“Або ти виживеш, або поїдеш під обстріли додому”: історія черкащанки, яка заробляє на фрилансі

Більшість українських фрилансерів виступають за створення професійного свята. Згідно з даними опитування найбільшого сервісу віддаленої роботи Freelancehunt, 86,2% користувачів висловилися за те, щоб в Україні відзначався День фрилансера. Запит на власне свято звучить від фрилансерів уже кілька років. Вкотре виконавці порушили тему в серпні, коли був зареєстрований мільйонний користувач на фрилансі.

Журналісти “Сіті-Ньюс” поспілкувалися із черкащанкою, яку перейти на фриланс змусили обставини, однак зараз вона ні краплі не жаліє обраному виду діяльності.

Ольга Тютюник працює на фрілансі уже 7 років. Наразі вона проживає в Черкасах, куди втекла з під обстрілів у Донецьку. Їй довелося освоювати віддалені професії у 2014-му році. 

Ким саме ви працюєте?

– Починала я із копірайтингу, однак наразі працюю і в SMM, і сворюю контент, і навіть є менеджером сайтів. 

Як ви прийняли рішення перейти на фриланс?

– Рішення було вимушеним, адже переселенців не хотіли брати на звичайну роботу. Коли бачили донецьку прописку – не брали навіть на ринок. Останньою краплею для мене була невдала спроба влаштуватися чистити рибу. Тоді ми у вісьмох знімали квартиру і разом зібрали кошти на старенький комп’ютер для мене. І ось так почала працювати на різних біржах для копірайтингу. Заробляла приблизно тисячу гривень в місяць, цього ледве вистачало на їжу. 

Через скільки часу ви почали успішно працювати та заробляти нормальні кошти?

– Приблизно через рік. У 2015 році я заробляла близько чотирьох тисяч гривень, сидячи вдома, тоді як середня заробітна плата була три тисячі. Це вже можна було вважати успіхом. Цих грошей вистачало і на оренду квартири. Зараз, звичайно, заробляю набагато більше, але шлях до цього був довгий.

 – Які були перешкоди в освоєнні роботи на фрилансі?

– Перешкод у мене не було ніяких. У мене була установка: або ти виживеш, або поїдеш під обстріли додому. Коли в людини є потреба у коштах, вона знайде способи заробітку.

Які переваги та недоліки виділяєте для себе у фрилансі?

– Для себе я бачу лише переваги. Я щиро не розумію людей, які їдуть на заробітки в інші країни і тяжко працюють на полях, наприклад, якщо можна прикласти трохи зусиль і освоїти якусь віддалену професію. Я вважаю, що кожен може знайти щось для себе, було б бажання.

Скільки часу ви приділяєте роботі?

– Залежить від кількості проєктів, які я веду. Можу працювати і дві години в день, а можу й вісімнадцять. 

Як змінилося ваше життя після переходу на фриланс?

Моє життя змінилося кардинально. Фриланс розширює свідомість. Сім років тому мені в голову прийшла така думка, що всі великі кошти зараз в інтернеті і вони будуть туди перетікати ще з більшою силою, тому їх треба заробляти саме там.

Що б ви порадили початківцям?

Порадила б чітко визначитися, чого вони хочуть від життя: посередньо жити чи ні і широко дивитися на цей світ. Дозволяти собі більша, ніж інші, а це означає і робити більше, ніж інші. Розвиватися. Я завжди навчаюсь, навіть якщо мені дають якийсь проєкт із направленням,  в якому я слабка, я не відмовляюсь, а освоюю і цю навичку. Тому початківцям рекомендую наполегливо працювати.

Яких фрилансерів українці найчастіше шукали в інтернеті у 2021 році?

За даними онлайн-сервісу замовлення послуг Kabanchik.ua, у 2021 році в інтернеті найактивніше шукали фахівців зі створення та дизайну презентацій. У порівнянні з минулим роком попит на їхні послуги зріс на 28% і на 40% перевищив показники докарантинного 2019 року, – інформує 24 Техно.

Також користуються попитом фахівці з 3D-моделювання – у порівнянні з минулим роком попит на них збільшився на 25%.

У зв’язку з розвитком культури онлайн-підприємництва та розвитком соціальних мереж зростає попит на професіоналів зі створення контенту. Одні з них – фахівці по роботі з текстом. Так наприклад, рерайтерів у цьому році наймали на 24% частіше, ніж у попередньому, копірайтерів – на 6%, а розшифровувачів інтерв’ю – на 13%.

Попит на фахівців з налаштуваннями рекламних кампаній у Facebook та Instagram залишився на рівні минулого року, а ось кількість підприємців бажаючих впровадити 1С у себе в компаніях зросла – ця послуга користується попитом на 17% більше, ніж минулого року.

Де шукати замовлення в 2021 році?

Фриланс поширений серед дизайнерів, програмістів, оптимізаторів, копірайтерів, перекладачів, інженерів-конструкторів, фахівців 3D-моделювання, верстальників поліграфічної продукції. Фрилансерами також можуть бути фотографи, репетитори чи електрики. Головне – знати, де шукати роботу.

На загальних біржах можна знайти роботу для фрилансера практично будь-якої спеціалізації. Цей спосіб підходить як для новачків, так і для досвідчених фрилансерів. Для цього потрібно зареєструватися та обрати розділ з актуальними пропозиціями. Звертай увагу на рейтинг замовника, відгуки про нього, щоб не попастися на шахраїв. Попри всі плюси, на біржах висока конкуренція, перевагу віддають досвідченішим фрилансерам, а робота початківців не буде високооплачуваною. Мінус біржі в тому, що ти від неї залежний(-а). Твій аккаунт можуть заблокувати, і ти втратиш свій рейтинг, базу замовників, відгуки і портфоліо. Також ти не застрахований(-а) від того, що біржа може підняти комісії.

Біржі для пошуку фрилансу в Україні:

Біржі для пошуку фрилансу за кордоном (зі знанням англійської):

Біржі фрилансу для роботи з текстами

Біржі фрилансу для точних наук

Стоки:

Портрет українського фрилансера

29-річний Олександр, який вже 6 років займається дизайном – це узагальнений портрет українського фрилансера. До такого висновку дійшли завдяки дослідженню, яке провів минулого місяця, сервіс віддаленої роботи Freelancehunt.

Загалом, щоб зрозуміти, хто більш затребуваний на віддаленій роботі було проведення дослідження понад 4 тисяч фрілансерів. І стало очевидно, що фахівців-чоловіків на фрілансі зайнято більше, ніж жінок: 61% і 39% відповідно. Для жінок більш характерні професії дизайн, копірайтинг і переклади, а чоловіків – програмування, також дизайн і аудіо/відеонапрямки.

 Більшість із них звуть Олександр, Дмитро, Сергій і Андрій, а також Анастасія, Анна, Юлія і Катерина. 37% із них у віці від 25 до 34 років. І вони на віддаленій роботі були ще до початку коронавірусу – понад 5 років. І працюють 85 відсотків представники дистанційних професій переважно вдома.

«Понад половину (53%) фахівців називають фріланс основним джерелом доходу, у кожного третього виконавця є власний стартап, а кожен четвертий подумує спробувати себе в новій спеціальності. Фріланс вважається найменш постраждалим від карантину напрямком, і 84% респондентів це підтверджують. Переважна більшість відзначило, що не постраждала на тлі оголошення локдаунів», – зазначають дослідники.

Цікаво, що більшість із опитаних респондентів зазначили, що мають тваринок – кішок 47%, а собак 13% фрілансерів.

Згідно з даними Freelancehunt, щорічний приріст ринку фрілансу в Україні складає в середньому 35%. У минулому році було зареєстровано понад 200 тисяч проєктів на загальну суму 385 млн гривень. У серпні кількість зареєстрованих користувачів перевищила мільйон.

Про легалізацію фрилансу

Зміни до законодавства були внесені весною цього року. Це — стаття 60-2, де визначається поняття “дистанційної роботи”, яка може надаватися тимчасово на вимогу самого працівника. Згідно трудового закону, працівники дистанційної роботи самі визначають час на роботу, час на перерву і не підпорядковуються правилам внутрішнього розпорядку.

Автор Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *