівників лабораторії, які працюють із вірусом. Ризикують заразитись на сказ і особи, які  відвідують печери, у яких живуть кажани. Адже ці тварини теж переносять вірус сказу. Вже були випадки захворування людини на сказ після відвідування печери, населеної кажанами. При перебуванні у печері вірус пасивно осідає на кон’юктиву ока чи потрапляє до слизистої оболонки у носоглотці і через мікротравми проникає в людський організм.

Симтоми сказу проявляються на 7-й – 30-й день після контакут із хворою твариною. Це підвищення температури і поява відчуття поколювання (пощипування) у місці проникнення вірусу, поява водобоязні і світлобоязні. Це неповоротні симптоми після яких хвора на сказ людина вмирає. У дітей інкубаційний період значно коротший.

Тому вкрай важливо після контакту із твариною, ймовірно зараженою, обьов’язково звернутись до лікарів. Від людини від людини вірус не передається.

Причини зараження людей на сказ, за словами Наталії Видри це поширення захворюваності тварин на сказ, недосатнє проведення регуляції чисельності головних носії сказу (зокрема лисиць), неефективна робота по локалізації і ліквідації осередків сказу серед диких та свійських тварин, неповне охоплення імунізацією проти сказу домашніх і диких тварин та відсутність дієвого регулювання чисельності безпритульних тварин  на території громад.

За даними регіональної лабораторії ветеринарної медицини ГУ Дерсжспоживслужби Черкаської області, ур минулому році на території 13 територіальних громад зареєстрували 29 випадків сказу серед тварин, проти 24 у 2022 році. Серед котів 14, собкак – 9, лисиць – 5 і один випадок у куниці.

Найбільше таких випадків виявили на території Уманського району (22), Звенигородського району (4) і Черкаскього району (3) випадки.

– Своєчасна та кваліфікована антирабічна допомога населенню залишається найдієвішим заходом захисту від захворювання людей на сказ. У випадках конктаку із тваринами внаслідок якого відбулось травмування чи ослинення шкірний покровів слизової оболонки, необхідно невідкладно промити рану мильним чи дезінфікуючим розчином та звернутись до територіального медичного закладу, – наголосила Наталія Видра.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *