Міжнародний День вишиванки

20 травня – Міжнародний День вишиванки
День вишиванки святкує своє 15-річчя. А почалося все з того, що у 2006 році письменниця і журналіст Леся Воронюк, ще будучи студенткою факультету історії, політології та міжнародних відношень Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала однокурсникам у цей день (третій четвер травня) прийти на навчання у вишиванках.
У перший раз вишиті сорочки одягли лише кілька десятків студентів і викладачів факультету, проте згодом ініціативу підтримали. І вже протягом наступних років акція досягла не тільки всеукраїнського, а й міжнародного рівня.

А чи знаєте ви, що:
Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст., а Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Можливо підтвердження тому є знайдений у 1907 році на Черкащині скарб (с. Мартинівка Канівського району). Серед великої кількості срібних виробів VІ–VІІ, посуду візантійського походження, прикрас і та багато чого іншого виділялись золочені фігурки чоловічків. Ноги фігурки були зігнуті в колінах, руки — покладені на стегна, що нагадує танцюриста. Одягнений «прибулець» у сорочку, оздоблену перехрещеними по діагоналі лініями, які дуже вже нагадують орнамент українського національного костюму, а це, до речі, 6 ст. нашої ери.

Спорт
Черкаські спортсмени з нагородами всеукраїнських змагань
Чемпіонат України серед юнаків та юніорів з панкратіону та грепплінгу відбувся з 12 по 15 травня у Житомирі. Черкащани отримали медалі чемпіонату.
Ярослав Стрілець виборов золоту нагороду з панкратіону у розділі: Фул, а також перше місце з грепплінгу у розділ: гі.
Кіріл Марійчук став третім у грепплінгу у розділі: гі.
Даниіл Ґудзь здобув бронзу з панкратіону у розділі: традішин, а також посів третю сходинку турнірної таблиці з грепплінгу у розділ: ноу-гі.
Джерело: ck-oda.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *