Практичні психологи з Черкас безплатно консультують військових і переселенців

І словом і ділом: практичні психологи з Черкас безплатно консультують ветеранів, солдат і переселенців. А окрім того, почали підтримувати армію і фізично – збирали кошти на придбання різного обладнання, передавали речі і продукти. Вже багато років успішно працює  на своїй ниві психолог-терапевт з Черкас Станіслав Гурський. Його поради дають розраду і допомагають людям долати різні негаразди, що виникають у житті, кризові ситуації, виходити зі стресів. А з початку війни він спільно з колегами почав надавати і психологічну і фізичну допомогу українським військовим і переселенцям.

Про волонтерську роботу черкаських психологів журналістам «City News» розповів психолог-волонтер Станіслав Гурський

Довідка «City News»

Станіслав Гурський, психолог-терапевт. 51 рік. Стаж роботи – 20 років. Одружений, батько трьох дітей. Голова Черкаської філії Української спілка психологів і психотерапевтів (УСП). Директор Центру Розвитку Сім’ї «I’m Family», який очолює 10 років.

– Пам’ятаєте з чого починалась Ваша волонтерська діяльності як психолога?

– У волонтерський рух ми з колегами по цеху включились майже одразу з початку війни на Донбасі, тобто десь на межі 2014 і 2015 років. Пригадую, що одна з перших наших спільних з колегами-психологами місій була робота з евакуйованими Славянська, Краматорська, Авдіївки. Цих людей влада розселяла по різних пансіонатах, готелях, вони були дезорієнтовані, дезінтегровані і потребували психологічної допомоги. Ми з ними проводили як індивідуальні консультації так і групові тренінги. Робота була спрямована на те, щоб стабілізувати морально-психологічний стан тих людей.

– Відкрите вторгнення російських військ для багатьох громадян України було шоком. Де Вас застав початок відкритої агресії проти України?

– На початок вторгнення я перебував на навчання у Польщі, але як тільки розпочалась відкрита війна вирішив повернутись, і прибув в Україну 25 лютого. Вся моя родина тоді зайняла тверду позицію щодо того, що ми нікуди з України не виїжджаємо, а залишимось тут.

– Можете описати свій психологічний стан у ті дні?

– З того що я бачив чув, то роблю висновок, що більшість громадян України усвідомлювали, що вторгнення росіян неминуче, не знали лише дату, тобто, коли це розпочнеться. Тому у мене і моїх знайомих шоку не було. Зате у багатьох був період часу, коли вони не знали що робити, куди себе приткнути, чим зайнятись. Нам психологічно важко було усвідомлювати, що на фоні того, що з початку вторгнення люди масово виїжджали за межі України, ми, натомість, залишаємось тут. Попереду невідомість, і невизначеність. Проте ця ж обставина тут же підказала мені чим треба займатись.

– І чим же?

– Бачачи, що багато людей прагне виїхати, щоб врятувати з небезпеки свої родини, дітей, я, маючи такі контакти у Польщі почав організовувати виїзд черкащан до Польщі. Знаходив транспорт. Домовлявся, щоб тих людей, коли вони прибудуть до Польщі, зустріли і розселили. У такий спосіб допоміг виїхати близько півсотні черкащанам. Це була перша моя особиста волонтерська робота, як така. Вона ж допомогла і мені краще зорієнтуватись у тому, як кому і чим можу допомагати. А також, паралельно почав допомагати ще й як психолог.

– У чому полягала ця допомога і для кого Ви її надавали?

– З початком відкритої війни до Черкас почали прибувати перші переселенці зі східних регіонів України. І до мене почали звертатись по допомогу психолога люди, яких війна вигнала з дому. Зрозуміло, що консультував їх я безкоштовно. Чесно, не рахував скільки людей тоді до мене звернулось, але думаю, що індивідуальні консультації провів для понад сотні переселенців. І паралельно з цим почав надавати безкоштовні консультації військовим, а також розпочав співпрацю з Черкаським гуманітарним центром. Там є такий активіст Віктор Дивнич. От з ним ми і працювали досить тісно. Через них вийшли на військових.

– І військовим теж надавали допомогу психологів?

– Так. Працював з особовим складом кількох військових частин. Але окрім цього надавали і фізичну допомогу. Крім того проводив психологічні консультації для родин військових. Приємно, що інколи навіть вдалось бачити позитивний результат.

– Можете озвучити приклади?

– Якось до мене звернулась сім’я. Він військовослужбовець, а дружина цивільна. У їхній сім’ї назріла серйозна криза, і вона ледь не зруйнувала цю сім’ю. Ми провели кілька зустрічей, поспілкувались, розбирали певні ситуації. А недавно зустрів цього військового і він похвалився що після моїх консультацій сім’ю вдалось зберегти і тепер у них все добре.

– Ви говорили про фізичну допомогу. Перепрошую, але, що під цим маєте на увазі?

– Спільно з групою черкащан, ми також організовували гуманітарну допомогу для українських солдат. Для конкретних бійців, конкретних військових частин збирали кошти на придбання різного обладнання, як то тепловізори тощо, передавали їм необхідні речі і продукти. Ця наша група не налижить до жодної офіційної волонтерської структури. Ми так, самі по-собі, робимо, що можемо, ніде не афішуючи цього. До-речі, багато чого вдалось зробити у співпраці з різними організаціями. Наприклад, збирати кошти на теплові зори добре допомагали «Стоматологи Черкащини».

Днями у співпраці з очільницею БО «БФ «Хрещатик Сіті» Інною Бандурою і на її прохання Ваш Центр і Ви особисто проводили роботу з юними волонтерами з ГО «Звенигородщина Активна» щодо подолання синдрому емоційного вигорання. І волонтери і пані Інна дужа Вам вдячні за це. То Ви, напевне працювали у з такою проблематикою і з іншими?

– Не так давно займались з вчителями Черкас і черкаського району якраз по темі емоційного вигорання.

– А Ви самі, як психологи, як долаєте проблему емоційного вигорання? Чи у психологів до неї імунітет?

– Немає ніякого імунітету. Ми у тій же групі ризику, що і всі, хто волонтерить. Психологи Черкаської філії Української спілки психологів і психотерапевтів активно працюють на ниві волонтерської діяльності, надаючи безкоштовно консультації психологів. Окрім всього вони ж надають психологічну підтримку один одному. 

***

БО «БФ «Хрещатик Сіті» (раніше називався – «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті») працює з початку нового вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *