Не скасовувати пенсію, а стимулювати розвиток економіки, – черкаські депутати

Останнім часом все частіше політики різного рівня говорять про недоцільність існування загальної системи пенсійного забезпечення в Україні. Мовляв, економіка країни має тенденцію до погіршення. Армія пенсіонерів в Україні вже перевищила загальну кількість працюючих. Тож, якщо так піде і далі, то через якийсь час настане криза пенсійної системи. Держава не матиме коштів, щоб виплачувати пенсії пенсіонерам.

Журналісти City News з’ясовували, що про це думають черкаські обранці.

– Окремі політики інколи висловлюють думки щодо того, що через кілька років, якщо економічна ситуація не зміниться, Україна не зможе платити пенсію громадянам. Мовляв, Україні, як державі треба відмовитись від пенсійного забезпечення громадян. Недавно я була в країні, де з 2012 року ліквідовано пенсію, як таку. Люди мусять працювати до смерті у прямому розумінні цього слова, а утримувати тих, хто вже не може працювати, повинні діти. І це – жахливо. Правда є там і певний позитив, бо в країні з того часу почала зростати народжуваність. Я категорично проти скасування пенсії. Україна – не бананова республіка. Державній владі України варто активніше працювати у сенсі покращення економіки країни. Варто нарешті припинити балаканину про боротьбу з корупцією, а натомість розпочати реальну боротьбу з корупцією, яка нещадно бомбардує економіку країни, виснажує бюджет і опосередковано створює такі економічні умови в країні, у яких дійсно не буде можливості утримувати пенсіонерів. А спонукати підвищення народжуваності держава повинна шляхом створення і забезпечення гідного рівня життя, – впевнена депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

– Спроможність держави платити пенсії – це дуже велика проблема. На жаль державна влада в Україні нічого не робить для того, щоб працюючі українці залишались в Україні. Дуже багато громадян України працездатного віку виїздять за кордон. Це негативно впливає на процес наповнення бюджету країни, і, відповідно і Пенсійного фонду. Якщо держава зможе створити умови: нормального рівня мінімальну зарплату, робочі місця, інвестиції у розвиток економіки, тоді Україні вдасться вийти з цієї пенсійної кризи. Але на жаль держава, як складається враження, не думає про це. Замість того, щоб заводити в країну інвестиції і ухвалювати закони, які б спонукали розвиток економіки, наші державні мужі загрузли у політичних баталіях. Якщо ситуація не зміниться, то може настати момент, коли уникнути кризи вже не вдасться, – вважає депутат Черкаської міської ради, голова фракції «Черкащани» Іван Сухарьков.

– Це надзвичайно погана перспектива. Держава повинна брати на себе зобов’язання і зробити так, щоб люди, які все життя працювали, створювали матеріальні блага, і з їх заробітку здійснювались відповідні виплати, все ж таки, повинні отримувати пенсію, – висловив думку голова міста Черкаси Анатолій Бондаренко.

– Моя точка зору єдина. Не можливо змінювати правила гри під час самої гри. Якщо люди вийшли на пенсію з певними умовами здобуття пенсії, за певними розрахунками, то змінити правила – це неправильно і не по-людськи. Що стосується осіб, які ще не досягли пенсійного віку, то щодо них можливі зміни у сенсі ухвалення диференційованої накопичувальної системи пенсійного забезпечення. Бо тільки державних гарантій замало для мрій про отримання пенсії, – зазначив секретар Черкаської міської ради, представник партії «Батьківщина» Юрій Тренкін.

– По-перше, закон зворотньої сили не має. Якщо люди пішли на пенсію у період дії цього закону, що є чинним нині, то вони мають бути забезпечені пенсією. По-друге, пенсійне забезпечення гарантує Конституція. А те, що пересмикують під різні забаганки і під економічну ситуацію, то це проблеми уряду, які не потрібно перекладати на пенсіонерів. Все, що ми маємо у місті – це все було побудовано ними – тими людьми, які зараз на заслуженому відпочинку, і наш обов’язок перед ними – забезпечити їм гідну пенсію, – зазначив депутат Черкаської міської ради, голова фракції «За майбутнє» Геннадій Шевченко.

– Думаю, такого в Україні не відбудеться. Економіка, поки що, тримається, а що буде далі, побачимо, – висловився депутат Черкаської міської ради, голова фракції «Слуга народу» Араїк Мкртчян.

– Буду говорити не тільки як депутат, але й як підприємець. У багатьох країнах і розвинених і країнах третього світу система пенсійного забезпечення все одно існує. Вважаю, що повністю відмовитись від пенсійного забезпечення не можливо. Для того, щоб ліквідувати пенсійне забезпечення необхідно великий перехідний період. Особисто я не покладаю багато надій на те, що мене прогодує майбутня пенсія. Тому я вже зараз відкладаю гроші на власну пенсію і вірю у приватне пенсійне забезпечення, накопичувальні фонди, тощо. Але  не думаю, що економіка Україна настільки погана, що нам доведеться відмовитись від пенсії. Так, у нас є застій у економічному розвитку, але динаміка йде на зростання. Так, пенсія в Україні дуже мала і прожити на неї не можливо, але говорити про те, що її зовсім не буде – це нечесно, – окреслив власну позицію депутат Черкаської міської ради, голова фракції «Голос» Віктор Євпак.

– Відповідно до експертних оцінок економістів, люди віком 30 – 35 років пенсію вже не отримають, бо в країні не буде наповненого Пенсійного фонду. Ризик й справді великий. Бо на одного працюючого в Україні припадає 1,5 – 2 пенсіонера. Тягнути це на собі працюючі не зможуть. Реально економіка згортається, підприємства закриваються. Відтак, плоатит пенсії буде нічим. Тобто, я підтримую думку експертів, – підкреслив депутат Черкаської міської ради, заступник голови фракції «Опозиційна платформа – За життя», Олег Кашко

– Дійсно, аналогічні думки сьогодні висловлюють політики і посадовці  різних рівнів, і експерти. Економіка країни переживає не кращі часи, і в тому числі і через неналежну увагу з боку державної влади. Проте навіть така безпринципна і безвідповідальна державна влада, яка є нині в Україні не піде на те, щоб відмовитись від пенсійного забезпечення. Пенсія за віком – це одне з основоположних обов’язків держави, поряд із обов’язком забезпечення безпеки громадян тощо. І ми нікому не дозволимо забрати у громадян України право на пенсійне забезпечення. Дійсно, діюча система пенсійного забезпечення не досконала і застаріла, тому нині варто  обговорювати шляхи і конкретні кроки щодо вдосконалення системи пенсійних нарахувань, забезпечення принципів справедливості і прозорості. Але аж ніяк не питання її скасування. Наша політична сила цього не допустить, – виклав власну точку зору депутат Черкаської міської ради, голова фракції «Європейська Солідарність» Сергій Кудактін.

Від редакції.

Очевидно, що з кожним роком ситуація в Україні тільки погіршуватиметься. Державна влада досі не показала, що вона здатна пожвавити розвиток економіки країни. Хоча наша країна має чимало ресурсів для того, щоб стати однією із найрозвиненіших країн Європи.

Гальмівні фактори на шляху розвитку країни відомі. Це корупція, недосконалість законодавства, високі податки і у тому числі непрямі. Вкупі це стає вагомим стримуючим фактором для надходження інвестицій в українську економіку і сприяє відтоку з країни висококваліфікованих фахівців та працездатного населення.

Приборкання корупції, залучення інвестицій в Україну та зменшення податкового тиску, здатні суттєво покращити економічний розвиток країни і підвищити рівень життя населення.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *