Водохреща у Черкасах – крижана купіль і гарячий глінтвейн (фото, відео)

Сьогодні православний світ відзначає велике християнське свято Водохреща. Один одного християни у цей день вітають словами: Христос хрестився! – У річці Йордані!

Ще тільки опів на дев’яту ранку, а віряни вже вишикувались у чималу чергу перед Свято-Троїцьким кафедральним собором Православної церкви України.

Хто прийшов з повними банками чи пет-пляшками, набраними за канонами віри до сходу Сонця, а хто й з порожніми баклажками. Біля входу до храму для бажаючих набрати йорданської води встановили невеликий водогін з кранами.

Найбільше людей біля входу до храму. Всі очікують поки вийдуть священнослужителі на освячення води.

У повітрі витає запах диму і легкий, п’янкий аромат глінтвейну.

У крихітному скверику, що з ліва від входу до Свято-Троїцького кафедрального собору над багаттям стоять два величезних казани.

Біля них трудяться троє хлопців. Вони слідкують за вогнем, вчасно підкладаючи дрова, і одночасно нарізають і закладають у казани лимони, апельсини, спеції, ллють червоне вино, яке приносять у великих 20 літрових баклагах, вкидають у напій тертий імбир, заздалегідь наготовлений у літрових банках.

З ліва направо: Дмитро, Дмитро і Анатолій – рідні брати

Казани наповнюються по вінця буквально на очах. Це троє братів: двоє рідних – Анатолій і Дмитро, та їхній двоюрідний брат Дмитро.

Див. ВІДЕО

– Ми цією командою вже третій рік поспіль на свято Водохреща готуємо глінтвейн. Роздаємо його безкоштовно. А всім необхідним для цього нас забезпечили прихожани Свято-Троїцького кафедрального собору. Ми і наші родини теж прихожани цієї єпархії. За ці роки готувати глінтвейн для людей на Водохреща стало нашою традицією. Одні у цей день ходять пірнати в ополонку, а ми глінтвейн готуємо. Вважаю, що ми робимо корисну справу. Що може бути кращим на морозному повітрі, як не ковток гарячого напою? Крім того людям не нудно стояти, бо це цікавіше ніж просто очікувати, і нам приємно бути корисними, та й наша християнська громада відтак має щось своє особливе, чим виділяється з-поміж інших, – розповів Анатолій.

Дмитро: “Глінтвейн на Водохреща – наша “фішка”

– Для людей, думаю важливо зігрітись. Окрім того, роздавати гарячий глінтвейн це цікава «фішка». Нас вірячи давно знають і є чимало таких, які у цей день ходять пірнати у ополонку на Дніпрі, що біля Долини троянд. Так вони спершу йдуть сюди, набирають у термоси глінтвейн, і вже потім йдуть пірнати. А пірнувши, виходять на берег і зігріваються нашим глінтвейном. Доброго їм усім здоров’я. Зі святом усіх, – сказав Дмитро.

Минуло небагато часу і до людей з храму вийшли священнослужителі на чолі з митрополитом Іоаном, які провели ритуал освячення води і благословили вірян. Див. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *