У Черкасах створять документ, який завадить нищити історичні будівлі

Черкаси, які і так не багаті на будинки, що мають історичну цінність, періодично втрачають споруди, які є історико-архітектурними пам’ятками міста.

Прецедентом стала історія з будинком «адвоката Криницького» по вул. Байди Вишнивецького, 2. Одна із будівельних компаній вирішила спорудити на його місці багатоповерхівку. На руку будівельним бізнесменам зіграло рішення суду, за яким будинок випав із реєстру історико-архітектутрних пам’яток, і який тепер можна зносити.

Варварське руйнування будинку, яке чомусь спывпало з періодом, коли ним зацікавилась компанія, викликала гнівний протест громадських активістів, що стали на захист будинку.

Днями Черкаська міська рада розглядала електронну петицію громадян щодо недопущення руйнування згаданого об’єкту.

Петицію підтримали «частково». Вчиняти ті чи інші дії щодо будинку не заборонили, а лише повідомили власникові про включення будівлі до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 26.03.2021 № 228.

Щоб не допустити подібних речей у майбутньому, черкаські обранці порушили питання про створення документу, який би став на заваді такій руйнації.

Йдеться про історико-архітектурний план, відсутність якого дозволяє руйнувати історичну спадщину Черкас.

– На минулій сесії розглядали багато питань, зокрема і петицію черкащан щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки по вул.Байди Вишневецького, 2. Я і колеги по фракції «Європейська Солідарність» разом з депутатською більшістю цю петицію підтримали. Але щоб вона не носила суто декларативний характер, необхідно затвердити історико-архітектурний опорний план міста Черкаси. Справа у тім, що відсутність цього документу створює одразу кілька проблем. Наші історико-архітектурні пам’ ятки залишаються беззахисними. А це вже підгрунтя для хвилювання міської громади і умови для виникнення соціальної напруги. Натомість затвердження опорного плану створить прозорі умови для забудовника в тому числі. Відтак, ситуації щодо знищення історичних будівель просто не виникатимуть. Виходячи з того, що у Черкасах історичних будівель збереглось не так вже й багато, то напевне, визріла потреба у розробці та втіленню міської програми реставрації історичних будівель та відновлення історичного обличчя Черкас, – прокоментувала депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Тотожної думки дотримуються і громадські активісти. Вони вважають, що затвердження історико-архітектурного опорного плану міста Черкаси дозволить зберегти історичні будівлі.

На думку депутата Василя Мойсієнка (історик, перший проректор ЧНУ ім. Б.Хмельницького) об’єкти, які мають реальну історичну цінність, повинні бути збережені, реставровані, й стати окрасою міста. А житлову забудову варто розвивати у Південно-Західному мікрорайоні та на «Митниці».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *