Мрію відбудовувати Україну італійські волонтери розкрили черкащанам

Роман Гойдан і волонтерка асоціації Марина Шитюк

160 фур гуманітарної допомоги, 70 позашляховиків, 36 карет «Швидкої допомоги,  15 вантажівок відправила в Україну італійська благодійна асоціація «МАЛЬВЕ Україна» (м. Верона). Не вся громадськість Італії вірить цинічним байкам рашистів про український нацизм. Асоціація регулярно надсилає гуманітарку  до Черкас у «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті».  Про її діяльність журналістам «City News» розповів віце-президент асоціації Роман Гойдан.

Крістіано Патрезе (контр-адмірал фолоту Італії, пожертвував 11 євро, на які закупили карету “Швидкої допомоги” для України), Антоніна Бекиш(волонтерка, донька президента асоціації), Роман Гойда (віце-президент асоціації)

Хто за Україну?

Російська агресія проти України розділила Європу на два табори:  прихильників та противників політики путінської росії щодо України. Відтак, одні держави допомагають Україні захищати свою незалежність та територіальну цілісність, інші, у той чи інший спосіб намагаються підтримати чи й навіть виправдовувати злочинну агресію росії.

Далась взнаки давня та дуже ретельна підготовка рф.

На поширення антиукраїнської пропаганди у різних країнах працюють армія ЗМІ, політичні партії, громадські рухи і їх лідери. А ще гірше те, що частина лідерів, які з тих чи інших причин симпатизують Путіну, або довгий час очолюють державну владу певних країн, або мають вплив на зовнішню політику держави та формування суспільної думки.

Серед країн, у суспільстві яких дуже популярні антиукраїнські настрої, є й дуже впливові держави, що входять у G7. Однак, проукраїнські сили і там примудряються доносити суспільству свою точку зору і активно допомагати Україні.

Північ – «за», південь – «проти»

Приклад – Італія. Громадськість і істеблішмент півдня країни відверто симпатизує росії, і на «ура» сприймає антиукраїнську пропаганду. У той же час у північних регіонах країни шириться рух на підтримку України. Тут, не зважаючи на значний тиск з боку антиукраїнських сил, місцеві волонтери збирають гуманітарну допомогу для українців, що постраждали від російської агресії, опікуються українськими біженцями.

Місто Ромео і Джульєтти – за Україну

Центром збору гуманітарної допомоги Україні є місто на півночі Італії – Верона (адміністративний центр одноіменної провінції в області Венеція). Верона – місто з непересічною історією, і місце, де розцвіла квітка кохання шекспірівських Ромео і Жульєти.

А ще це- один із найпотужніших осередків волонтерського руху. Там працює благодійна асоціація «МАЛЬВЕ Україна».

Про її діяльність журналістам «City News» розповів віце-президент і волонтер асоціації, громадянин Італії, житель Верони Роман Гойдан – виходець із української емігрантської родини.

Довідка «City News»:

Гойдан Роман Іванович, 25 років. Проживає у м. Верона, Італія. Неодружений. Професія: технік анестезіолог у бригаді «Швидкої допомоги». Разом із батьками у 6-річному віці емігрував до Італії з України (м. Тернопіль). Понад 20 років проживає у Італії. Кілька днів тому отримав італійське громадянство.

«МАЛЬВЕ Україна» і черкаські волонтери

Буквально у перші дні повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, у Черкасах почав працювати «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті». За час роботи Пункт зарекомендував себе надійною, добросовісною волонтерською структурою, яка здобула авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Під час робочого візиту до Італії у перші тижні навали рашистських орків, Інна Бандура познайомилась із представниками «МАЛЬВЕ Україна», іт.   «Malve di ucraina». Відтоді між обома структурами зав’язалась тісна співпраця. Черкаські волонтери вже не раз отримували для переселенців різного роду допомогу продуктами, засобами гігієни та медпрепаратами від «Malve di ucraina».

«МАЛЬВЕ Україна» з початку війни популяризувала Україну в Італії

Розповідь про всі тонкощі волонтерської діяльності в Італії та благодійну роботу «Malve di ucraina», журналісти «City News» почули з вуст Романа Гойдана.

– Приблизно з початку війни в Україні ми у Вероні створили благодійну асоціацію «Malve di ucraina». До моменту повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, формат діяльності «Malve di ucraina» був дещо інший. Окрім збору допомоги ми працювали також у сфері культури. Тобто проводили різноманітні заходи задля популяризації української культури. Щоб знайомити італійців з українськими традиціями організовували вистави, концерти української музики, виставки вишиванок тощо. З початком відкритої війни росії проти України ми дещо переформатували роботу нашої асоціації. Зокрема легалізували її діяльність у напрямку збору та передачі в Україну гуманітарної допомоги, – почав розповідь пан Гойдан.

Збір допомоги асоціація веде по всій Італії

Активізувати та розширити діяльність «Malve di ucraina» допомогло залучення до роботи асоціації великих комерційних структур.

До роботи долучилась велика фірма «Monolith Italia nord srl», власником якої є етнічний українець Володимир Бекиш.

– Я – віце-президент, а Володимир Бекиш – Президент «Malve di ucraina». Завдяки його фірмі, яка має склади, ми почали там збирати допомогу, яку приносили люди. Це їжа, ліки, одяг, взуття. Мережа українських магазинів «Mix market», які працюють у різних містах Італії, забезпечила збір допомоги у тих регіонах де вони працюють. Зібране «бусами» й фурами звозили на склади фірми «Моноліт» у Вероні, і звідси вже надсилали в Україну. Ось така працювала схема. Щодня ми відправляли по три-чотири фури в різні міста України: до Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Одеси, де у цьому була потреба, і по тих запитах, що надходили. Намагались нікого не обмежувати. Надсилаємо допомогу і зараз, але вже не в таких, а значно менших масштабах. Коли  було дуже багато пожертви від людей, то було що надсилати, але на жаль, благодійна активність італійців значно впала. Для порівняння, тепер відсилаємо одну фура на два дні, – конкретизував співрозмовник.   

«Malve» наділала в Україну 160 фур

За обсягом волонтерської діяльності «Malve di ucraina» може з легкістю запхнути за пояс чимало благодійних організацій.

– На сьогоднішній день асоціація відправила до України понад 160 фур різної гуманітарної допомоги. Йдеться про харчові продукти, одяг, взуття, засоби гігієни, ліки. Дуже багато відправили ліків та медичних засобів. Наприклад дві тисячі турнікетів, для зупинки крові при відповідних пошкодженнях. Інсуліну на 11 тисяч євро, який волонтери порозвозили у різні лікарні. Приблизно на 30 тисяч євро переслали в Україну гормональних препаратів для людей з хворобами щитоподібної залози. Лікарські засоби для онкохворих десь на 20 тисяч євро, – прозвітував Роман.

Також він розповів про домовленість щодо безкоштовного постачання ліків,  яку асоціація має з однією з аптечних мереж Італії. Не так давно асоціація отримала від цього партнера близько 10 палєт з ліками, які разом із каретами «Швидкої допомоги» нині волонтери надсилають у різні міста України, відповідно до запитів.

За пожертви італійців волонтери «Malve» купували навіть транспорт.

– Придбали та відправили до України 36 карет «Швидкої допомоги», 15 вантажівок та 60 автомобілів-позашляховиків з колісною формулою 4×4для забезпечення евакуації цивільного населення з зон бойових дій, – додав віце-президент «Malve di ucraina».

А ще він розповів про ту плідну співпрацю, яка склалась між асоціацією і Посольством України в Італії. «Malve di ucraina» отримала від посольства відповідну акредитацію, яка допомагає волонтерам краще виконувати свою роботу.

Верона прихистила українських біженців

«Malve di ucraina» також опікується і українськими біженцями.  

– Неподалік Верони у місті Ізола делла Скала на базі колишнього шпиталю, переробленого у гуртожиток, окрім інших надали притулок понад сотні українських біженців. Він працював до недавнього часу, але тепер цей притулок закрили. Тож асоціація «Malve di ucraina» забезпечувала біженців харчуванням, одягом, взуття, іграшками, дитячими візочками тощо, – зазначив інтерв’юер.

Італійська ж держава дає біженцям приблизно 300 – 400 євро на перші два місяці, але допомога від волонтері не зайва.

– Волонтери «Malve di ucraina» надають біженцям послуги з перекладу документів. Асоціація переконала італійську профспілку CISL надати офіс де активно займається перекладами документів та іншою бюрократичною роботою, – додав Роман

Протези для скалічених українців оплачуватиме Швейцарія

«Malve di ucraina» опікується пораненими українськими солдатами, які лікуються в українських лікувальних закладах. Навіть зараз асоціація оплачує операції для деяких тяжкопоранених солдат.

Як розповів Роман Гойдан, нині з’явилась перспектива безкоштовно надавати послуги з протезування цивільним українцям, яких скалічила війна.

– До нас звернулись колеги з Швейцарії, бо там є фірми і банки, які готові оплачувати протезування для цивільних громадян України, які отримали травми під час бомбардувань, обстрілів. Вони готові давати на це гроші, але оформити таку діяльність простіше за італійськими законами у Італії, ніж за швейцарськими у них. Ось такі є хороші перспективи. Сподіваємось, нам вдасться створити та втілити цей проєкт, – додав він.

Волонтерити в Італії не просто, можуть посадити

З його слів волонтерити для України в умовах поширення російської пропаганди в Італії досить не просто.

– Відповідно до італійського законодавства ми не можемо підтримувати українську армію. За це можуть навіть запроторити за грати. Бо за законом у цьому можна вбачати підтримку війни, що у нас категорично заборонено, – пояснив він.

Симпатії до України також викликають супротив у тих, хто вірить російській пропаганді. Роман Гойдан на собі відчув прояви негативного ставлення прихильників російської пропаганди.

– Проросійська пропаганда у нашій країні дуже поширена. Її тези з’являються в газетах. Російських пропагандистів, або італійців, їх активних прихильників пускають у ефір на телебаченні. У своєму авто я тримаю невеликий сувенір, що символізує український прапор. Одного разу, залишивши авто на ніч, я забув забрати сувенір з собою, а на ранок виявив, що корпус машини хтось у всю довжину пошкрябав ключем. Вважаю, це була реакція прихильників російської пропаганди у відповідь на мою особисту позицію, – пояснив Роман.    

«Malve» планує допомогти у відбудові України

Не дивлячись на жодні негативні прояви та різні обставини, «Malve di ucraina» має серйозні плани щодо подальшої допомоги Україні.

– Зараз ми з усіма прогресивними людьми Європи допомагаємо українцям і щиро віримо у перемогу України. Ми так само як і українці чекаємо коли настане світла ця мить. Але з перемогою наша допомога Україні не тільки не зменшиться, але й навпаки розшириться. У наших планах надавати допомогу українським дитячим будинкам, налагодження співпраці у сенсі організації відпочинку для українських дітей на італійських курортах А після перемоги також маємо намір долучитись до процесу відбудови інфраструктури України і зокрема Черкащини, – резюмував віце-президент «Malve di ucraina» Роман Гойдан.

                                                                      Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *