Всю органічну олію золотоніського підприємства закуповує Західна Європа (фоторепортаж)

Екологічну продукцію з маркуванням «Organiс», яку виготовляють на Красногірському олійному заводі на Черкащині експортують у  Литву, Польщу, Бельгію, Нідерданди, Німеччину, де вона користується величезним попитом.

Надсучасне високотехнологічне і високопродуктивне підприємство – Красногірський олійний завод – вже близько 10 років ефективно працює у с.Антипівка, Золотоніського району, що на Черкащині. А торік олійна фабрика почала переорієнтовуватись на випуск органічної, екологічної продукції. Красногірську еко-олію та еко-макуху знають і охоче купують у низці країн Євросоюзу.

На сьогодні в Україні таких високотехнологічних підприємств не більше трьох-чотирьох. Окрім соняшникового насіння підприємство може переробляти ріпак і сою.

Завод оснащений пресовим обладнанням чеського виробництва. На час відкриття – 2011 рік, це обладнання було одним з найкращих.

На цьому тижні на підприємстві побували кореспонденти низки черкаських видань, які взяли участь у престурі, що його організувала пресслужба Черкаської облдержадміністрації.

– Проєкт був виключно орієнтований на переробку ріпака. Однак за кілька років ситуація на ринку змінилась і завод переорієнтували на переробку соняшникового насіння, – увів журналістів у курс справи комерційний директор підприємства Олег Завадський.

Обсяг виробництва вражає. За добу завод переробляє близько 100 тон соняшникового насіння. Ефективність виробництва вражає не менше, бо 95 відсотків зі 100 відсотків сировини – це готова продукція, що йде у реалізацію.

Прибула нова партія зерна на переробку

– Зі 100 тон соняшникового насіння, що пішло у переробку, вихід олії складає 40-41 відсоток. Близько 45 відсотків – макуха. Решта – лушпиння та інші відходи. Технологія виробництва така, що не пропадає навіть лушпиння, до 50 відсотків якого йде на переробку разом з матеріалом, бо це протеїн у макусі. Протеїн – це білок. Чим кращим буде показник протеїну, тим якісніша продукція. Решту лушпиння продаємо підприємствам, які виробляють паливо – брекети для твердопаливних котлів. У відходи потрапляє лише 5 відсотків зі 100 тон, –  розповів про ефективність технологічного процесу Олег Завадський.

У зерносховищах заводу можуть одночасно збергати до 30 тисяч тон зерна

Вже кілька років завод переробляє звичайне соняшникове насіння, але з минулого року, реагуючи на потреби ринку, підприємство переорієнтувалось на переробку органічного соняшникового насіння.

Микола Засименко: “Ось тут насіння перетворюється на олію”

– Органічне насіння це те, яке вирощують на полях за новітніми  технологіями без використання хімічних речовин – пестицидів, гербіцидів, мінеральних добрив. Вирощувати органічну продукцію не просто. Землю, техніку і весь цикл виробництва, від посіву і до надходження на завод  ретельно перевіряють контролюючі органи. Тільки тоді, при дотриманні всіх умов технології, на продукцію видається спеціальний сертифікат,- пояснив технічний директор підприємства Микола Засименко.

– Господарств, які вирощують органічне насіння соняшника в Україні не багато. Поставляють сировину на завод аграрні виробники з Полтавської, Херсонської області та Житомирської областей. На Черкащині також вже є два агропідприємства, які вирощують органічний соняшник, – зазначив він.

Зі слів олега Завадського відомо, що в Україні є такі виробники, які у технологічному процесі переробки насіння на олію використовують хімічні речовини. Тобто виробляють методом екстракції

Олег Завадський: “Органічна макуха у цих біг-бегах скоро поїде до Німеччини”
Вантажівка забирає лушпиння, яке піде на виробництво паливних брекетів

– Наш завод робить виключно пресову олію холодного віджиму, без використання хімії.  Це повністю екологічна продукція. Тож експортуємо і олію і макуху. Переробляємо і звичайне соняшникове насіння, але екологічно чиста продукція цінується на світовому ринку набагато краще. На жаль в Україні, у порівнянні з Європою поки не високий запит на еко-продукцію. Але майбутнє, переконаний, якраз за органічною екологічно чистою продукцією. Плануємо на цей рік переробити 12 тисяч тон органічної продукції. Торік, це був перший рік, коли ми почали орієнтуватись на органічну продукцію, ми виробили близько 5 тисяч тон, – зазначив Олег Завадський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *