Черкаський клуб «Сван» – спорт, релакс і психологічна підтримка українських воїнів (фото)

Виховує чемпіонів, розвиває кінний спорт в Україні, надає психологічну  підтримку солдатам – захисникам Вітчизни і дарує незабутній відпочинок дітям і дорослим черкаський кінно-спортивний клуб «Сван».

У кількох кілометрах від Черкас є унікальне місце де можна залюбки поспілкуватись із розумними і шляхетними тваринами, давніми друзями і помічниками людей – кіньми. А хто забажає, то й покататись верхи та опанувати ази верхової їзди. Це кінно-спортивний клуб «Сван», який знаходиться с. Геронимівка, по вул. Благовісна 1.

«Ми організували свій клуб, як то кажуть, з нуля. Починали з розчистки території. Робили все, що б було зручно людям і коням. На даний час у нас є стайня, в якій тримаємо 18 коней (є малі, є великі, для катання і для спорту і для великого спорту). Є два відкритих майданчики, критий манеж та прогулянкова траса» – розповів голова клубу, керівник ГО «Черкаський обласний осередок федерації кінного спорту України» Андрій Пономарьов.

Основний напрямок клубу – розвиток кінного спорту в Україні, у тому числі кінне триборство. Більше того, «Сван» це єдиний клуб в Україні, який займається спортом великих досягнень – кінним триборством.

– Щоб виховати людину і коня, як пару для спорту то треба і часу і зусиль. Це щодення важкі тренування. Вершник, аби підготувати коня для змагань має від’їздити на ньому 3 – 4 роки. Середньостатистичний вік спортсменів, що беруть участь у Чемпіонатах та Олімпійських іграх 45 років. Найстарші вершники, що брали участь у змаганнях в Токіо мали 76 і 78 років. До 30 – професійних спортсменів мало, необхідний досвід. Але в дитячих змаганням беруть участь діти з 10 років. Для коня вікові межі, зокрема у Олімпійських дисциплінах – до 18 років. У чемпіонатах країни – допоки кінь може брати участь у змаганнях. Враховуються умови в яких живе кінь. Початкова підготовка вершника теж триває близько 3-х – 4-х років, – розкрив специфіку своєї справи Андрій Пономарьов.

Кандидати у майстри спорту Валерія Фадєєва і її вірний “Фарід”

Так само не просто виховувати і коней під потреби спорту.

– Молодого коня теж треба підготувати, познайомити з сідлом, з вуздечкою, плавно вивести на той момент коли вершник зможе на нього сісти. Тобто років півтора – загальний тренінг. Далі йде градація – якщо кінь здібний до якоїсь спортивної дисципліни, то проходить додаткову півторарічну підготовку, – зазначив він.

Катерина Осипенко у центрі між конем і колегою

Кінний спорт майже жіночий, бо серед спортсменів впевнено переважають жінки. У славній когорті  вихованок «Свану» – член збірної України, майстер спорту  Катерина Осипенко.

«У сідлі працює все тіло, особливо ж – ноги. Ти маєш слідкувати за поставою, спиною. Температура коня на два градуси вища за людську. Саме тому при реабілітації хворих з вадами руху, вони їздять на коні без сідла. Тоді крім фізичного навантаження на м’язи, кінь «своїм тілом «вигріває» хворі ноги. – розповіла Катя.

Серед вихованців багатооразові переможці та призери Чемпіонатів та Кубків України, учасники Чемпіонатів Європи та Світу.

Практикує клуб і розвиток дитячого спорту.

– Торік запустили нову тренувальну програму для дітей від 6 років. Якщо раніше ми тренували дітей від 10 років, то тепер починаємо виховувати спортсменів із шести річок. Це дуже цікаво і надзвичайно відповідально. Але це приносить масу задоволення і для мене як для тренера, так, думаю, і для цих діток, – тренер Ірина Пономарьова.

Та не спортом єдиним живе КСК «Сван». Ще тут розвивають напрямки релаксу, активного відпочинку і психологічної підтримки українських воїнів, які боронять Україну від новітніх російських загарбників.

– Окрім спорту ми ще займаємось прокатами: катаємо на конях діток і дорослих, за бажанням можемо навчити верховій їзді, – додав Андрій Пономарьов.

– У нас є наша власна соціально-реабілітаційна програма, у рамках якої ми працюємо з нашими воїнами, які зараз на фронті. Вони групами приїздять до нас коли у них відпустка, або демобілізація, спілкуються з кіньми, і це їм дуже допомагає у психологічному сенсі, – поділився голова клубу.

Працює і готовий приймати гостей «Сван» щодня із 10 до 18.00 окрім понеділка.

Обідня перерва у коней і персоналу з 12.00 до 13.00 години

У робочі дні приїздити до клубу можна у будь-який проміжок робочого часу, але щоб отримати послуги, то треба попередньо записатись.

Моб тел.. 095 308 26 93 8093 630 50 64.

Контакти клубу також є на його сторінках у «Фейсбук», «Інстаграм» на гул-картах.

КСК «Сван» утримує коней кількох порід: бельгійська теплокровна спортивна, українська верхова, вестфальська, російський рисак та шотландські поні.

– Коні ще ті ласуни – дуже люблять бублики-сушку, цукор, яблука, і просто обожнюють моркву, – додав Андрій Пономарьов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *