Інвалідні візки і реанімаційне ліжко з Фінляндії вже у Черкасах

Протеїнові пластівці, інвалідні візки, милиці, ходунки, дуже багато захисних масок, одяг, дитяче харчування- такий подарунок загальною масою близько шести тонн прибув у Черкаси з Фінляндії. Новий благодійний вантаж – спільне досягнення  ГО «ЛАД» і БО «БФ «Хрещатик Сіті».

Про це з місця події повідомили журналісти «City News».

Гуманітарну посилку вагою майже  шість тон розвантажувала невелика, але дружна команда волонтерів. Працювали так завзято, що автор цих рядків не стримався і теж долучився до процесу. Серед волонтерів-вантажників також були лікар обласної лікарні Володимир Дроботенко та фахівець роботи з аудіо продукцією Олег Товкач.

По ходу розвантаження автор опитував учасників події.

Найбільше про вантаж із Фінляндії знає керівник відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності Департаменту управління справами і юридичного забезпечення Черкаської міської ради, засновник і голова ГО «Лад» Віталій Іляшенко:

– Є таке «Товариство українців Фінляндії». Це одна із найпотужніших українських діаспор, яка опікується Україною. Нині ми від неї отримали другий вантаж. Перший прибув орінтовно у квітні-травні. Тоді фіни відгукнулись на заклики допомогти Україні у протистоянні з російською агресією. Вони передали багато військового спорядження: армійські намети, саперні лопатки, сокири, обладнання для спорудження і ремонту окопів.  Новий вантаж суто медичний – протеїнові пластівці, інвалідні візки, милиці, ходунки  і багато захисних масок. Їх стільки, що вистачить, щоб передавати у всі ОТГ Черкащини. Незабаром будемо розподіляти отримане між шпиталями та іншими структурами, яким це необхідно. Бо зараз у ньому є велика потреба у шпиталів та лікарень, де лікуються наші поранені солдати. Ми й раніше не одноразово передавали анлогічні речі як у лікувальні заклади, так і особисто в руки конкретних військових. Дуже сподіваємось на те, що у медичних закладах приживеться практика, коли поранені солдати, які користувались цими інвалідними візками, ходунками, милицями, після одужання передаватимуть їх тим, хто потребує. Серед обладнання є ліжко для реанімобіля, яке ми незабаром передамо у одну з санітарних рот конкретної військової частини. Також серед вантажу є засоби гігієни, антисептики тощо. Окрім цього ще є дитяче харчування і дещо з одягу. Вантаж рухався по маршруту Фінляндія – Польща і кілька днів тому прибув до Варшави. Там є спеціальний хаб – фундація у якій працює наша черкащанка Аня Павленко. Вона допомогла нам із локацією, де вантаж очікував поки ми знайдемо транспорт, яким перевеземо його до Черкас. Щодо надання транспорту висловлюю велику подяку черкаським підприємцям аграріям – експортерам зерна до Європи. Їхня вантажівка, яка везла зерно у Європу, повертаючись назад забрала наш вантаж і доправила його додому. Окрім ми домовились з ними про допомогу у питаннях логістики. Домовились також допомагати у пошуку автомобілів для фронту. Громадська організація – це інструмент, який дозволяє ставити авто на облік, для подальшої передачі її військовим на лінію фронту. З Інною Бандурою і її  Благодійним Фондом «Хрещатик Сіті» це наш перший спільний вантаж. Але попереду перспективи доброї співпраці щодо організації доставки гуманітарних вантажів у Черкаси з Іспанії, США, Канади, і звичайно ж Фінляндії, яка на сьогодні наш стратегічний партнер. Фіни задоволені тим, як ми працюємо і висвітлюємо свою діяльність. Тож будемо з ними співпрацювати і надалі. Також висловлюю велику вдячність конкретно Сергію Шевченку, який надав логістів, що забезпечили транспорт з Варшави. А також Роману Чумаку та пану Едгару, які опікувались збором цієї допомоги у Фінляндії. Зараз все отримане ми поставимо на облік і спільно з БО «БФ «Хрещатик Сіті» будемо визначатись щодо того, куди і як його передавати.

Як Вам вдалось вийти на фінів?

– Ще до початку війни з 2008 по 2012 роки я займався всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Європейська молодь України» у Києві, яка мала багато контактів із різними міжнародними організаціями, що працювали у багатьох країнах. Тож, з моменту відкритого вторгнення рашистських військ в Україну, вдалось підняти ці зв’язки і налагодити співпрацю.

– Наскільки зрозумів, у зборі цього вантажу поряд з етнічними українцями багато працювали саме фіни. Чому саме Фінляндія?

– Насправді не тільки Фінляндія. За період з початку вторгнення ми задіяли всі міжнародні зв’язки, які були, розробили, підготували і направили листи у країни де є українська діаспора, і на них відгукнулось 18 країн.  Ми самі у доброму сенсі цього слова шаленіємо від того, що добились таких результатів. Українці, яких багато у різних країнах світу, спонукають фінів допомагати Україні.

Україна, географічно, далеко від Фінляндії. Та й фінський та український народи – представники зовсім різних, не споріднених етнічних груп. Їм це для чого? Як Ви думаєте?

– Так, справді, Фінляндія дуже далеко на півночі і фіни не вихідці зі слов’янських племен, але є дещо, що нас із ними робить дуже близькими. І це – наш агресивний сусід – росія. Фіни у свій час теж мусіли захищатись від російської агресії і навіть втратили у тій війні частину своєї території.  Під час другої світової війни, у 1940 році СРСР вторгся у Фінляндію і відібрав у неї частину Карелії. З Фінляндією росіяни робили так само, як тепер з Україною. До оголошення так званої «військової операції» путін постійно заявляв, що росія – не учасник конфлікту, а в Україні, буцімто, триває громадянська війна. Узимку 40-го, коли радянська авіація бомбила Хельсінки, Молотов заявляв, що з літаків фінам скидають не бомби, а кошики з хлібом, бо у Фінляндії голод. Бачите як. У росії змінюються влада, керманичі, політичні системи, але зовнішня політика, методи і брехня, що їх супроводжує, залишаються незмінними. Фіни добре пам’ятають ті події і розуміють ту загрозу, яку становить для світу людожерська політика Кремля.

– Як розпочалась співпраця між ГО «ЛАД” і БО «БФ «Хрещатик Сіті»?

– З лідером БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інною Бандурою ми були знайомі ще з часів існування партії «Удар», і вже тоді багато працювали. А нині, з початку відкритої агресії росії проти України наші спільні знайомі з Православної Церкви України, зокрема отець Володимир Штокало запросили її до участі у наших гуманітарних проектах. Отриману гуманітарну допомогу – дитяче харчування, ми тоді надали Фонду Інни Бандури, який опікується дітьми переселенців. Тоді ж ми з нею обговорили можливості подальшої співпраці і домовились про втілення спільних ініціатив. Зокрема, домовились організувати гуманітарний вантаж для Черкас із Фінляндії. Внесок БО «БФ «Хрещатик Сіті» у тому, що Інна Бандура знайшла доната, який оплатив перевезення цього вантажу з Фінляндії до Польщі.

Як повідомила  журналістам «City News» очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура, доставку гуманітарного вантажу з Фінляндії до Польщі оплатив Михайло Сідлецький.

– Щиро дякую Михайлу Сідлецькому та усім, хто долучився до справи і посприяв тому, що нині гуманітарний вантаж, у складі якого дуже потрібне зараз медичне обладнання, вже у Черкасах, – сказала Інна Бандура.

Тим часом Віталій Іляшенко розповів журналісту «City News» про великий внесок у волонтрерський рух, який зробив фахівець зі створення реклами на радіо Олег Товкач.

– Олег Товкач допоміг поширити на радіо багатьох обласних міст України аудіо-ролик ГО «Лад» з закликом до українців допомагати волонтерам. Цей аудіо-ролик дуже посприяв у сенсі активізації волонтерського руху в країні, – зазначив він.

 – Почалось з того, що я, відгукнувшись на заклик, разом з багатьма черкащанами пішов копати пісок на Митницю для створення оборонних споруд. Через тиждень нам запропонували переходити на інші роботи. Тож я прийшов допомагати до ГО «Січ», штаб-квартира якої знаходиться у Палаці одружень. Там випадково зустрівся з Віталієм Ілляшенком з яким колись ходили займатись до одного спортклубу. Він, дізнавшись про те, що я займаюсь створенням аудіо реклами, запропонував мені участь у спільній роботі. Вони надали текст, а я займався озвучкою. Підключив всіх своїх колег та знайомих і ролик пішов у ефір кількох міст, у тому числі Ужгорода та Черкас, – скромно про свою участь у волонтерській роботі розповів  мій співбесідник.

З Варшави до Черкас фінську гуманітарну допомогу привіз водій зерновоза, працівник агрокомпанії-зернотрейдера Олександр Жежерун.

Поїздка пройшла без зайвих пригод, але, як виявилось, звичайний вантаж везти через кордон значно простіше, ніж гуманітарний.

– До польського міста Гдиня привіз зерно. Начальство зателефонувало і сказало їхати у Варшаву та забрати звідти гуманітарний вантаж. Ставлення у поляків до українців хороше. Так само і на митниці. Такий вантаж везу вперше, тому не знав нюансів. Провезти через кордон гуманітарний вантаж набагато складніше, ніж звичайний. Треба оформлювати значно більше документів, і крім того, декларувати вантаж. Довелось декларувати його на себе. А що поробиш, правила є правила. Поляки дуже ретельно перевіряють гуманітарні вантажі, – розповів водій «фури».

– Наша громадська організація “ЛАД” надзвичайно вдячна ЮріюЯрмолінському, що його компанія Катеринопільський торговий дім безкоштовна привезла даний вантаж з Варшави до Черкас.Чим більше таких людей, як пан Юрій в Україні буде, тим швидше ми переможемо!, – подякував партнеру голова ГО “ЛАД” – Віталій Іляшенко

Про свою участь у проєкті розповів і лікар Володимир Дроботенко:

– Я вже 10 років знаю Віталія Ілляшенка як порядну людину і Патріота, який згуртовує однодумців і волонтерів на гуманітарному “фронті”. На його запрошення я теж долучився до до цієї шляхетної місії. Зичу громадській організації «Лад» плідної діяльності. Впевнений , що цей вантаж прийде за призначення і на самперед на потреби ЗСУ та людям, які постраждали від війни. Щиро сподіваюсь на сприяння органів обласної та місцевої влади у вирішенні логістичних питань з доставки гуманітарних вантажів. Переконаний, що наша спільна робота, наближає нашу Перемогу.

***

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *