Спортхаб: чи «світить» Черкасам новий спортивний рівень?

Від кого це залежить і що для цього потрібно?

 

Швидше, вище, сильніше: у Черкасах планують створити спортхаб. Кульова стрільба, художня гімнастика, фехтування, бокс – у спортивному  містечку планують аж 12 залів. У кожному – свій вид спорту.

Та спортивне містечко для нашого регіону – ініціатива нова.

Тож як його планують реалізовувати, звідки кошти та найголовніше – як цей проект вплине на рівень Черкас, ексклюзивно для «CityNews» розповів  Павло Скворцов

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Та спортивне містечко для нашого регіону – ініціатива нова.

Тож як його планують реалізовувати, звідки кошти та найголовніше – як цей проект вплине на рівень Черкас, ексклюзивно для «CityNews» розповів Павло Скворцов

«Ідея розбудови спортивного хабу «на витримці» у міській раді вже кілька років»

Питання стратегічного розвитку Черкас піднімають уже не перший рік. Ми шукали родзинку нашого міста. І все ж більшість схиляється, що ми можемо стати цікавими саме в спортивному напрямку. Адже ми знаходимося в дуже вигідному місцерозташуванні. Іншим областям зручно до нас приїжджати. І відповідно, якщо в нас з’являться сучасні спортивні споруди, то вийдемо на новий вищий рівень. І тоді в нашому регіоні зможемо проводити змагання як всеукраїнського, так і міжнародного рівня.

 

А чому ж раніше не почалася розбудова спортивної Черкащини?

Лише зараз, завдяки реформі децентралізації, у нас збільшилося фінансування. Тому наш департамент освіти та гуманітарної політики почав більш стратегічно мислити. І за останні чотири роки підтримка саме нашої галузі значно зросла – фінансування збільшилося в кілька разів. Тому й виникло глобальне питання: як далі йти і яким шляхом розвиватися.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

У Черкас вісім дитячих юнацько-спортивних  шкіл, в яких займаються близько чотирьох тисяч дітей тридцятьома видами спорту. Проте, на жаль, у більшості спортивних шкіл немає власної спортбази. Тому ми й вирішили створити таке спортивне містечко, де б могли базуватися більшість видів спорту. І це допоможе виконати наше головне завдання як департаменту – залучити якомога більше діток до займання фізичною культурою.

Де буде хаб?

Ми обрали розміщення спортхабу в центрі Черкас – у приміщенні колишньої  тютюнової фабрики (вул. Благовісна, 170). Це для батьків, думаю, найзручніше.

До речі, два роки тому на цьому ж місці ми збудували спортивний зал для занять дзюдо. І відразу додалося 150 діток. Тобто попит на спорт є однозначно. Якщо збільшуватиметься кількість залів, то й цифра охочих зростатиме.

У якому стані приміщення зараз?

 

Перші кроки

Цього року плануємо побудувати зал греко-римської боротьби та зал боксу. На це кошти з міського бюджету вже передбачені – 5 млн грн. І так маленькими кроками за 4-5 років плануємо створити справді круте спортивне містечко. Але ми встигнемо лиш за умови – кожного року нам виділятимуть 10 млн бюджетних гривень.

Скільки грошей треба?

Для побудови 12 спортивних залів потрібно близько 50 млн грн. Розумію, сума велика для будь-якого бюджету. Утім це можна робити поступово. Розпочати будівництво плануємо в найближчий час, після того, як оглянуть приміщення й складуть проектно-кошторисну документацію. Думаю, до кінця цього року ми встигнемо звести один зал.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Не спортом єдиним. Що цей проект дасть Черкасам?

  1. Додаткове залучення коштів в місто 

Сучасний спортивний хаб дасть можливість залучити кошти з інших областей. Оскільки діти, які приїжджатимуть на змагання й збори, оплачують проживання, харчування і плюс їхній відпочинок, на який теж витрачатимуть гроші.

На сьогодні в нас лише одне комунальне підприємство – це спорткомплекс «Будівельник». І постійно, коли туди приїжджають команди з інших регіонів України, то завжди залишаються задоволеними.

А якщо ми зможемо збільшити фінансування й задумане втілити в реальність, то відповідно  – виросте кількість команд, які проводитимуть у нас навчально-тренувальні збори. А кожен серйозний захід налічує орієнтовно до 300 осіб, які приїжджають на 2-4 дні. А якщо порахувати, то це великі кошти.

  1. Популяризація Черкас

Інші області й навіть країни будуть зацікавлені до нас приїжджати лиш у випадку масштабування та збільшення нашої спортивної інфраструктури.

От, наприклад, раніше центр кульової стрільби був у Львові. Утім в наслідок пожежі він згорів. І фактично зараз немає бази, де б проводили тренувальні збори й змагання з цього виду спорту.

І от ми плануємо зробити в нашому хабі зал для кульової стрільби та стрільби з луку. Фактично ми зможемо на себе перетягнути ковдру першості з цього виду спорту. Наголошую: всі умови у нас для цього є.

  1. Наші спортсмени показуватимуть кращі результати  

Якщо будуть відповідні умови для тренувань, то й збільшиться кількість черкаських призерів. Ми зробили сучасний зал для спортивної гімнастики. І результат на обличчя – до цього там займалися 150 діток, зараз же – 350.

Також, до прикладу, за останні кілька років на нашу галузь більше почали звертати увагу: фінансування, премії, збільшення заробітної плати тренерам. І як результат – з’явився прогрес у результатах нашої збірної. Наразі ми призери чемпіонатів України. А є навіть спортсмени, як наприклад, Ілля Ковтун, який нині бориться за те, аби поїхати на Олімпійські ігри цьогоріч.

Тому прогрес уже є, утім і працювати над чим теж ще є. На жаль, за один-два роки це зробити неможливо. Тому треба йти поступово й вирішувати нагальні проблеми. А це можливо лиш за підтримки місцевої влади.

 

Та чи стануть спортивні мрії реальністю?

Аби дізнатися, чи підтримують таку ініціативу у міськраді, ми поспілкувалися з членами стратегічного комітету. І дізналися їхню думку чи доцільно хаб розміщувати на Табачці й чи взагалі чиновники вбачають перспективу розвитку спортивної Черкащини.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Юрій КОТОЛУП, депутат Черкаської міськради:

– До проекту ставлюся позитивно. Я підтримую будь-який рух, який пов’язаний зі спортом і здоров’ям. Але перш ніж підтримувати це рішення, спочатку слід ретельно вивчити питання. Чи є там можливість все розташувати згідно норм і правил. Адже це безпека дітей.

Володимир ДРУМАШКО, депутат Черкаської міськради:

– Стратегія розвитку міста

передбачає пріоритетні напрямки розвитку. А їх чимало. І слід визначитися з першочерговими. Спорт сам по собі це круто в сенсі популяризації здорового способу життя, утім що стосується комерції, то, я вважаю, цей проект можна використовувати як дотичний напрямок до, наприклад, спортивного туризму. Хаби це чудово, але я вбачаю більш ефективне капіталовкладення грошей міста в енергомодернізацію об’єктів інфраструктури Черкас.

 

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Інна БАНДУРА, депутатка Черкаської міськради:

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

– Створити хаб – це стратегічне завдання міста. У нас є можливість зробити спортивний магніт, який притягуватиме інші області, а разом з ними популяризацію і розвиток Черкас. Локацію в центрі вважаю теж доцільною. Відтак ми мінімізуємо час. До речі, спортивні школи підтримують ініціативу створення цього хабу. Але я проголосую «ЗА» цей проект, якщо буде поетапна підготовка і чіткий план на чотири роки.

Юрій ТРЕНКІН, депутат Черкаської міськради:

– Я вважаю, що наше місто має дуже гарне географічне становище. По-друге, в нас чудові природні ресурси, де є можливість займатися всіма видами спорту: і літніми, і зимовими. Водяники, Мошногір’я, схили і Дніпро, сосновий бір – це унікальні можливості щоб стати базою олімпійських видів спорту не лише України, а й інших країн. Тому вважаю за доцільне розвивати в місті Черкаси як спортивний хаб, так і спортивний центр України.  І на мою думку, вважаю за потрібне розміщувати спортхаб на Табачці, бо там наразі близько 120 квадратних метрів перебувають без господарства. А це рано чи пізно призведе до їхньої руйнації. Я там був особисто. Всі приміщення мають високі стелі, мають систему вентиляції, мають гарні ліміти по електроенергії, тому без великих фінансових вливань там дійсно можна зробити гарний хаб!

 

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *