Гімназисти з Латвії передали у Черкаси маскувальну сітку, яку самі сплели

Гуманітарна допомога у вигляді ліків, військового спорядження та засобів особистої гігієни надійшла до «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» із Латвії. Серед подарунків – маскувальна сітка, яку для українських воїнів власноруч сплели учні і вчителі гімназії м. Алуксне та лист зі словами підтримки від них.

Про це журналістам «City News» повідомила очільниця «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

– Прибуття цієї допомоги – це приклад того, як особисті зв’язки волонтерів працюють на нашу майбутню перемогу. З економічний аташе Посольства Латвії в Україні Айнарсом Межулісом познайомилась, як слухачка його лекцій. Відтоді підтримуємо дружні стосунки. Айнарс Межуліс – великий друг України. Нині він із однодумцями, окрім своєї основної діяльності займається збором гуманітарної допомоги для України. Нині партія зібраної латишами допомоги надійшла і до Черкас, – пояснила Інна Бандура.

Також вона розповіла, що налагодження постачання благодійної допомоги з Латвії відбувається у форматі реалізації її спільного проєкту з Айнарсом Межулісом.

Не дивлячись на потужну інформаційну війну, яку проти України вже багато років веде рф у Європі і Світі, у Латвії чудово розуміють, що відбувається насправді, дуже співчувають українцям і роблять все можливе, щоб допомогти українському народу вистояти у цій жорстокій і кривавій війні.

– Спілкуючись із Айнарсом в чергове переконалась, що багато народів Європи вболівають за долю України і допомагають чим можуть у боротьбі за незалежність. І народ Латвії у цьому процесі відіграє дуже важливу роль. Те, що Україна нині відстоює європейські цінності розуміють навіть юні латиші. Доказ – це лист, який гімназисти і їхні учителі із міста Алуксне поклали до переданих нам речей, разом із маскувальною сіткою, яку вони самі і сплели, – сказала Інна Бандура.

Цитуємо документ (ред. переклад з російської мови):

«Ми учні і учителі Алуксненської державної гімназії імені Ернста Гліка дуже переживаємо через ситуацію в Україні. Усім серцем шлемо добрі думки і побажання! Ми робили маскувальну сітку у розмірі 10 метрів завдовжки і близько 90 сантиметрів завширшки. Дуже сподіваємось, що знадобиться. Мир Україні!” Підпис: Учні і учителі.

Про спільний благодійний проєкт, в рамках якого надійшла допомога, розповів його співініціатор –  представник Латвійського агенства інвестицій та розвитку в Україні, економічний аташе Посольства Латвії в Україні Айнарс Межуліс.

На даний час Айнарс Межуліс  перебуває у Латвії через необхідність вирішувати нагальні питання. Але, не дивлячись на величезну зайнятість він знайшов час, щоб поспілкуватися із журналістам «City News».  

– Разом з іншими небайдужими людьми ми створили благодійну організацію, за допомогою якої збираємо та відправляємо до України благодійну допомогу. Співпрацюємо в основному з тими партнерами, яких ми особисто знаємо. Самі розумієте, що благодійних організацій багато, а нам необхідно бути на 100 відсотків впевненими у тому, що передана нами допомога дійсно дійде до тих, кому адресована. Люди, яких ми знаємо особисто є чи не в усіх областях України. Також працюємо і через міста-побратими. Тож у своїй діяльності охоплюємо мало не всю країну. У Черкасах такою людиною є Інна Бандура, яка очолює волонтерську організацію. З Інною знайомий років зо два, з тих пір, коли читав лекції про напрямки і шляхи економічного розвитку України. Тож нині ми з нею продовжуємо спілкуватись і ведемо цей спільний проєкт. У нас немає сумнівіві у тому, що Інна – надійний партнер, – залюбки почав бесіду пан Межуліс.      

– Напевне зібрати гуманітарний вантаж для країни, яка знаходиться далеко від Латвії не просто, чи не так?

– Спочатку нової агресії збирати допомогу було легше. Тепер складніше, бо ресурси Латвії не безмежні. Однак, якщо підсумувати все, що наша країна передала у підтримку України у розрахунку на душу населення, то Латвія, напевне буде у першій п’ятірці, а то й трійці.

– А яку саме допомогу Ви збираєте?

– В основному це ліки, продукти, засоби гігієни. Але йдемо на зустріч і тоді, коли є запити на щось інше. Наприклад, ми надсилали як допомогу зерно для посівної у Гостотмель (Київщина, – ред.), бо там, у ході бойових дій окупанти знищили частину насіннєвого фонду.

– А що самі латиші думають про ситуацію в Україні?

– Відсотків 90 населення Латвії підтримує Україну. У суспільстві є розуміння того, що відбувається. Всі розуміють, що це – агресія проти суверенної країни. Є усвідомлення реальності загрози того, що наступним об’єктом агресії буде Прибалтика і Польща. Про це пише наша преса, говорить наша влада. Ми – маленька нація, яка постійно намагається переконувати такі великі нації, як французька і німецька, у тому, що Україна потребує допомоги і захисту від посягань агресора. Те, у чому вони досі сумніваються, у Латвії це розуміють навіть школярі. Приклад – учні і учителі гімназії з міста Алуксне, які власноруч сплели і передали маскувальну сітку для української армії. Так само вчинили і школярі з мого рідного міста Смілтене, для українського міста-побратима. У нашому суспільстві не ставлять питання потрібно чи ні допомагати Україні. Всі розуміють, що це – необхідно, – завершив розмову Айнарс.

«Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Його засновником і очільником виступила керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *