Безкоштовний магазин у Черкасах обслуговувує понад 120 переселенок (фото)

Безкоштовний магазин для вагітних та мам з малюками до двох років вже більше місяця працює у Черкасах. Нині на його обслуговуванні перебуває понад 120 родин вказаної категорії, що утричі більше від запланованого.

Про це повідомили журналісти «City News», які висвітлюють діяльність засновника безкоштовного магазину – «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті».

Безкоштовний магазин, відкритий на базі відомої у Черкасах волонтерської структури – «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» працює, дотримуючись певного алгоритму.

Жінки з крайнім терміном вагітності, або мами, які виховують діток віком до двох років, звертаються до волонтерів Пункту через спеціальний чат, або безпосередньо прийшовши у офіс безкоштовного магазину.

Надані ними дані вносять у анкети, а осіб, які звернулись, реєструють і беруть на постійне обслуговування. А воно передбачає видачу набору допомоги одній родині раз на місяць, підібраного індивідуально за потребами окремої сім’ї.

У набір входять: дитяче харчування, засоби гігієни, одяг, взуття, простирадла, іграшки, пледи від італійської благодійної асоціації «МАЛЬВЕ Україна» тощо.

Створюючи цю особливу крамницю, волонтери «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» розраховували взяти на обслуговування 50 жінок, але у перший же день реєстрації побачили, що запит на таку послугу значно більший.

Протягом місяця роботи безкоштовний магазин взяв на обслуговування понад 120 жінок, що майже  у три з половиною рази більше від запланованої кількості.

– Ось дитячі кашки, а ось засоби гігієни, сюди входять дитячий шампунь, щіточка…, – пояснює переселенці з Бердянська Ніні Запотоцькій волонтер безкоштовної крамниці Тетяна Моргуненко.

Родина Ніни Запотоцької в одну мить залишилась без нічого: дім, майно, речі домашнього вжитку, навіть одяг. Оскільки чоловік Ніни втратив роботу, то родина залишилась ще й без грошей.

– Продуктовий набір – це дуже потрібно і доречно. Бо після оплати за оренду квартири, гроші на їжу залишаються не завжди, а їсти щось же треба, – сказала вона.

Карина Тегіна з Краматорська вперше готується стати мамою. Вона носить під серцем свого первістка – хлопчика.

– Виїхали, коли ситуація у місті стала гіршою. Пологовий будинок через постійні обстріли закрили, тому прийшлось виїздити. Цей магазин надзвичайно потрібний, бо ми покинули свою домівку з однією сумкою, майже без нічого, – розповіла Карина.

Ідея створити таку крамницю виникла тоді, коли волонтери «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» почали надавати допомогу безпосередно родинам переселенців.

Людей доводилось приймати у складському приміщенні, а це пил і різного роду незручності. Тож виникла потреба у переформатуванні роботи цього волонтерського центру. Адже для обслуговування людей, а це переважно мами з дітками, потрібно було створити необхідні умови.

Зберігши за собою такий вид діяльності як збір та передача допомоги українським захисникам безпосередньо, і у тому числі й через братні волонтерські структури, «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» зосередив увагу на допомозі найбільш вразливої категорії переселенців – вагітних жінках та мамах малечі.

Одне з приміщень ТРЦ «Хрещатик Сіті» обладнали як магазин і продовжили надавати допомогу вже у іншому форматі.

– Я безмежно люблю дітей. Розумієте, ці дитячі очі, вони повинні радіти життю. Зараз йде війна, багато мам і вагітних жінок покинули свої оселі бо мусили з дітьми рятуватись від бомбардувань. І, нині вони дуже потребують нашої допомоги. Саме тому ми і вирішили створити такий центр. Наша команда щиро вдячна всім партнерам як закордонним так і місцевим, бо саме завдяки їх підтримці ми маємо змогу допомагати. Також хочу звернутися до черкаських власників закладів харчування з великим проханням долучитися до проєкту і по можливості надати сім’ям сертифікати на святкування Дня народження. Наш центр опікується дітками від народження до 2-х років і таких у нас вже понад 100 малюків. Зараз Черкаси – місто волонтерів, місто з великим добрим серцем і я впевнена, що ми зможемо подарувати малюкам свято, – прокоментувала ініціатор створення безкоштовного магазину, керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Про те, як «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» акумулює все те, що потрапляє у набір для жінок, яких обслуговує волонтерський центр журналістам розповіла координатор «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» Олена Ясильківська.

– У перші дні вторгнення російських військ першу гуманітарну допомогу для дітей – дитяче харчування, памперси і інші засоби гігієни  зібрали і привезли у «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті»  наші добрі друзі з Німеччини Григорій Кох та Абдулгані Тургут, які і зараз продовжують цю роботу. За цей період вони вже чотири рази привозили нам гуманітарну допомогу. Йдеться про кілька вантажних «бусів», 20-тонну вантажівку та шпиталь на колесах на базі великого автобуса, який передали військовим. Допомагають не лише з-закордону, але й місцеві підприємці та різні благодійні структури, – поінформувала Олена Ясильківська.

«Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» працює з початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Його заснувала і очолила керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *