Майже тисяча жителів Черкащини захворіли на гострі кишкові інфекції. Більшість – діти
Близько тисячі випадків захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з початку року зафіксували на Черкащині. Більше половини із захворілих – діти.
Про це повідомила заступниця генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ольга Мізінова на брифінгу в медіацентрі ОВА:
– Триває сезон захворювань на гострі кишкові інфекції. За шість місяців цього року в області на 37 відсотків зросла загальна захворюваність на інфекційні хвороби за рахунок гострих кишкових інфекцій. З 20 травня фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України ведуть моніторинг захворювань на гострі кишкові інфекції серед населення Черкащини. За цей період зареєстровано 417 випадків, а якщо брати з початку року, то це 996 випадків і це на 20 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року. Найвищі показники фіксують у Черкаській, Ватутінській, Уманській, Катеринопільській, Жашківській територіальних громадах. Усі випадки гострих кишкових інфекцій мали побутовий характер. Вони пов’язані з порушенням хворими правил особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання продуктів.
Як зазначила Ольга Мізінова 51 відсоток у структурі захворювання складають діти, яких захворіло 513. Такий високий відсоток захворюваності серед дітей пояснюється тим, що у краю триває сезон овочів і фруктів. Діти ж часто вживають у їжу не миті плоди.
Найбільше захворілих людей зафіксовано у містах Черкаси і Умань, а також у Катеринопільській, Жашківській і Канівській територіальних громадах.
Також на Черкащині виявили 77 випадків захворюваності на сальмонельоз і по одному випадку шигильозу і вірусного гепатиту А
За словами лікарки, усі випадки ГКІ мали побутовий характер і були пов’язані з порушенням хворими правил особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах, салатах з майонезом та фастфудах.
Із метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації, зокрема з ГКІ в області, Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб систематично проводить моніторингові дослідження безпечності факторів середовища життєдіяльності (питної води централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання, води поверхневих водойм, ґрунту та піску в місцях рекреацій тощо).
Зокрема, йдеться про такі захворювання, як сальмонельозні інфекції, туберкульоз органів дихання, кашлюк, вірусні гепатити, інфекційний мононуклеоз, ГРВІ, грип тощо.