«Черкаський професійний ліцей» хочуть ліквідувати, щоб дати приміщення харківському вишу

Соціальний вибух нині назріває у середовищі батьківського, учнівського та викладацького колективу Державного навчального закладу «Черкаський професійний ліцей» (далі – ДНЗ «Черкаський ПЛ»). Причина – офіційна і неофіційна інформація про ймовірне закриття навчального закладу. Градусу додають інтриги і дуже підозрілі дії і події, які нині розгортаються навколо згаданого навчального закладу. Дехто із батьків, щоб захистити майбутнє своїх дітей, яке на їхнє переконання внаслідок цього опинилось під загрозою, вже готові вийти на барикади… Далі детально.

Масла у вогонь додають дивні події. Рішення про реорганізацію ще не ухвалили, але хтось збурює колектив, поширюючи чутки про вказівку викладачам звільнити кабінети за три дні, подачу закладом списків вивільнених внаслідок реорганізації працівників до Служби зайнятості, ухвалення рішень кількома навчальними закладами профтехосвіти щодо прийняття на навчання учнів реорганізованого профліцею. Хтось, щоб улестити начальство, форсуючи події біжить поперед паровоза, виконуючи рішення, яке ще не ухвалили? Чи можливо колективу ліцею у такий спосіб впарюють наратив: «… все вирішено, опір марний»?

Тим не менше батьки учнів «опального» профліцею вирішили боротись, як кажуть, до останнього набою.

Боротьба за збереження навчального закладу розгорнулась навесні, коли батьки учнів влаштували у його стінах  публічну акцію протесту, яку висвітила низка медіа, у т.ч. і ТБ.

Новий поштовх історія про реорганізацію ліцею отримала у липні цього року.

Як стало відомо Черкаси відвідала делегація із повноважних представників Міністерства освіти – генерального директора відділу взаємодії із соціальними партнерами та регіональними органами виконавчої влади Ірини Шумік та головного спеціаліста відділу Олени Роговченко, «… з метою опрацювання питань мережі закладів професійно технічної освіти міста Черкаси».

Зустрівшись із колективом ДНЗ «Черкаський ПЛ» Ірина Шумік говорила про можливу реорганізацію навчального закладу через потребу евакуаціїособового складуНаціонального університету цивільного захисту (м. Харків).

Окрім того, представники Міністерства освіти зустрілись із колективами трьох навчальних закладів профосвіти: ДНЗ «Черкаський професійний автодорожний ліцей», ДНЗ «Черкаське вище професійне училище» та ДНЗ «Черкаський професійний ліцей».

За наслідками візиту директор останнього офіційним листом попередив голову профкому ліцею про ймовірну реорганізацію навчального закладу та необхідність розпочати підготовку до цього.

Із неофіційних джерел стало відомо і про те, що два із вказаних навчальних заклади вже ухвалили рішення про розміщення учнів реорганізованого профліцею.

Ще дужче батьків збурили нові чутки про те, що нібито викладачам профліцею озвучили вимогу звільнити кабінети за три дні, а бухгалтерія вже направила до Служби зайнятості списки вивільнених працівників. Після цього ситуація у середовищі батьків учнів профліцею дійшла точки кипіння.

У бесіді із журналістом в.о. директора ДНЗ «Черкаський професійний ліцей» Олександр Коваленко деякі з чуток категорично спростутвав і пообіцяв розібратись, хто і з якою метою колотить колектив.

Делегація батьків у цей четвер потурбувала чиновників управління освіти Черкаської ОДА, проте, ясності у питання це не внесло.

– Офіційної інформації щодо ухваленого рішення про реорганізацію Державного навчального закладу «Черкаський професійний ліцей» не має. Рішення не ухвалене, – лаконічна пояснила представник управління Валентина Ткаченко.

Тим часом, щоб добитись від Міністерства освіти і науки офіційного роз’яснення, ініціативна група батьків скористалась чи не єдиним нині способом опору чиновницькому свавіллю, розгорнувши інформаційну кампанію. В її рамках вони подали звернення до освітнього омбудсмена, Уповноваженого з прав людини, Міністра освіти і науки України.

Ситуацію дещо прояснила відповідь Міністерства освіти і науки, яку МОН надіслало на запит освітнього омбудсмена. Цитуємо документ (фотокопії документів див. внизу):

«…Повідомляємо, що у зв’язку із загостренням ситуації у харківському регіоні Державна служба України з надзвичайних ситуацій розпочала роботу щодо переміщення особового складу Національний університет цивільного захисту (м. Харків) до Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, який є відокремленим підрозділом Національного університету цивільного захисту. До МОН надійшло звернення ДСНС з проханням розглянути можливість передачі до сфери управління ДСНС будівель  та споруд Державного навчального закладу «Черкаський професійний ліцей», який знаходиться у безпосередній близькості до Інституту, з метою розміщення у них особового складу та техніки Університету. … З метою вирішення питання проводяться консультації з Черкаською обласною військовою організацією, Черкаською міською радою та ДСНС… забезпечимвши при цьому дотримання гарантованих прав учасників освітнього процесу Державного навчального закладу «Черкаський професійний ліцей» та потреби ринку праці Черкаського регіону у кваліфікованих кадрах».

– Виходить, в області йдуть консультації щодо перспективи реорганізації «Професійного ліцею», у якому навчаються наші діти, а навколо батьківського колективу козу водять? Так не може бути. Хтось у високих кабінетах плекає плани реорганізувати, а фактично закрити ліцей, і прагне зробити це тишком-нишком. Чому ці, з дозволу сказати «консультації», проходять без участі батьків? А нам є що сказати. «Професійний ліцей» – найкращий в області серед інших закладів профтехучилища, він має потужну навчально-виробничу базу і високоваліфікованих  спеціалістів, які передають свої знання і уміння учням. А ще кожний учень, не залежно від обраної спеціальності, ще отримує додаткову спеціальність водія категорії «С». Профліцей – конкурентний навчальний заклад, який готує фахівців на такі спеціальності, котрих не мають інші заклади профтехосвіти. Між тим є чутка, що ліцей мають намір перетворити на гуртожиток. Для чого нищити краще з того що є?, – обурюються батьки.

Ці запитання, а також аргументи проти закриття ліцею вони озвучили у зверненні до Міністерства освіти і науки, який відправили адресату.  

У тексті звернення батьки нагадали про те, що «професійний ліцей» має низ купереваг, які інші подібрні заклади не мають. Так, учні ліцею отримують по дві спеціальності, одну, яку обрали і другу спеціальність водія категорії «С»; заклад має потужну виробничу базу, як то  паяльний, деревоообробний, зварювальний цехи оснащені усім необхідним і апаратурою; тут є силова лінія електропередачі, яка забезпечує роботу цехів; ліцей також має укриття.

«… Звертаємось до органів державної влади з проханням недопущення ліквідації… потужного професійно-технічного навчального закладу лише тому, що його територія є ласим шматком для іншого більшого і впливовішого. Невже міська та обласна влада не можуть знайти іншої будівлі для розширення Національного університету цивільного захисту?», – йдеться у тексті.

– Наших дітей хочуть розкидати по інших навчальних закладах, але у нашій області немає закладів профтехосвіти де навчають таким спеціальностям, як тут, де дають другу спеціальність, де є така потужна навчальна база, і як показує практика, учні профліцею, які закінчили перший курс, знають і уміють більше, ніж третьокурсники інших навчальних закладів», – резюмують батьки.

Володимир Лимаренко-Полянський

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *