У Черкасах на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ продано картину за 66 тисяч (фото)

Благодійний аукціон на підтримку української армії відбувся у Черкасах. Найдорожчий лот аукціону – картину “Етюд” 1971 року за 66 тисяч гривень придбав екс-губернатор Черкащини. Чинний голова обласної військової адміністрації там же купив бойову шаблю з написом: “Смерть москалям”
Благодійний аукціон продажу художніх творів на підтримку ЗСУ пройшов у Черкаському обласному художньому музеї. Гроші збирали для ремонту воєнної техніки та придбання обладнання на замовлення воїна – черкаського художника Дмитра Бур’яна, який нині воює у морській піхоті та на реабілітацію черкащанина, військовослужбовця десантно-штурмової бригади – 22-річного Антона Гладуна, який у бою, під час повномасштабного вторгнення рашистських військ в Україну втратив руку і обидві ноги.

Як розповіла журналістам “City News” директор обласного художнього музею Ольга Гладун, зініціював проведення аукціону голова Черкаської обласної організації національної спілки художників України Роман Кравчук на прохання Димитра Бур’яна. Окрім обласного художнього музею до проведення заходу долучились обласне й Черкаське міське управління культури та Черкаська обласна рада. При цьому дуже активну участь взяв перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко.

– Обласний художній музей взяв на себе підготовку залів, організацію заходу, наукове супроводження і опис художніх творів. Управління культури Черкас забезпечили захід обладнанням, кавою-брейк тощо, – зазначила вона.

За словами Ольги Гладун, усі художники надали свої твори безоплатно. В аукціоні взяли участь підприємці, посадовці, депутати місцевих рад різних рівнів.

– Під час аукціону продано 24 лоти, решта творів буде продаватися в online форматі протягом двох тижнів. Пешим лотом аукціону було панно «Слава Україні» – золоте шитво – робота відомої черкаської майстрині Олександри Теліженко. Це її творче бачення українсього герба. Придбав його ректор Черкаського державного технологічного університету. Другим лотом була робота черкаського художника Дмитра Бур’яна, який нині у складі Збройних Сил України захищає нашу землю від загарбників. Далі була витинанка відомого черкаського митця Миколи Теліженка. Також на аукціоні були представлені роботи інших відомих черкаських художників, як то художника-монументаліста Миколи Дзвоника, який розписав Свято-Михайлівський собор у Черкасах, картина “Бузок” Максима Гладька, – поінформувала керівниця обласного художнього музею.


Вона розповіла, що найдорожчий лот – картину “Етюд” художника Петра Козіна (нині покійного), створену у 1971 році, за 66 тисяч гривень придбав екс-голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. Роман Сущенко став власником роботи Романа Кравчука – “Півонія”. Голова ж Черкаської ОВА Ігор Табурець придбав шаблю з написом: “Смерть москалям!!!” – реконструкцію козацької бойової шаблі, що є роботою черкаського художника-коваля Олексія Чуйка.

– Для заходу митці віддали одні з найкращих своїх робіт. Картина, скульптура, графіка, кераміка – ці та інші види мистецтва будуть представлені на нашому аукціоні. Це треба бачити. Вони не лише інтер’єри прикрашатимуть, а й можуть бути представленими в музеї, – перед аукціоном розповів журналістам голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України Роман Кравчук.

Про підготовку аукціону та підводні камені при його проведенні журналістам “City News” повідав перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко:

– Ідея проведення благодійного аукціону виникла у митців Черкащини. Це Роман Кравчук – голова місцевого осередку національної спілки художників, Олександра Теліженко і ряд інших митців, художників, скульпторів, керамістів. Ідея полягала у тому, що художники об’єднались, щоб підтримати українські Збройні Сили, серед яких зараз проходить службу їх колега – художник Дмитро Бур’ян. З цією ініціативою 6 травня вони звернулись до керівництва Черкаської обласної ради і зокрема до мене. Ми, звісно, захід погодили, визначили час і місце його проведення і почали підготовку. Художники почали збирати твори, які мали бути виставлені на торги. Загалом на початок аукціону було 42 учасники, які надали 75 робіт за кількома жанрами. Це художні твори – картини, графіка, кераміка, скульптура і прикладне міистецтво – це витинанки, вишиті картини і зброя.

Як пояснив Роман Сущенко, на останньому етапі підготовки заходу виникли проблеми з благодійним фондом, який запропонували художники, бо він виявився не підготовлений до проведення аукціону. Тому обрали благодійний фонд МФС. Його упорядник – Олександр Ільченко, батько якого теж нині на фронті.

– Багатьом черкаським підприємцям та відомим людям особисто розвозив запрошення на аукціон. І мені приємно, що дві третини з тих, кого я запрошував, стали благодійниками, придбавши той чи інший твір. Аукціон відбувався у два етапи: онлайн і офлайн. Так вирішили, бо розуміли, що інакше продати всі, виставлені на торги роботи, було б фізично складно. Участь у аукціоні взяли більше 30 учасників. Найдорожчим лотом стала робота черкаського художника Петра Козина нині покійного. Початкова вартість складала 10 тисяч гривень, а продали її за 66 тисяч гривень. По більшості лотів у залі зав’язалось справжнє змагання. Хоч крок становив 500 гривень, однак були такі учасники, які одразу піднімали ціну на одну тисячу на п’ять на десять.Тож аукціон виявився емоційний, – поділився враженнями Роман Сущенко.

Також він розповів про те, що голова Черкаської ОВА Ігор Табурець особисто презентував лот – картину “Затонулий крейсер “Москва”, виконану в жанрі графіка, з підписами Ігоря Табурця і начальника Генерального штабу Залужного. Картини у залі не було, бо вона на шляху США, де буде продана з молотка під час благодійного мініаукціону.

Ігор Табурець презентує лот, який поїхав до США

Як вже відомо, виручені від аукціону кошти поділять навпіл. Одна піде на потреби військових, де служить Дмитро Бур’ян, а друга на лікування та реабілітацію черкаського бійця Антона Гладуна, який на війні отримав тяжкі каліцтва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *