Черкаські спортсмени розповіли як вдало поєднувати навчання та спорт

Як стати успішним спортсменом, НЕ жертвуючи освітою?

Спорт не існує без освіти, а освіта – без спорту. Та після переходу з любительського рівня на професійний спорт, виникає неминуче питання: ЯК поєднувати навчання в школі й змагання? Тренування до восьми годин на добу, постійні роз’їзди та спортивні табори в інших регіонах змушують юніорів обирати: або школа, або спортивні нагороди…

Та вихід Є! Аби знайти баланс у цих двох напрямах ми поспілкувалися з професійними спортсменами, тренеркою та освітянами.

Тож як бути не лише успішним спортсменом, а й освіченим – читайте в нашому ексклюзивному матеріалі від «CityNews».

Це професійні черкаські спортсмени Назар Чепурний та Ілля Ковтун. Хлопці неодноразово потрапляли в новини як кращі спортивні гімнасти. Та першість на чемпіонатах «вдарила» по їхньому навчанню.

«Поєднувати завжди було важко. Особливо, коли хлопці перейшли на професійний рівень. У них по два тренування на день, а це близько десяти годин на добу. До того ж, наприклад, Назар постійно знаходився на зборах олімпійської бази, яка за кілька сотень від Черкас. Тому фізично бути присутнім у школі він не міг. Уявіть, ми приїжджали в Черкаси на два тижні двічі в рік. І тоді ми швиденько ходили до кожного вчителя і «підтягували» хвости. Ох, згадую, це було дуже важко!», – переповідає особиста тренерка хлопців Ірина НАДЮК.

Як «дистанційка» допомагає спорту?

Так тривало допоки на допомогу не прийшла «дистанційка», додає тренерка:

– Стало набагато легше, коли вони оформили дистанційну форму навчання. Адже для спортсменів – це суцільні переваги:

  1. Можливість навчатися у будь-який час. Хлопці самостійно вирішували, коли і скільки часу приділяти на вивчення матеріалу. Вони будували для себе індивідуальний графік навчання.
  2. Індивідуальний підхід та посилений контроль. Назар домовлявся з кожним вчителем особисто. Він виконував домашнє завдання і надсилав фото у месенджер. Не виконати чи списати він не міг. Оскільки саме по ньому тебе й оцінюватимуть. Також багато вчителів мені телефонували і попереджали, яке завдання виконане, а яке слід здати.
  3. Можливість навчатися в будь-якій точці планети. Назар майже постійно перебував під Києвом на Олімпійській базі, тому в Черкасах бував дуже рідко. А завдяки онлайн-навчанню він значно менше почав пропускати навчання.
  4. Мобільність.Ми зв’язувалися із вчителями за допомогою соцмереж. А це набагато швидше й ефективніше, ніж призначити особисту зустріч.
  5. Доступність навчальних матеріалів.Зникла проблема нестачі чи відсутності підручників, навчальних посібників чи методичок.

«Спортсменам необхідна дистанційна форма навчання»

Підтримує думку про онлайн-навчання і Павло СКВОРЦОВ, заступник начальника управління-начальник відділу фізичної культури та спорту управління у справах сім’ї, молоді та спорту департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради:

– У дітей останнім часом, вважаю, досить велике навантаження в закладах освіти. Й інколи дітки не можуть знайти вільний час задля заняття спортом. А це проблема. Бо значна завантаженість школярів в освітньому процесі заважає брати участь у своєму фізичному розвитку. Багатьом навчання не дає можливості вступати в ті секції, які вони хочуть.

Окрім цього чоловік наголошує й на постійному пропуску уроків:

– Наші спортсмени беруть участь у змаганнях різних рівнів: чемпіонати міста й області, всеукраїнські заходи і навіть міжнародні змагання. Тому діти пропускають навчання, що в подальшому погано впливає на їхній освіті. Тож саме для таких дітей це дуже добра можливість одразу тримати на рівні і освітній процес, і спортивний.

«Для професійного спортсмена «дистанційка» – вихід із ситуації»

За словами чиновника, слід знайти золоту середину в цих двох напрямках. Одне без одного – не формуватиме цілісної людини. А часто спортивний результат дитини досягнув такого рівня, що він чи вона майже весь свій час або в інших містах, або закордоном. Тому дистанційне навчання – чудове рішення проблеми, аби не «випадати» з навчання.

А де в Черкасах якісна «дистанційка»?

На базі Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 є можливість навчатися онлайн

Про це нам розповіла ініціаторка відкриття першої в Черкасах муніципальної онлайн-школи Інна БАНДУРА:

– Як показує досвід інших міст дилема «спорт або навчання» цілком вирішувана. Тож у мене виника ідея і наше місто вивести на новий рівень. Ця дистанційна школа буде чудовим вирішенням проблеми для багатьох діток, як тих, хто не має фізичної змоги ходити до школи, так і спортсменів. Класи ми забезпечили найсучаснішим обладнанням, закупили найновіші ноутбуки – усе задля комфорту наших діток. Наразі це пілотний проект, який розрахований на 1-4 класи. А надалі, якщо буде розвиток, то будемо масштабуватися.

Детальніше про школу можете почитати в нашому попередньому матеріалі:  https://city-news.ck.ua/2021/06/07/u-cherkasakh-bude-persha-munitsypalna-dystantsiyna-shkola/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *