23 учителі на Черкащині завершили участь у сертифікації, а сертифікати отримають у грудні

Чотирнадцятеро учителів із української мови й літератури та дев’ятеро учителів математики цьогоріч завершили участь у сертифікації-2024. Цей результат вищий ніж середній по Україні.

Про це повідомила начальниця обласного управління Державної служби якості освіти Оксана Компанієць на брифінгу в медіацентрі ОВА.

– Сертифікація вчителів проводиться вже шостий рік. У 2023 році розпочалась сертифікація учителів предметників – викладачів математики, української мови та літератури, які викладають у 5-х – 6-х класах. Торік успішно склали тестування 94 % учителів української мови та літератури та 64 % учителів математики. Цей результат вищий ніж середній по Україні. Цього року аналогічні результати: 87% учителів української мови та літератури і 60 % учителів математики. Тож маємо 14 – із української мови й літератури та 9 учителів із математики, які пройшли другий і третій етапи сертифікації, – розповіла Оксана Компанієць.

За її словами, сертифікація учителів – це зовнішнє оцінювання професійної майстерності учителів, яке дозволяє учителю самому керувати власним професійним ростом. Сертифікація добровільна, але її результати зараховуються як обов’язкова атестація.

Сертифікація відбувається у три етапи: тестування, самооцінювання учителем та експертна оцінка професійної діяльності.

Торік у сертифікації взяли учать 33 учителі, з них 18 української мови та літератури та 15 – математики. Цього року Український центр оцінювання якості зареєстрував 31бажаючого взяти участь у сертифікації. Серед них 16 учителів української мови та літератури та 15 учителів математики.

– За результатами останнього етапу можемо говорити про загальні тенденціїДо прикладу, експерти переважно позитивно оцінили професійну майстерність учителів. Зокрема, інформаційно-цифрову, інноваційну, психологічну компетентності на високому рівні. Водночас відзначають, що менш розвинутими є інклюзивна та оцінювально-аналітична, – зазначила начальниця обласного управління Державної служби якості освіти.

Остаточні результати учасники дізнаються у грудні. Тоді вчителі отримають сертифікати, що будуть дійсні з  1 січня 2025 року впродовж  трьох років.

Також чиновниця повідомила про те, що нині триває сертифікація вчителів початкових класів. Участь у ній беруть 30 педагогів області. Восени їхній практичний досвід вивчатимуть освітні експерти. Це стане завершальним етапом оцінювання  педагогічної діяльності учасників.

– Також восени відбудеться сертифікація для вчителів громадянської та історичної освітньої галузі. Від нашої області зареєструвалося 17 учасників. У новому навчальному році вони складатимуть тестування. Освітяни, які подолають пороговий бал, продовжать далі участь у сертифікації. Тим часом наше управління організовує навчання для майбутніх експертів, які вивчатимуть професійний досвід учасників. Працюємо інтенсивно, щоб із вересня організувати якісний перебіг сертифікації, – резюмувала Оксана Компанієць.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *