У Черкасах проти ідеї Ляшка про зчитування тільки QR-коду сертифікатів

Проти запровадження дискримінаційної норми, відповідно до якої громадян зобов’язують користуватись телефонним додатком “Дія”, виступила фракція партії “Європейська солідарність” у Черкаській міській раді.

Введення норми, відповідно до якої у громадяни не тільки будуть перевіряти наявність сертифікаат про вакцинацію, але й зчитувати тільки QR-код за допомогою телефонного додатка “Дія”. Введення норми, яка робить жорсткішими карантинні вимоги, запропонував Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання уряду.

Протестне звернення щодо ініціативи Міністра під час чергового пленарного засідання Черкаської міськради озвучив з трибуни ради голова фракції партії “Європейська солідарність” Сергій Кудактін.

На думку депутатів фракції норма створює умови для дискримінації тих громадян України, які в силу різних причин не можуть користуватись дорогими гаджетами. Особливо тяжко це вдарить по пенсіонерах, які через мізерні пенсії не можуть придбати собі смартфони. Більше того, значна частина пенсіонерів не вміють користуватись вигодами, які дають гаджети.

– При запровадженні тих чи інших обмежувальних заходів держава повинна враховувати реалії. У даному випадку Україна технічно не готова до такого ноу-хау. Далеко не всі громадяни мають можливість придбати смартфони, а значна частина людей поважного віку, реально не зможуть скористатись “Дією”, бо навіть, якщо їм дати смартфони, їм доведеться вчитись ними користуватись. Навіщо ухвалювати норму, яку значна частина українців точно не зможе виконати, – прокоментувала депутат Черкаської міськради фракції “Європейська солідарність” Інна Бандура.

Текст звернення:

Ситуація в Україні із захворюванням на COVID-19 не покращується: більшість областей знаходяться у «червоній зоні», а лікарні продовжують наповнюватись інфікованими. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час  засідання уряду, що відбулось 24 листопада, запропонував нововведення, яке стосується перевірки сертифікатів на вході до закладів/установ. Він наголосив, що представники закладів мають не просто запитувати про наявність сертифіката чи перевіряти їхню візуальну наявність, а повинні зчитувати смартфоном QR-код Covid-сертифікату за допомогою телефонного додатку «Дія». Без зчитування і перевірки чинності цього документу він не вважається наданим чи перевіреним.

Ми, депутати Черкаської міської ради вважаємо, що така норма дискримінує інші верстви населення країни, зокрема осіб пенсійного віку, яким і без цього складно засвоїти новітні технології; малозабезпечених людей, які не можуть дозволити собі покупку смартфону лише для того, щоб завантажити додаток «Дія». А тому, звертаємось до Прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України з проханням не підтримувати такі зміни до вимог «жовтої» зони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *