Новорічний сплін: чому черкащани впадають у святкову депресію

До Нового року залишається все менше часу. Діти пишуть листи до Святого Миколая, а дорослі планують ідеальне свято й тихо мріють про справжнє чудо. Навіть найбільші скептики десь глибоко в душі сподіваються, що після бою курантів розпочнеться нове життя, а всі негаразди залишаться у минулому. 

Проте для декого підготовка до свят щороку перетворюється на тортуру, а замість відчуття казки систематично приходять смуток, апатія або тривога. Журналісти “Сіті Ньюс” поспілкувалися із  черкаським когнітивним психологом Максимом Миськів та дізналися, чому виникає такий стан та як із цим боротися.

“Сумувати – це нормально, але не кожен сум переростає у депресію”

Чи правильно називати пригнічений стан перед святами депресією?

Нині люди часто недооцінюють значення слова “депресія”, приписуючи його собі при навіть невеличкому зменшенню настрою (та ще й пишучи це слово через “и” – “дипресія”). 

Сумувати – це нормально, але не кожен сум переростає у депресію. Насправді депресія – це складний психологічний стан пригніченості людини. Він дійсно може залежати від пори року – у такому випадку його називають сезонним афективним розладом (або САР). 

Як відрізнити депресію від просто поганого настрою чи апатії?

– Коли ми говоримо про такий стан, як “депресія”, то варто розуміти, що це наявність не тільки поганого настрою у людини, а й низки інших ознак. Наприклад: втрата інтересу до життя, зменшення енергії, тривожність, низька концентрація.

Але одними з найважливіших ознак, за якими можна відрізнити депресію від звичайного поганого настрою є фізичні симптоми: втрата апетиту, сонливість або безсоння.

Ще один важливий елемент – це тривалість. Взагалі депресію діагностують, якщо хоча б кілька з цих ознак тривають довше, ніж кілька тижнів.

Тому, якщо просто сумуємо чи не хочемо нічого робити декілька днів – це нормально. Якщо це затягується – може знадобитися допомога спеціаліста.

Які можуть бути причини передноворічного пригніченого настрою?

– Перші причини, які кожен із нас бачить – це зміна погодних умов. Низька кількість прямого сонячного світла взимку негативно впливає на вироблення одного із основних “гормонів щастя” – серотоніну. Саме тому існує специфічне лікування сезонного афективного розладу – світлотерапія. 

Інша причина, більш особистісна, повʼязана із закінчення року. У цей час люди схильні підводити підсумки та порівнювати їх із планами, які створили собі на початку року. Саме неспівпадіння такого “очікування/реальності” може сприяти зниженню настрою. 

До того ж, у компаніях закінчення року – це час закривати усі дедлайни. Це веде до двох наслідків – премії від керівництва (у кращому випадку) і великої кількості стресу.

“Силувати себе і “душити” власні емоції – завжди погана ідея”

Змушувати себе радіти – погана ідея?

– Силувати себе і “душити” власні емоції – завжди погана ідея. Краще реально оцінювати ситуацію та давати собі змогу відчувати усі емоції, які є. Наші емоції – це такі ж важливі складові здоровʼя, як здоровий сон чи харчування.  Якщо у вас болить голова чи перелом руки, то терпіти такі речі і змушувати себе відчувати, що перелому немає – погана ідея. Так само з емоціями.

– Як уникнути передноворічної “депресії”?

– Памʼятаєте про причини “передноворічної депресії”? Саме вони допоможуть зрозуміти, що з нею робити. Найперше – встановіть собі крокомір та гуляйте на свіжому повітрі під сонячними променями. Це допоможе організму впоратися із нестачею світла. До речі, є ще одна цікава ідея – змінити вдома лампочки на більш світлі.

Якщо ж причини такого настрою більш особисті, як наприклад оцінка власних результатів року, то варто памʼятати, що людина може переоцінити свої можливості. І це нормально, адже не дарма існує така річ, як похибка планування.

А ще, поганою тенденцією є порівняння себе з іншими. Як наслідок – за 2021 рік прочитав величезну кількість книг, отримав підвищення на роботі, придбав нову техніку, але не навчився малювати кавою, як якийсь відомий блогер – і вже не відчуваєш себе молодцем. І тут варто запитати себе – а чи потрібно було це робити взагалі?

Як побороти передноворічну апатію?

– Посумувати часом не зашкодить. Однак, якщо хочеться налаштуватися на новорічний лад – спробуйте почати займатися тим, що вам подобається: улюблений фільм або серіал, смаколики або ж покупки чогось хорошого. 

Спробуйте виписувати свої негативні думки, які стосуються Нового року, а через деякий час зважити, на скільки вони є істинними та “справжніми”. Можливо, з часом знайдуться факти, які змінять хід цих думок.

Якщо настало 31 грудня, а настрій, все ж, не з’явився – як порадите тоді святкувати чи не святкувати взагалі?

– Проведіть цей час так, як вам дійсно хотілося б. Якщо є бажання закутатись у плед, увімкнути всоте фільм “Один вдома” чи цикл “Гаррі Поттера” та обіймати кота під “бій курантів” – то у цьому немає нічого поганого. Головне – будьте собою.

Автор Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *