Миколаїв – Черкаси: співпраця між волонтерами обох регіонів міцніє

Черкаські волонтери тісно взаємодіють з центрами волонтерського руху інших регіонів, чим плекають нашу майбутню, спільну перемогу. Сьогодні піде мова про співпрацю волонтерських структур тилового міста Черкаси і фронтового Миколаєва. Про взаємовиручку і співробітництво між миколаївськими волонтерами та БО «БФ «Хрещатик Сіті», журналістам «City News» розповіла депутат Миколаївської облради від «ЄС» Вікторія Москаленко.

Довідка «City News»

Вісім років тому росія, анексувавши Крим, розпочала агресію проти України. У ході гібридної, неоголошеної війни, рашистьські війська вдерлись на Донбас, окупувавши частину Луганщини та Донеччини.

А 24 лютого Кремль розпочав масштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону, а також з території Білорусі та окупованого Криму.

Чорною навалою сарани в Україну вторглась 150-тисячна армія «орків».

Орда убивць і мародерів бомбардує житлові квартали, знищує цивільну інфраструктуру, лікарні, школи, історичні пам’ятки, грабує мирних жителів. Проте захисники України зупинили навалу і вибили рашистів з Київщини, Чернігівщини, Сумщини. Їх витісняють і з Харківщини. Тривають бої на Донбасі та півдні України.

Волонтерський рух – єдність фронту і тилу

Понад 140 днів триває героїчний опір України. Те, що запорука перемоги – це єдність фронту і тилу, усвідомлюють усі. А забезпечують її українські волонтери, які є нині у кожному місті і селі.

Міцніє співпраця між волонтерським структурами різних регіонів України, і разом з нею, набирає сили і український спротив. А це – чітка, безперебійна взаємодія армії і тилу, рушійна сила якого – волонтери.

Про те, як зав’язалась і відбувається співпраця між волонтерами Черкас та Миколаєва, журналістам «City News» розповіла депутат Миколаївської облради від партії «Європейська солідарність», лідер волонтерського руху українського Півдня Вікторія Москаленко.

– Миколаїв і Черкаси розділяють сотні кілометрів. Як Ви познайомились із керівницею БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інною Бандурою?

– Ми з пані Інною – колеги по лінії депутатської діяльності. І я і вона депутати місцевих рад від партії «Європейська солідарність». Інна –депутат Черкаської міської ради, а я – депутат Миколаївської обласної ради. Наші регіональні партійні осередки підтримують зв’язки і співпрацюють. Отож так, роблячи спільну справу ми з нею і познайомились. Приємно, що ми з Інною і колеги і однодумці. З початком повномасштабного в вторгнення російських військ в Україну кожна у своєму регіоні займаємось волонтерською діяльністю.

– Ви говорите про співпрацю між волонтерськими організаціями Черкас і Миколаєва. То ж чим Черкаси можуть допомогти Миколаєву?

– Нині Миколаїв – прифронтове місто. І так склалось, що більшість сіл, інтереси виборців яких я представляю, знаходяться у зоні бойових дій. Там не працюють магазини, ринки і придбати продукти людям ніде. А багатьом з них немає і за що купувати їжу. Багато жителів обласного міста і краю через вторгнення росіян втратили роботу і доходи. Тож як волонтер займаюсь тим, що збираю гуманітарну допомогу та розподіляю їх між військовими і цивільними. Серед мирних громадян є чимало таких, чиї оселі опинились у епіцентрі бойових дій, або знаходяться у небезпечній для життя прифронтовій зоні. Щоб врятуватись вони мусили переїхати у інші регіони області, а то й за межі краю. Відтак потребують допомоги, бо знову ж таки, втратили і житло, роботу і, відповідно засоби для існування. Тому головне, чим можуть допомагати черкащани, це, звичайно ж, продукти.

Так розумію, що у Черкасах Ви в основному співпрацюєте БО «БФ «Хрещатик Сіті», яким керує Інна Бандура?

– Звичайно. У першу чергу по допомогу йдемо до тих, кого знаємо. Щоб забезпечувати військових і потерпілих від війни їжею, у свій час звернулась з відповідним запитом до БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інни Бандури.

– І наскільки оперативно отримали допомогу?

– Все відбувалось досить швидко. Буквально протягом тижня після звернення ми отримали гуманітарний вантаж від БО «БФ «Хрещатик Сіті». Нам надали м’ясну тушонку, консервовані супи, бульйони – продукти тривалого зберігання, які ми одразу почали розподіляти між військовими і цивільним населенням. Контактувати наші волонтерські структури почали майже з початку повномасштабного вторгнення.

Вікторія Москаленко роздає продуктові набори жителям прифронтових населених пунктів (Миколаївська обл.)

– І як часто звертались до БО «БФ «Хрещатик Сіті» по допомогу?

– За цей час двічі. І так само двічі отримували гуманітарний вантаж. Обидва рази це були продукти тривалого зберігання. Це для нас дуже актуально, бо у селах, що перебувають у зоні бойових дій, відсутнє електропостачання, тож холодильне обладнання для зберігання продуктів використовувати там не можливо. За другим разом ми отримали допомогу для військових у вигляді великої партії консервованих овочів і фруктів та вітамінів необхідних солдатам. Нині допомогою військовим  опікується мій колега – депутат Миколаївської міської ради Сергій Танасов.

– Напевне буде і третій вантаж?

– Так. Зараз формуємо нове замовлення на консервовані овочі і фрукти, які незабаром мають прибути до Черкас із Франції.

– Які Ви бачите перспективи у подальшій співпраці з О «БФ «Хрещатик Сіті»?

– Розумієте, співпраця між нашою волонтерською структурою і БО «БФ «Хрещатик Сіті», що у Черкасах, не вичерпується тільки тим. Що ми щось тут отримуємо. Ми не лише беремо, але й надаємо. Не так давно у рамках нашого проєкту «Діти» ми передали благодійний вантаж  у Центр допомоги вагітним та матерям, які виховують дітей до двох років, і яким опікується БО «БФ «Хрещатик Сіті».

– А чому саме Ви вибрали саме цей напрямок роботи?

–  Обрали цей напрямок, бо у цьому сенсі є великі перспективи до співпраці. Багато матерів і вагітних жінок з Миколаївщини як переселенці опинились у Черкасах, і вони потребують допомоги. Тож, щоб спільно з черкащанами підтримати їх ми готові ділитись тими вантажами де є товари для цієї категорії населення, які надходять до нас від партнерів, у тому числі і іноземних.

Подарунки із Миколаєва для клієнтів Центру допомоги вагітним і мамам малюків до двох років

– Конкретизуйте, будь-ласка, що Ви маєте не увазі?

– Йдеться про дитяче харчування, памперси та інші засоби гігієни для найменших. Тож, інакше кажучи, ми готові передавати у черкаський  Центр допомоги те, що потрібно вагітним, мамам малюків та їхнім діткам, а взамін отримувати речі і продукти, яких потребують військові та люди похилого віку, які залишаються у прифронтовому місті, бо їм немає куди їхати, або вони не мають здоров’я десь виїздити. Ось так.

– І на сам кінець бесіди, щоб Ви хотіли побажати своїм партнерам?

– Найперше, я б хотіла подякувати керівниці БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інні Бандурі за співпрацю, допомогу і ту турботу, якою вона огорнула наших земляків. А ще приклад самовідданої праці Інни Валеріївни вказує, що у цей тяжкий період для країни, коли йде війна, проявляються справжні друзі. Інна Валеріївна завжди дуже оперативно реагувала на мої запити, які я публікувала у «Фейсбук». А це означає, що є в Україні люди, які готові допомагати, готові підтримувати одне іншого. І це дуже приємно, що ми – українці – всі так об’єднались у такий тяжкий період, і це також свідчить про те, що ми готові йти до перемоги і обов’язково переможемо. А Україна буде квітуча, сильна і непереможна.

***

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *