Фільм про те, як і де надають допомогу жертвам насильства, показали у Черкасах

Сплеск насильства – один із наслідків повномасштабного вторгнення російських агресорів в Україну. У Черкасах показали фільм про те, які сервіси доступні людям, що пережили насильство.

Соціальну акцію «Територія вільна від насильства» до Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, провели у Черкасах. Організатором соціальної акції виступив Черкаський центр соціальних служб, а майданчиком для її проведення традиційно став кінотеатр «Україна».

Як журналісту «City News» розповіла директор Черкаського міського центру соціальних служб Людмила Савранська, в межах акції відбулись фотовиставка «(Не) Помітні історії» та показ фільму «Поруш тишу».

– Захід приурочено до Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, який відзначають 19 червня. Захід був орієнтований на молодь. Тож участь взяли студенти ЧНУ імені Богдана Хмельницького, Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України, учні навчальних закладів профтехосвіти. Також були присутні наші партнери – представники Національної поліції та громадських організацій, які спрівпрацюють із Черкаським міським центром соціальних служб, – зазначила Людмила Савранська.

З її слів фотопроєкт підготовлено Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA). Він розкриває історії дев’яти людей, які пережили полон, депортацію, чи зазнали сексуального насильства зумовленого війною, і були змушені залишити свої домівки.

– На представлених світлинах ті речі, що їх ці люди змогли забрати з собою, і які для них мають символічне значення, – пояснила директор Черкаського міського центру соціальних служб.

Серед таих речей ключі від квартири в Бердянську, книга з маріупольської бібліотеки, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні.

Також, у ході акції відбувся перегляд стрічки «Поруш тишу» створений Фондом і за кошти урядів Канади і Великої Британії.

Картина висвітлює те, як повномасштабна війна вплинула на рівень домашнього насильства і насильства загалом. Стрічка розповідає про те, як і де постраждалим надають допомогу спеціалісти різних сервісів.

– Фільм дуже не простий для сприйняття, але ми його показали, оскільки наше суспільство живе у існуючих реаліях і не може знаходитись у «тепличних умовах» та закриватися від проблеми. Мета заходу – показати масштаби цієї трагедії, наслідки повномасштабної війни росії проти України, викликати у людей розуміння ситуації, співчуття до постраждалих та мотивацію їм допомагати. Крім того, ми озвучили які сервіси працюють у Черкасах. Адже дуже важливо надавати морально-психологічну допомогу постраждалим від насильства, оскільки це є частиною процесу зцілення, – підсумувала результати проведення акції директор Черкаського міського центру соціальних служб Людмила Савранська.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *