Обіцяного три роки чекають

Бюджет ігнору: у Черкасах досі не почали втілювати проект, який переміг у «Громадському бюджеті». Відтоді минуло вже понад півроку. А міськрада ще навіть не визначила переможця тендера на виконання робіт.

Зі скаргою про це до нас звернулися авторки проекту-переможця «Черкаси – дружнє місто для людей і тварин» Олена Гавриш та Яна Тябут. Мета їхньої ініціативи: зменшити популяцію безпритульних котів за допомогою стерилізації. Проект підтримало чимало містян.
Та коли ідея перетвориться в реальність – невідомо, бідкається куратора проекту Яна Тябут:
– Проект підтримали жителі Черкас ще восени минулого року. Та поки що ця перемога лиш на папері. У міськраді не те, що за роботу не взялися, а навіть не провели тендер на визначення виконавця цього проекту.

Через «застій» реалізації цієї ініціативи, на початку весни у Черкасах значно зросла кількість вуличних котів, каже жінка:
– Зараз, ми щодня отримуємо дзвінки про знайдених, викинутих, вбитих кошенят. Якби програма почала діяти з кінця лютого чи на початку березня, ця проблема, була б в рази меншою! А якби містяни з такими проблемами телефонували не нам, волонтерам, а відразу керманичам у міськраду, думаю, рішення приймалися б швидше

На «застій» роботи впливає відсутність чітких нормативних актів та термінів виконання, які б це контролювали, запевняють авторки проекту. Коли вони почали «ворушити» справу, то жодних документів, де мали б бути прописані терміни здійснення тендера; період, за який юристи зобов’язані скласти й подати його умови, чи бодай акти на пріоритетність втілення громадських проектів – вони не знайшли.

Пришвидшитись чиновникам радить і юрист Сергій Дорохін.

– На жаль, у наших бюджетних організаціях є вже випрацювана практика відкладання багатьох проектів на кінець року. В нашому випадку саме таке зволікання й відбувається. Відтягування може призвести до того, що наш проект не буде реалізований. Хоча всі кошти, виділені на ініціативу, повинні бути використані до кінця бюджетного періоду, тобто до 31 грудня 2021 року. Та, враховуючи масштаби необхідних заходів, несвоєчасне виконання та затягування процесу, в кращому випадку, призведе до неповної реалізації цього проекту.

Таким чином міська рада, через свій постійно чинний орган – Координаційну раду, після отримання квартального звіту за перший квартал повинна запропонувати механізми щодо прискорення реалізації цього проекту, наголошує юрист.

Та в профільному департаменті проблему в цьому не вбачають.
«Терміни реалізації всіх проектів – аж до кінця поточного року. А в нас їх близько 20. Усе одночасно ми робити не в змозі. До того ж, «Черкаси – дружнє місто для людей і тварин» – це специфічний проект, точніше послуга. Ми такого раніше в Черкасах ще не робили. Досвіду нема. Тому, аби зробити все відповідно й правомірно – потрібен час. Наразі ми вивчаємо досвід інших міст, зокрема Одеси», – Андрій Наумчук, Заступник директора департаменту – начальник управління ЖКГ.

За словами пана Наумчука, тендер планують провести вже за кілька тижнів. А в наступному місяці визначать переможця. Обіцяє, тоді й почнуть стерилізувати перших безпритульних котиків.

Та чи справді це так і чи встигнуть виконати проект до кінця – покаже лиш час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *