У Ватутіному сперечаються з приводу нової назви міста

Нині у соцмережах тривають емоційні баталії з приводу того, яку нову назву має отримати місто Ватутіне. Недавно депутати міськради вирішили замінити назву міста, якому у свій час дали ім’я генерала РККА Миколи Ватутіна.

Незабаром одне із шести міст обласного підпорядкування у Черкаській області – Ватутіне святкуватиме своє 75-річчя.

Окрім того, що цьогоріч, у зв’язку з активізацією на полях новітньої російсько-української війни, на якісь масово-гуляльні заходи ватутінцям  годі й сподіватись, так іще на додачу на голову впало рішення місцевих депутатів остаточно декомунізувати місто, ліквідувавшии його радянську назву.

Уродженець Воронізької губернії Російської імперії Микола Ватутін ще з юних літ ненавидів Україну, як Павлик Морозов куркулів і натужно воював проти українства.

У цьому сенсі послужний список у Ватутіна такий, який багатьом з україножерів навіть не снився…

Судіть самі. У 1920-му, коли йому стукнуло 21, Ватутін у районі нинішнього Луганська і Старобільська вже брав участь у боях проти Української повстанської армії Нестора Махна. А  наступного року, будучи курсантом Полтавського піхотного училища, воював з українськими повстанцями на Полтавщині. Брав активну участь у війні з УНР. У 1944 – воював з УПА. Ну хлібом не годуй, дай українського патріота убити.

Враховуючи вище сказане, змінити назву міста варто. От на яку? У Ватутіному нині через диспути на цю тему гаряче як у повстанському Гуляйполі. Гудуть, як у вулику.

І вже запропонували понад тридцять варіантів назв.

Як умотивованих, так і не надто.

Серед тих назв, які мають хоч якусь мотивацію є Багачеве (таку назву має місцева залізнична станція), Юрбас (на честь Юрківського басейну – частина Дніпровського буровугільного басейну), Гірське (а гори там де?), Шахтарськ або Шахтинськ (бо там є шахти по видобутку бурого вугілля, прада вони не працюють з часів царя Панька), Ювілейне (за назвою зупинки), Гризлове (на честь отамана Вільного козацтва Семена Гризла. Якщо її затвердять, то у містян буде найколоритніша назва – гризлюки), Азов (на честь героїчного полку), Мрія (на честь одноіменного літака), Шпольне (від назви річки Шполка).

Є романтичні – Сонячне або Сонцедар, Волошкове,  Славне, Райське, Благодатне, Радісне, Благомир, Добродар, Золотопілля  або Златопіль. На останній варіант назви у свій час претендував Кіровоград, але там вона чомусь не прижилась, то ж у неї є шанс реалізуватись тут.

Також є назви, які так і просяться, щоб про них позубоскалили. Робітниче. Що, у Ватутіному є робота? А от назвати Ватутіне, де серед міського населення впевнено переважають пенсіонери, Молодіжним, це вже схоже на чорний гумор.

Варта окремої уваги нейтральні назви – Новоград, Тарасове (хоча цю можна вважати і як спробу прив’язки до імені Великого Кобзаря).

Хтось запропонував переіменувати Ватутіне у В’ячеснопіль. Схоже, що ця назва на честь лідера Руху В’ячеслава Чорновола, чиє дитинство було пов’язане з тим регіоном Черкащини.  

Містяни подали і цікаві назви, навіяні духом часу – Мирне, Вільне, Чеснопіль.

Дехто суто прагматично запропонував дати Ватутіному назву сорту соняшника «Чорні карати».

Є і комічні приклади, як то варіанти назвати місто на честь Бориса Джонсона – Джонсон, або на честь столиці США – Вашингтополем. Класна назва. Спробуй вимови. Ступінь алкогольно сп’яніння по ній можна визначати.

А от з якого переляку хтось запропонував назву Метрополь? Ватутіне – місто-ресторан? Чи по вугільних шахтах прокладуть єдиний  в області метрополітен? Якщо так, то у це місто автоматично переміститься столиця області. І без всякого там міжнародного шахового турніру.

Люди без фантазії, чи то без совісті, або й з лицями, не спотвореними інтелектом, пропонують лишити місту стару назву. Мовляв, нині не до декомунізації. Он, мовляв, ще принесені москалями денацифікацію і демілітаризацію не видихали. Та ні панство. Таких “друзів” України як “товаріщ Ватутін” треба відправляти у слід російському кораблеві, а не залишати у назвах українських міст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *