У Черкасах працює магазин, який власниця вивезла з під обстрілів з Покровська

Свій маленький бізнес з під російських бомб жителька Покровська вивезла у Черкаси. Врятований магазинчик пані Вікторії, у якому вона продає товари для чотирилапих улюбленців, вже три місяці успішно працює на новому місці.

З Вікторією Есауловою – власницею евакуйованого магазину, журналіст «City News» познайомився під час майстеркласу з приготування відомих видів піци  та охолоджуючих безалкогольних коктейлів. Цей майстерклас організувала команда волонтерів благодійного фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті» на чолі з лідером Фонду, керівницею ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутатом Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інною Бандурою. За її задумом, майстерклас – це спосіб допомогти родинам ВПО соціалізуватись у Черкасах, зав’язавши дружбу із черкащанами і такими ж як вони переселенцями.

Тож, у процесі виготовлення коктейлів, між автором і пані Вікторією зав’залась невимушена бесіда, яка переросла у інтерв’ю.

Волею долі уроджена харків’янка Вікторія Есаулова у 19 років, одружившись, опинилась у Покровську, що на Донеччині. А через  19 років їй через наступ росіян довелось покидати свій дім.

Хоробра і підприємлива жінка вирішила залишити все, що мала, окрім свого магазину. Врятований від обстрілів магазин із товаром Вікторія на свій страх і ризик привезла з Покровська у Черкаси.

– Так склалось, що свою власну справу розпочала у  Покровську вже після початку відкритого вторгнення російських окупантів в Україну. Давно мріяла про те, щоб відкрити  магазин товарів для домашніх тварин. Буквально за кілька днів до початку агресії мені повернули старий  борг. Гроші повинні працювати, – вирішила я і почала власну справу і справа пішла. Близько двох років працювала у Покровську, а коли почало прилітати у місто зрозуміла, що треба їхати. Ось так разом із десятирічним синочком Кирилом виїхала сюди.

– Чому Черкаси? Тут є родичі чи знайомі?

– Родичів немає, а знайомих ось якраз на подібних заходах і знаходжу. Черкаси вибрала тому, що колись була у цьому місті. Воно мені тоді дуже сподобалось. Тож, вирішила їхати сюди.

– Одразу із магазином?

– Саме так. Звісно, мені було дуже шкода залишати свій приватний будинок із побутовою технікою. Але подумала тоді так. Пральна машина це, звісно, дуже добре, але краще врятувати свою справу. Джерело доходів необхідне. Але спробуй знайти роботу у місті, де ти нікого не знаєш. А власна справа і є власна справа. Якщо вдасться налагодити, то матиму свій шматок хліба, і ні від кого не буду залежати. Тому найняла «бус», забрала товар і навіть для холодильника місця вистачило, і приїхала сюди.

– Важко було облаштовуватись на новому місці?

– Було не легко. З випробуваннями зіштовхнулась просто зразу. Перед евакуацією магазину я приїздила до Черкас, щоб знайти житло і приміщення для магазину. Знайшовши, поїхала у Покровськ. А приїхала з товаром і ахнула. Весь магазин (підвальне приміщення) по кісточку залитий водою. Як сказав його власник, аварію спричинив насос, що вийшов із ладу. Нічого не залишалось робити, як одразу закотити рукава і ліквідовувати проблему. 13 кубів води ми тоді викачали із приміщення.

– І як йдуть справи тепер?

– Потихеньку звикаю до нових умов, людей, вивчаю і враховую особливості місцевого ринку. Тобто, працюю. Мій «Зоодім» (назва магазину) поступово збирає базу покупців.

– І які вже побачили особливості?

– На відміну від жителів Покровська, черкащани надають перевагу дещо іншим, дорожчим видам кормів. Це доводиться враховувати. Нічого. Труднощі переборемо. Впевнена, що вони тимчасові.

Знайти «Зоодім» зовсім не складно. Цей невеликий,  проте затишний і багатий на різновиди товарів магазин для тварин, знаходиться у центрі Черкас, за адресою Смілянська 2/1.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Читати за темою: Юні черкащани та діти з переселенських родин здружились, разом готуючи піцу (фото)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *