Пам’ять видатного архітектора відзначила польська громада Черкащини

Світлу пам’ять видатного українського архітектора, вихідця з польської шляхетської родини Владислава Городецького вшанували у Черкасах представники Польського культурного центру імені Кароля Шимановського.

На 92-у роковину від дня смерті Владислава Городецького представники польської громади Черкащини зібрались біля пам’ятного знаку архітектору, який з ініціативи польської громади області торік встановили на будівлі Центру дитячої та юнацької творчості.

– Владислав Городецький був надзвичайно талановитою людиною. Йому не виповнилось і 30 років, але він вже мав добру славу чудового архітектора. Спроєктовані ним будинки прикрашають вулиці міст України, Польщі і низки міст Європи й Азії. Кілька місяців тому ми на цьому місці відкрили  пам’ятний знак великому зодчому, – зазначив голова Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич

Він же розповів, що розробку дизайну та виготовлення пам’ятного знаку фінансували спільно Посольство республіки Польща в Україні та Польський культурний центр імені Кароля Шимановського. Знак розробляла і втілювала  команда творчих людей міста: архітектори Василь Дмитренко та  Леонід Кондрацький, заслужений художник України Віктор Крючков, скульптор Микола Лютенко

А у церемонії його відкриття, окрім активістів польської громади Черкащини  взяли участь  міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Радник-консул Посольства Республіка Польща в Україні Яцек Гоцловський та ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Місцем розташування пам’ятного знаку обрали будинок Центру дитячої та юнацької творчості. 

– Це – одна із двох у Черкасах будівель, до спорудження якої безпосередньо був причетний Владислав Городецький. Його підпис є на проектній документації, і він особисто багато разів приїздив до Черкас, щоб контролювати хід будівництва. Цей будинок, який був спроєктований для жіночої гімназії, за задумом його творця має вигляд розкритої книги. Його відкрили у січні 1905 року – 117 років тому. Достеменно відомо, на відкритті був і Владислав Городецький, – додав Геннадій Лінєвич.

Архітектурна творчість Владислава Городецького нерозривно поєднана з історією розвитку архітектурного мистецтва Черкас, області, столиці і багатьох міст світу. У с.Мошни, Черкаського району зберігся чи не єдиний у світі дерев’яний будинок, збудований за проєктом Владислава Городецького. У Києві знаходиться відомий на весь світ Будинок з химерами.

Лешко Дезидерій Владіслав Городецький народився 158 років тому, 23 травня (4 червня за новим стилем) 1863 року у с. Шолудьки, Подільської губернії, тепер село Немирівської громади Вінницької області у польсько-шляхетській родині Городецьких гербу Корнич.

Після здобуття освіти у Одесі та Петербурзі, Владислав Городецький переїхав до Києва, де жив і працював майже 30 років. Він мав посаду міського архітектора у Києві, а також був відомим підприємцем, меценатом, мисливцем і мандрівником. Володів цементним заводом у Куренівці (пригород Києва) і фабрикою з виробництва вуглекислоти та сухого льоду у Симферополі. У 1914 році у Польській друкарні в Києві вийшла друком його книжка про мисливську подорож передгір’ями Кіліманджаро «У джунглях Африки. Щоденник мисливця», яку Городецький оздобив власними малюнками.

У 1920 році разом з дружиною Корнелією Марр емігрував до Польщі.

Вийшовши на пенсію, продовжував працювати у власному проєктному бюро, а потім у американській фірмі «Генрі Улен і К°». Ця ж сама компанія запросила Городецького на роботу до Ірану де він незабаром і помер. Похований на римсько-католицькому цвинтарі у Тегерані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *