Про репресії проти волонтерів говорили на тренінгу у Черкасах

Системні переслідування та репресії українських волонтерів з боку правоохоронних органів, які нині відбуваються в Україні, а також низку інших актуальних проблем обговорювали у Черкасах під час тренінгу, що його провів Міжнародний республіканський інститут (анг. International Republican Institute, МРІ).

Пр це у соцмережі «Фейсбук» повідомили Народні депутати України від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко та Софія Федина.

Як написала Ірина Геращенко, вона разом з Софією Фединою відвідала Черкаси, де була рада зустрітися з активом черкаських міської та обласної організацій Європейської солідарності.

– Це перша така велика зустріч з початку повномасштабного вторгнення і ми були раді подякувати команді Романа Сущенко, Сергія Кудактіна і всім всім, хто щодня активно допомогають ЗСУ і переселенцям, родинам загиблих і постраждалих. В Черкасах створено кілька волонтерських хабів, наші партійці з Жашкова, Умані, Ватутіного, Звенигородки, Канева, Корсуня плели маскувальні сітки, передали ЗСУ десятки авто, тонни продуктів , відправляли машини з допомогою постраждалим Харкову, Миколаєву, Чернігову. Колеги розповідали, що за ці місяці віддали десятки тисяч власних заощаджень на армію. Це викликає велику повагу! В ці важкі для країни часи пріоритетом нашої команди залишається допомога ЗСУ, волонтерство і захист країни на міжнародному фронті, – зазначила нардепка.

Далі вона повела мову про факти дивної активності черкаських правоохоронців. Вони лякали волонтерів Гуманітарного центру у Черкасах кримінальною відповідальністю, буцімто за вчинення якихось правопорушень. Однак, як пізніше  виявили юристи, у тексті залишеною ними ухвали перелічено факти, до яких Гуманітарний центр немає жодного стосунку. Бо в описаних подіях фігурують зовсім інші волонтерські організації.

– Ми нікому не дамо дискредитувати волонтерський рух. І висловлюємо слова підтримки Марина Гаркава, в волонтерський центр, яким вона опікується, днями прийшла «гості» із справою, яка більше схожа на провокацію. Ми бачимо системні спроби дискредитації волонтерського руху і конкретних волонтерів, яких влада визначила «чужими» , по всій країні, погроз, і це викликає велике занепокоєння. На фоні інформації , що державні структури і чиновники , які мають займатися забезпеченням армії, ловляться на хабарях і крадіжках, волонтери тягнуть воза і закуповують машини, форму, бронежилети, ліки.  Наша команда дякує всім волонтерам і фондам, які сьогодні допомагають ЗСУ. Навколо цього треба об’єднатися. А правоохоронним органам зосередитися на боротьбі з реальними злодіями, а не плодити політично вмотивовані справи, – заявила Народний депутат України.

Окремо Ірина Геращенко відзначила активність місцевих структур «ЄС».

– У нас дуже сильна черкаська обласна і міська організації, дуже багато партійців, особливо дівчат, по новому проявилися в ці місяці. Інна Бандура тільки но повернулася з Латвії, куди вивозила на відпочинок родини загиблих, й ми говорили про організацію психологічної допомогиина базі наших хабів. Маємо багато важливих ідей і проєктів. Все буде Україна!, -підкреслила депутатка.

Важливість і результативність заходу відзначила і депутат Черкаської міської ради Інна Бандура, вона ж засновник і очільник  БО «БФ «Хрещатик Сіті», кервник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

– … За підтримки Міжнародного республіканського інституту IRI мала нагоду поспілкуватись, обмінятись досвідом та пропрацювати нові волонтерські проєкти. Дякую спікерам, народним депутатам України від Європейської Солідарності Ірині Геращенко, Софії Федині та колегам-волонтерам за підняті важливі та актуальні питання. Разом до Перемоги! Слава ЗСУ!, – прокоментувала Інна Бандура.

Спілкуючись з черкащанами, Народний депутат України Оксана Федина описала низку фактів реального переслідування волонтерів у Львові.

Так, днями у місті Лева почався судовий розгляд справи щодо двох відомих львівських волонтерів. За словами нардепки, вся вина їх у тому, що вони забезпечували пригнаними з-за кордону автомобілями військових ЗСУ, які боронять Україну на передовій.

Озвучила вона і інший, ще більш ганебний факт зухвалої та блюзнірської поведінки правоохоронців. Вона розповіла про те, що КОРДівці обшукали підприємство львів’янина, який займається волонтерством з 2014 року. Як витікало з пред’явлених поліцейськими документів, волонтера обшукали … у якості СВІДКА у кримінальному провадженні щодо іншого волонтера з Івано-Франківська.

– Уявіть лишень! Обшукують свідка! Так мало того, під час обшуку у нього КОРДівці вилучили турнікети, які він мав найближчим часом передати бійцям на передову. Турнікет – це та річ, яку має мати кожний український солдат, бо від її наявності реально залежить його життя. Такі дії це вже не просто «дно», тут напрошується слово зрада, – заявила Оксана Федина.

Описавши, м’яко кажучи, сумнівні дії правоохоронців, депутатка наголосила на тому, що незабаром прийде час, коли посадовцям правоохоронних органів, які на замовлення влади проводили репресії проти волонтерів, доведеться нести відповідальність за скоєне.

– Нині, під час війни, волонтери дуже потрібні українській армії, а перешкоджання їх діяльності, або переслідування межує зі зрадою. Нагадаю, що у 2014 році голова Львіської ОДА Олег Синютка зібрав усі ветеранські та волонтерські середовища, і які б вони не були між собою пересварені, вдалось налагодити співпрацю і вирішувати проблеми. Відтак проблем ставало менше. А комунікації більше. Оце і є сила єдності українського народу! А оте, що зараз понеслось по волонтерах, те, що силовики зараз намагаються дискредитувати волонтерський рух, то, не шановні правоохоронці, я вас розчарую. Ми зараз всі об’єднаємось, і так матимемо адвокатів і і так підготуємо юридичну сторону, і так вкажемо на ваші недопрацювання, і так ми будемо далі працювати на зміцнення української армії і української держави. А якщо до вас це не доходить і ви хочете тупо виконувати замовлення з офісів різного штибу, то вам або нічого не світить у майбутньому, окрім відповідальності за свої злочинні дії, або ви включите мозок і розпочнете з обласних військових адміністрацій, до яких купа запитань від всіх волонтерів, громадських організацій в Україні і за кордоном. Напевне вам варто нині видихнути, і почати робити звіти, так як це зараз роблять волонтери, яких ви переслідуєте. Розчарую репресантів і новітніх енкаведистів. Бо волонтери нікуди не дінуться, допоки вони потрібні армії. Волонтери будуть битись за свою армію стільки потрібно і з ким потрібно. Волонтери будуть битись за свою державу і саме її боронить армія. Нам потрібна демократична, незалежна держава. Бо зараз нам пропонують на волонтерів доноси, зраду, а як результат у майбутньому концтабори, закриті роти і репресії.Ми б’ємось за незалежну державу і нашим союзником тут є армія, Коснтитуція і закони України. То ж наше завдання нині – об’єднуватись, працювати на перемогну, бити (у пересному сесні) тих, хто псягатиме на чесних волонтерів, – сказала вона.

А на додачу Оксана Федина вказала на факти, які свідчать про зраду з боку представників влади.

«Відвертим постулатом зради» депутатка назвала справу проти генерала Марченка, який нині продовжує обороняти Україну на фронті.

– Хтось «умний» там знайшовся? То можливо варто було б спочатку відповісти, хто розмінував Чонгар і за чиїми наказами? Хто ліквідував бригаду на півночі, яка мала б боронити кордон? Хто розпочав і продовжив скорочення армії з 2019 року? Хто порушував кримінальні справи проти авіаторів, яких у нас так мало. Хто не виділяв гроші на армію? Хто заморозив ракетні програми в результаті чого ми зустріли вторгнення ослабленними, як ніколи. Давайте знайдемо відповіді на ці запитання. Тоді буде набагато простіше розуміти хто ворог, хто зрадник, а хто союзник і друг, і буде зрозуміло як нам перемагати у цій війні проти ворога зовнішнього і ворога внутрішнього, – наголосила Оксана Федина.

Відео звернення див ТУТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *